Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

I Owe You – Σου χρωστάω

apotelesmataΣενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης, έχει αναλύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Να σημειωθεί ότι τα IOU που είναι συντομογραφία από τη φράση «I owe you», είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει το χρέος, ωστόσο διαφέρει από το γραμμάτιο γιατί το IOU δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής.
Με άλλα λόγια τα IOU δεν μπορεί κανένας να τα χρησιμοποιήσει ως χρήματα και να συνδιαλλαχθεί με αυτά, αλλά πρέπει να περιμένει να του τα εξοφλήσει ο αρχικός εκδότης τους, χωρίς όμως να να αναγράφεται ο χρόνος αποπληρωμής.

Πρόκειται για ένα σενάριο που επιστρέφει για 2η φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα και φέρεται να αποτελεί το «plan B» της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος, για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων με ομόλογα αντί ευρώ.
Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου