Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Νάξος: Άλλο το αποτέλεσμα διαγωνισμού, άλλο ενέκρινε η Δημοτική Οικονομική Επιτροπή! ρεπορτάζ ΔΑΝΑΗ ΜΑΥΡΟΥ

Είναι απορίας άξιο τα όσα αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κυρίως όμως αυτό που αποφασίστηκε σχετικά με την έγκριση πρακτικού πρόχειρου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης των εργασιών επισκευής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού εγκαταστάσεων ύδρευσης-αποχέτευσης ΔΕ Δρυμαλίας Νάξου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 2015-2016. Στο διαγωνισμό, που είχε μια αρκετών μηνών ιστορία, ο ανάδοχος είχε δώσει προσφορά με μόνο 1% έκπτωση. Η Δημοτική Οικονομική Επιτροπή όμως, με διαδικασίες πρωτοφανείς, προχώρησε στην έγκριση του διαγωνισμού, χωρίς αυτός να επαναληφθεί ώστε να δικαιολογείται οποιοδήποτε διαφορετικό αποτέλεσμα με την έκπτωση να έχει πλέον διαμορφωθεί στο 11%!
Το ιστορικό του συγκεκριμένου πρόχειρου διαγωνισμού όσο και άλλων τριών, είναι μακρύ και "περιπετειώδες", αφού διεξήχθησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015 και μετά την ακύρωση αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση των πρακτικών διενέργειας τους επαναλήφθηκαν στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. 

Διαβάστε σχετικά: Γιατί ακυρώθηκαν 4 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής από την ΑΔΑ
Οι δυο αφορούν εργασίες επισκευής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού εγκαταστάσεων ύδρευσης – αποχέτευσης στις Δημοτικές Ενότητες Νάξου και Δρυμαλίας και οι άλλοι δυο αφορούν εργασίες συντήρησης & λειτουργίας εγκαταστάσεων ΒΙΟ.ΚΑ. επίσης στις Δημοτικές Ενότητες Νάξου και Δρυμαλίας.

Πώς η έκπτωση του 1% έγινε 11%;


Μετά και την πρόσφατη έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου Ναξου και Μικρών Κυκλάδων, η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε στις 13 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνει το πρακτικό του πρόχειρου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου και η απόφαση έγκρισης αναρτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Μαΐου, την οποία διαβάζοντάς την αναρωτιέσαι αν ο νομοθέτης και όσα διέπουν τη διαδικασία των πρόχειρων διαγωνισμών είναι δυνατόν να επιτρέπουν τα όσα διεμείφθησαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων!

Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος και μέλος της επιτροπής, Αργύρης Ανεβλαβής, και ενώ ο διαγωνισμός έχει διαεξαχθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε όπως κατά λέξη αναφέρεται στην ανάρτηση των πρακτικών της συνεδρίασης της 13ης Μαΐου, "ότι επειδή παρατηρήθηκε αυτή η διαφοροποίηση όσον αφορά την έκπτωση που έδωσε η ίδια εταιρεία για όμοιες εργασίες στη Δ.Ε. Νάξου, επικοινώνησε με τον ανάδοχο εκφράζοντας τη δυσφορία του και την απορία του σε σχέση με την μεγάλη απόκλιση των τιμών προσφοράς. 

Ο ανάδοχος εξήγησε ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι όσον αφορά τη Δ.Ε. Δρυμαλίας, θα είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται το συνεργείο του συνεχώς στο δρόμο για να επισκευάζει τις βλάβες στην ορεινή περιοχή της Δρυμαλίας,

όπου είναι δυσανάλογες και μεγάλες οι αποστάσεις σε σχέση με την Δ.Ε. Νάξου.

Ακολούθως, ο ανάδοχος προσήλθε αυτοβούλως και κατέθεσε νέα βελτιωτική προσφορά,με επιπλέον έκπτωση 10%, ήτοι συνολικά 11% για τη Δ.Ε. Δρυμαλίας."

Δηλαδή, ο διαγωνισμός, στον οποίο κατατέθηκε προσφορά με έκπτωση 1% από το μοναδικό ενδιαφερόμενο που αναδείχθηκε και ανάδοχος, ούτε λίγο ούτε πολύ καταργείται(!) και το αποτέλεσμα διαμορφώνεται μετά από "διαλογική συζήτηση" του αντιδημάρχου μαζί του!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το γεγονός της αμελητέας έκπτωσης του 1% από τον ανάδοχο καυτηρίασε έντονα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Μαϊτός,  επισημαίνοντας παράλληλα, ότι για τις ίδιες εργασίες στη Δημοτική Ενότητα Νάξου ο ίδιος εργολήπτης είχε δώσει έκπτωση 35(!) διότι τότε υπήρχε και άλλος ενδιαφερόμενος εργολήπτης, ενώ στο διαγωνισμό για τις εργασίες στη Δημοτική Ενότητα Δρυμαλίας ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος.

Πιθανό είναι στο πλαίσιο αυτής της αναφοράς του κ. Μαϊτού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του δήμου να θέλησε να προβεί σε "διορθωτική" του αποτελέσματος του διαγωνισμού όσον αφορά το σκλέλος της έκπτωσης.

Με ποια λογική όμως και ποια νομοθετική διάταξη επιτρέπεται το αποτέλεσμα ενός πρόχειρου διαγωνισμού να αλλάζει με αυτόν τον τρόπο;

Και γιατί οι αρμόδιοι του δήμου και η αρμόδια επιτροπή για το συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν το χαρακτήρισαν ασύμφορο, όπως και ήταν, από την αρχή;

Το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού δεν είναι δυνατόν να αλλάζει κατά βούλησητων διοικούντων και είναι προφανές ότι απαιτείται γι αυτό επανάληψη του διαγωνισμού, όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της επιτροπής ο επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας, Βασίλης Βρούτσης, που καταψήφισε και την απόφαση.

Όμως, το θέμα της έκπτωσης αυτό καθαυτό δεν αφορά σε μείωση ποσού για τις εργασίες, αφού σύμφωνα με το άρθρο 7 της διακήρυξης του διαγωνισμού ο προϋπολογισμός των εργασιών αποτελεί και τη συμβατική του αμοιβή του αναδόχου και κατά συνέπεια οι προσφερθείσες εκπτώσεις αφορούν τις τιμές μονάδος και δεν μειώνουν το συνολικό ποσό της σύμβασης, που παραμένει το ποσό του προϋπολογισμού της μελέτης,(ομάδα Ι 55.104,00€ με το ΦΠΑ 23% και ομάδα ΙΙ 18.204,00€ με το ΦΠΑ 23%);

Όμως, και αυτά που αναφέρονταν στο συγκεκριμένο όρο της διακήρυξης του διαγωνισμού, δηλαδή ότι ο ανάδοχος ανεξαρτήτως της έκπτωσης που θα έχει δώσει θα πληρωθεί ολόκληρο το ποσόν και η έκπτωση θα υπολογιστεί στις "επιπλέον" εργασίες που θα υλοποιήσει, δημιουργούν ερωτήματα σοβαρά σε σχέση με το αν ο δήμος έχει ορίσει κάποιον που θα παρακολουθεί στενά και καθημερινά τις εργασίες ώστε να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον σε σχέση με το οικονομικό αντικείμενο του έργου.

Και αν δεν προκύψει ανάγκη για επιπλέον εργασίες;

Με ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε πώς θα αποφανθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για τη συγκεκριμένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Δανάη Μαύρου

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου