Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Φ.Π.Α ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ:Για το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το θέμα δεν έχει κλείσει

"Από την 1η Οκτωβρίου 2015, ανοίγει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των νησιών, με την κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αρχής γενομένης από έξη νησιά, εκ των οποίων τα τέσσερα ανήκουν στις Κυκλάδες (Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη), κάτι το οποίο έχει καταφέρει ένα καίριο οικονομικό και ψυχολογικό πλήγμα στους πολίτες και τους επιχειρηματίες, 

Μέσα στο διάστημα των τελευταίων ετών, κατά το οποίο είχαν ήδη ξεκινήσει φημολογίες και δημοσιεύματα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέσα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, υπομνήματα, συναντήσεις και επαφές, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, προσπάθησε να πείσει και να αποτρέψει την επερχόμενη και καταστρεπτική για τα νησιά, αύξηση του ΦΠΑ.

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν έγινε κατανοητό από τους αρμοδίους εντός και εκτός χώρας, ότι τα νησιά και οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν καμία σχέση με την καλοκαιρινή όψη και την ευχάριστη εμπειρία που αποκομίζουν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής τους. Αντίθετα, η καθημερινή πραγματικότητα για τους νησιώτες, χαρακτηρίζεται – ενδεικτικά – από  δυσκολίες στη μετακίνηση και την επικοινωνία, ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και προνοιακές δομές, ανυπέρβλητα εμπόδια της γραφειοκρατίας, ελλείψεις των δημοσίων υπηρεσιών, αυξημένο κόστος μετακίνησης και διαβίωσης και πολλές άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν και επιβαρύνουν την καθημερινότητα μας. 

Για το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το θέμα δεν έχει κλείσει. Ήδη υλοποιεί τις επόμενες ενέργειες που έχει προγραμματίσει, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, με στόχο να ανατρέψει αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, όχι μόνο για τα αρχικά τέσσερα νησιά, αλλά και για τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν. 
 
Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να αντιληφθεί τις πραγματικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες του νησιωτικού χώρου και να πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε όπως έχει προβλεφθεί και ανακοινωθεί, να ανακληθούν τα μέτρα, βρίσκοντας άλλα ισοδύναμα. 

Μέχρι τότε όμως, να ανοίξει άμεσα τρία από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, για τα οποία ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να εξεταστούν λύσεις που θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα: 

1. Ακτοπλοϊκό: να ξεκινήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες για το ριζικό ανασχεδιασμό των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μονίμων κατοίκων και επισκεπτών και θα μειώσει το κόστος των μεταφορών. 

2. Υγεία: χρειάζεται σοβαρότερη αντιμετώπιση για όλο το νομό, για αυτό το θέμα που αφορά τόσο τους πολίτες όσο και τους επισκέπτες. Το μέγεθος και η σοβαρότητα του ζητήματος, δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία και καμία καθυστέρηση.  Ήδη με υπόμνημά μας προς την κυβέρνηση έχουμε περιγράψει την κατάσταση και δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση στην παρούσα ανακοίνωση. 

3. Γραφειοκρατία: Η απίστευτη ταλαιπωρία και το κόστος σε μετακινήσεις, χρόνο και χρήμα με τα οποία επιβαρύνονται συμπολίτες μας λόγω αφενός της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και αφετέρου λόγω της συρρίκνωσής τους – συνέπεια της κρίσης – δημιουργούν ανεπίτρεπτες καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με ευρωπαϊκή χώρα. Για την αντιμετώπιση του θέματος, απαιτείται α) η σταδιακή εξάλειψη ή έστω μείωση της ανάγκης να έρχεται ο πολίτης και ο επιχειρηματίας σε επαφή με τις υπηρεσίες, ενώ β) στο μεταβατικό αυτό στάδιο, είναι αναγκαία η μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες περιοχές, με παροχή κινήτρων. 

Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε, είναι, ότι συνεχίζουμε τον αγώνα, μεθοδικά και συντεταγμένα, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου