Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

«Χιονοστιβάδα» εξελίξεων λόγω της υπόθεσης Γεωργίου- Ενδεχόμενη «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις με δανειστές

Φαίνεται πως η υπόθεση με την ΕΛΣΤΑΤ και τη νέα δίωξη του πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου θα μας απασχολεί πολύ καιρό ακόμη, αφού μπορεί να παρασύρει και την υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και ως εκ τούτου της επικείμενης αξιολόγησης.

Ενώ η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τισέν ανήγγειλε ότι το θέμα του Ανδρέα Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση διά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλοντας παραβίαση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Όπως γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης στο protothema.gr είναι σαφές ότι η Κομισιόν αμφισβητώντας ή αδιαφορώντας για την ανεξάρτητη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης -αφού η συνέχιση της δίωξης Γεωργίου προέκυψε με εισαγγελική παρέμβαση-, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει προκειμένου να κηρυχθεί αθώος ο υπάλληλός της. Στο πλαίσιο αυτό αφήνει ανοικτό ακόμη και να δημιουργηθεί πρόβλημα στην επικείμενη
αξιολόγηση με συνέπειες στην εκταμίευση της δόσης. Η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο καθώς το λιγότερο που έχει να περιμένει είναι μία τοποθέτηση του Eurogroup ανάλογη με εκείνη των Επιτρόπων.
Την παρέμβαση της Κομισιόν όπως και την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είχε υπαινιχθεί και ο ίδιος ο κατηγορούμενος σε συνέντευξή του στους Financial Times, λέγοντας ότι εάν κριθεί ένοχος τότε η ηθική ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού συστήματός της θα έχει υπονομευτεί σοβαρά, καθώς επίσης πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, μένοντας στην επιστολή Τσακαλώτου, με την οποία απαντούσε στην αρχική επιστολή των Επιτρόπων Ντομπρόφσκις και Μοσχοβισί ότι “αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της”.
Την Δευτέρα πάντως οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον Πιέρ Μοσκοβισί και αναμένεται να συζητήσουν και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.
Την υπεράσπιση της εσωτερικής έννομης τάξης ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος στην δήλωσή του σημείωσε: «Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρείς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. ΚΡΙΜΑ».
Η κ. Τισέν στην συνέντευξή της στα “ΝΕΑ”, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει εθνικές δικαστικές υποθέσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο κ. Γεωργίου συνεισέφερε σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Υπογραμμίζει ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων πάνω στο οποίο βασίζεται το μνημόνιο με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου