Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Fitch:Οι 6 ευρωπαϊκές χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο Brexit

fitchoi-6-eurwpaikes-xwres-pou-einai-perissotero-ektetheimenes-sto-brexitΗ Fitch η οποία προχώρησε τη Δευτέρα σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Μ. Βρετανίας εκτιμά ότι τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση για Brexit θα έχει επιπτώσεις.
Οι πλέον εκτεθειμένες χώρες είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.
Όπως εξηγεί, η έκθεση όλων των προαναφερθέντων χωρών στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ.
Μεταξύ άλλων, ο Fitch προειδοποιεί για τη συρρίκνωση του διμερούς εμπορίου και τη μείωση του μεγέθους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.  

Αντίθετα, αναμένει όφελος από την αύξηση των ξένων επενδύσεων, καθώς αρκετοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, εκτός των οικονομικών επιπτώσεων, το Brexit δημιουργεί και πολιτικό ζήτημα, καθώς δημιουργεί «προηγούμενο» στη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.
«Είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση της δυναμικής των αντιευρωπαϊκών και λαϊκιστικών κομμάτων, καθιστώντας δυσκολότερη την εφαρμογή αντιδημοφιλών πολιτικών» αναφέρει στη συνέχεια.
Ειδική μνεία κάνει και στις αποσχιστικές τάσεις, τονίζοντας ότι πιθανή αποχώρηση της Σκωτίας από το Ην. Βασίλειο, ενδεχομένως να βρει μιμητές και σ’ άλλες περιοχές της Ε.Ε., όπως η Καταλονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου