Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Οι ακατάσχετοι

Υπάρχουν. Πολλοί. Σε όλες, σχεδόν, τις χώρες. Ανήκουν σε ένα πανάρχαιο είδος. Εμφανίστηκαν με την ίδρυση της πρώτης Δημοκρατίας. Οι δημαγωγοί! Αυτοί κατέστρεψαν τη δημοκρατική Αθήνα στους κλασικούς χρόνους της αρχαιότητας. 
Με τις εποχές αλλάζουν και προβιά. Στις ακραίες κρίσεις φορούν ψεύτικες πανοπλίες. Και επιδίδονται σε ψευτολεονταρισμούς. Στη σημερινή μας εποχή μεταχειρίζονται το χυδαίο λαϊκισμό και τον αφ΄ υψηλού κυνισμό. 
Προωθούν οποιαδήποτε απόφαση, που το σκελετό της τον ψάχνουν στα σκοτεινά βάθη οποιουδήποτε τσουνάμι ακαθάριστης προέλευσης και ορίζοντα.
Και καταρρέουν οι ίδιοι ως έντρομοι τυχοδιώκτες όταν έρχεται η ώρα της διαχείρισης της ίδια απόφασης.
Το βλέπουμε παντού. Σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το βιώσαμε και εμείς στην Ελλάδα με οδύνη και εθνικές απώλειες.
Κορυφαίο παράδειγμα προς αποφυγήν. Οι δύο, πιο γνωστοί, πολιτικοί της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Κάμερον των Συντηρητικών. Και ο Κόλμπιν των Εργατικών.
Ο πρώτος καθυστερεί την αναπόφευκτη και αναγκαία παραίτηση του, μεταθέτοντας την για τον Οκτώβρη. Με σκοτεινή μάλιστα την έναρξη της διαδικασίας για την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παίζει με τις λέξεις, τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αυστηρό προσωπικό του συμφέρον. 


Ο δεύτερος αρνείται να παραιτηθεί. Παρά τη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία έγινε δεκτή η πρόταση μομφής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Εργατικών. Οι βουλευτές του τον έχουν αξιολογήσει αρνητικά για τη δήθεν πολιτική προσφορά του στη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Τον αποδοκίμασαν. Γιατί απλώς είχε ουσιαστικά… σιωπήσει.
Δημιουργήματα και οι δύο των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης και του αντίστοιχου λαϊκισμού με τον οποίο συμπορεύτηκαν. Ο πρώτος με το λαϊκισμό των ακραίων συντηρητικών. Ο δεύτερος με τον ομιχλώδη λαϊκισμό της διαμαρτυρίας. Καμιά σχέση με τις ανάγκες της ίδιας της χώρας τους.
Τι πέτυχαν; Ολοκλήρωσαν την επιστροφή του λαού τους σε ένα μικρό νησί. Με ελάχιστες δικές του πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η αυτοκρατορία, την οποία είχαν δημιουργήσει προηγούμενοι αιώνες, εξανεμίστηκε με την κορύφωση του θριάμβου στη νίκη κατά του φασισμού και ναζισμού στην οποία ο λαός τους είχες πρωταγωνιστήσει.
Αυτοί οι ηγέτες δεν έχουν πρόγραμμα. Ξέρουν την τεχνική για να κερδίζουν εκλογές. Ξέρουν πώς να υφαρπάζουν δημοψηφίσματα. Δε θα μάθουν, όμως, πως θα κατακτήσουν μια θέση στην Ιστορία.
Νέα Κρήτη, τα Καθημερινά, Τετάρτη 29.6.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου