Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Βγάζουν στο σφυρί 60.000 ακίνητα – Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί

pleistiriasmos 2Αίρεται από μεθαύριο και το τελευταίο τυπικό νομικό εμπόδιο για την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., που ως αντιπολίτευση είχε κάνει «σημαία» το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», προχωρά ακάθεκτη στους πλειστηριασμούς. Στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη… 60.000 Ελληνες! Από μεθαύριο θα ζουν με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού και με τον κίνδυνο να βρεθούν στο… δρόμο!
Βράδυ Παρασκευής (και σχεδόν στα… κρυφά) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο από 1ης Ιουνίου οι δικαστικοί επιμελητές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αυτοί που άνοιξαν διάπλατα την πόρτα των πλειστηριασμών.
Πιο συγκεκριμένα, το υπ’ αριθμ. 59/2016 Προεδρικό Διάτ
αγμα ορίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και παράλληλα καθορίζει το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας. «Αυτά ήταν τα τελευταία νομικά εμπόδια για την έναρξη της διαδικασίας», ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Οσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό, το κόστος της αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει τον οφειλέτη! Δηλαδή, ο δανειολήπτης δεν φτάνει που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το δάνειό του, θα κληθεί να πληρώσει και τον άνθρωπο που θα κοστολογήσει το πόσο θα πρέπει να πωληθεί το σπίτι του!
Σαφώς, όλη η διαδικασία αφορά τους δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων. Ηδη, με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 60.000 διαταγές πληρωμής! Σε 48 ώρες, αυτοί οι άνθρωποι, που ήδη ανεβαίνουν το δικό τους γολγοθά, θα απέχουν ένα βήμα από την κορύφωση του δράματος. Δηλαδή, μια «ανάσα» πριν από τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους.
Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν τρόποι αναζήτησης προστασίας από τη διαδικασία του πλειστηριασμού; Η απάντηση της κ. Νούκα ήταν θετική. «Μέσω του “δημοφιλούς” νόμου Κατσέλη, ο δανειολήπτης μπορεί να προστατεύσει την κύρια κατοικία του», είπε. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αφορά ολόκληρη την ακίνητη και κινητή περιουσία. Η κ. Νούκα ξεκαθάρισε ότι ο δανειολήπτης – φυσικό πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια ένταξης στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να επισπεύσει την υπαγωγή του σε αυτό, με την κατάθεση σχετικής αίτησης στο Ειρηνοδικείου του τόπου κατοικίας του!
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο…», είπε χαρακτηριστικά. Τα κριτήρια ένταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016 οριοθετούνται στα ακόλουθα: ακαθάριστο εισόδημα έως 13.906 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες, αντικειμενική αξία ακινήτου έως 180.000 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 260.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και εξασφάλιση από την τράπεζα αποδεικτικού εγγράφου ως προς την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Τα παραπάνω κριτήρια πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου