Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος: Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη

ÂÑÕÎÅËËÅÓ - ÓÕÓÊÅØÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÑÏÅÔÏÉÌÁÓÉÁ ÔÏÕ EUROGROUPΑπανωτά τα μηνύματα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
Θλιιβερό χαρακτήρισε το ΟΧΙ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας. Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα», φωτογραφίζοντας νέα επώδυνα μέτρα που όμως δεν προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο της ρήξης να έρχεται πιο κοντά.
Οι Ελληνες πρέπει να κάνουν τις δικές τους προτάσεις τώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Σέβομαι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς ωστόσο επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι τράπεζες αύριο και να υπάρχουν χρήματα την Τρίτη.
«Το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας θα είναι για «τους φτωχότερους από τους φτωχούς» ώστε να μην σηκώσουν το βάρος της ασυμβίβαστης ελληνικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του θα επιβεβαιώσει αύριο αν η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντσυνεδρίαση με την ομάδα του διαχείρισης κρίσεων στο Παρίσι και στη συνέχεια είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας.
Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ, Ντράγκι, Τουσκ, Ντέισελμπλουμ τη Δευτέρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σημειώνει και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ωστόσο σημειώνει δηκτικά ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ συνομιλεί με τους 18 δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών – μελών της Ευρωζώνης».
Συμπληρώνει ακόμη ότι ο επικεφαλής της συνομιλεί και με άλλες ηγετικές μορφές των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Γιούνκερ θα απευθυνθεί για το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, την Τρίτη.
Παράλληλα, τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα θα έχουν αύριο Δευτέρα το πρωί οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.
Επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη της και σέβεται το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.
Τι είπαν Τσίπρας-Ολάντ
Με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιήθηκε η συνομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο.
Σύμφωνα με το MEGA, δεν συζήτησαν για Grexit αλλά για το νέο πλαίσιο που δημιουργείται μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και πως θα βρεθεί ο κοινός τόπος για μία βιώσιμη λύση.
Επίσης, σύμφωνα με το MEGA ο Πρωθυπουργός και ο Φρανσουά Ολάντ μίλησαν και για την αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Αύριο Δευτέρα, θα συναντηθούν στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση για την Ελλάδα μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τα γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για θέμα παράλληλου νομίσματος στην αντζέντα.
Ανυποχώρητο το Βερολίνο στη σκληρή στάση
Ωστόσο το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του με τα πρώτα μηνύματα να είναι ιδιαίτερα σκληρά και να “καληνυχτίζουν την Ελλάδα” και τον Ζ. Γκάμπριελ να κάνει λόγο για “καμμένες γέφυρες διαπραγμάτευσης” ενώ τα ξένα ΜΜΕ βλέπουν την ελληνική οικονομία να διολισθαίνει επί τα χείρω.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης τραπεζικών καταθέσεων ταμιευτηρίου της Γερμανίας τόνισε στο Reuters πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει τώρα από την Ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο πρόεδρος των Γερμανών εξαγωγέων που επισήμανε στο πρακτορείο ότι δεν μπορεί να δει πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, μετά το Οχι στο δημοψήφισμα.
Grexit βλέπει η Μόσχα
Ενα βημα πιο κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρω προχώρησε η Ελλάδα, δήλωσε ο ρώσος αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών στον απόηχο του αποτελέσματος.
Στα χέρια Ντράγκι οι τράπεζες
Την ίδια ωρα ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ για το μέλλον των τραπεζών καθώς η επιβίωσή τους κρίνεται από τον ELA και την απόφαση του Ντράγκι για χορήγηση έκτακτης ρευστότητας με τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων να πληθαίνουν.
Το τοπίο για το τραπεζικό καθεστώς, την τύχη του ορίου ανάληψης από τα ΑΤΜ αλλά και τους καταθέτες των θυρίδων θα κρυθεί στο έκτακτο κυβερνητικο συμβούλιο με την Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών.
Πηγές: AMΠΕ, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου