Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Πρώτα αξιολόγηση, μετά συνέδριο και ανασχηματισμός

Την εκταμίευση της δόσης το προσεχές διάστημα - υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα «αγκάθια» που υπάρχουν στο οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές- περιμένουν οι επιτελείς του Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού τους. Στην κυβέρνηση, παρά την έκδηλη ανησυχία που καταγράφεται σχετικά με την μίνι εμπλοκή που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις, εκφράζεται αισιοδοξία ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση εγκαίρως.
Χρονικό ορόσημο προκειμένου να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με τους δανειστές πάνω στα ανοιχτά ζητήματα, όπως τα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ και τον ΑΔΜΗΕ, αποτελεί η Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές να έρθουν άμεσα στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών.
Σε περίπτωση που οι ελπίδες του Μαξίμου επιβεβαιωθούν και η δόση ξεκλειδώσει, τότε το «παιχνίδι» θα περάσει και πάλι στα χέρια της κυβέρνησης καθώς και ρευστότητα θα υπάρξει στην αγορά και θα δοθεί δυνατότητα να αναληφθούν μια σειρά πρωτοβουλιών και να υπάρξει φυγή προς τα εμπρός.
Μάλιστα σε μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας και το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσει τις «κατευθυντήριες γραμμές» του επόμενου διαστήματος, προαναγγέλλοντας σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και προτεραιοτήτων με αναπτυξιακό, αλλά και κοινωνικό πρόσημο.
Συνέδριο και ανασχηματισμός << Δύο ακόμη θέματα, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα -και κατά πολλούς αλληλοεξαρτώμενα- είναι αυτό της διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνο του ανασχηματισμού.
Οι τελικές αποφάσεις για το Συνέδριο θα ληφθούν από την Πολιτική Γραμματεία, στην οποία μάλιστα αναμένεται να δώσει το «παρών»» και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί εισηγήσεις το συνέδριο να μη λάβει χώρα μέσα στο καλοκαίρι -όπως αρχικώς σχεδιαζόταν- αλλά να δοθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση των προσυνεδριακών διαδικασιών, και αυτό να πραγματοποιεί αρχές φθινοπώρου μετά τη ΔΕΘ.
Μένει να φανεί αν τελικώς οι σχετικές εισηγήσεις θα γίνουν δεκτές από το Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου, είναι εκείνος που θα «ξεκλειδώσει» και τον ανασχηματισμό. Αν το συνέδριο παραπεμφθεί για τον Σεπτέμβριο αντί Ιουλίου, τότε θεωρείται πιθανό ο πρωθυπουργός να προχωρήσει άμεσα, ακόμη και εντός του Ιουνίου σε ανασχηματισμό.
Ήδη η «αξιολόγηση» των υπουργών από την επιτελική ομάδα του Μαξίμου βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, και δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να δοθεί το «πράσινο» φως, προκειμένου να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα αντικατάστασης προσώπων που είτε δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στο έργο που είχαν αναλάβει, είτε δεν είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή στην κοινωνία, καθώς τους τελευταίους μήνες συνέδεσαν το όνομά τους με επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα θα επιχειρηθεί και άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός κόμματος, κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Από ορισμένους πάντως εκφράζεται η άποψη ότι ο ανασχηματισμός πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει μετά το Συνέδριο -ακόμη και αν αυτό πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο- αφού οι απομακρύνσεις προσώπων από το κυβερνητικό σχήμα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν δυσαρέσκειες και... πικρίες, που καλό είναι να μη «βαρύνουν» τις διαδικασίες του Συνεδρίου.
Συντήρηση της Πόλωσης
 Επιλογή της κυβέρνησης πάντως, όπως όλα δείχνουν, παραμένει και η συντήρηση σε υψηλούς τόνους της κόντρας με την ΝΔ, με στόχο να μη μένει χωρίς απάντηση καμία καταγγελία, ή επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενδεικτική η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη και την πρόθεσή του να προωθήσει ένα «νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους» το οποίο θα προβλέπει «χαμηλότερα πλεονάσματα έναντι μεταρρυθμίσεων», τον κάλεσε να απαντήσει αν στις «μεταρρυθμίσεις» περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις από το δημόσιο και κατάργηση της προστασίας στην εργασία.
Αλλαγές
Η αξιολόγηση» των υπουργών από την επιτελική ομάδα του Μαξίμου βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, και δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να δοθεί το «πράσινο» φως, προκειμένου να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ανοιγμα
Θα επιχειρηθεί και άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός κόμματος, κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Από ορισμένους πάντως εκφράζεται η άποψη ότι ο ανασχηματισμός πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει μετά το Συνέδριο
Κόντρα
Επιλογή της κυβέρνησης πάντως, όπως όλα δείχνουν, παραμένει και η συντήρηση σε υψηλούς τόνους της κόντρας με τη Νέα Δημοκρατία, με στόχο να μη μένει χωρίς απάντηση καμία καταγγελία ή επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου