Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε.- Ποιοι έριξαν ”καρφιά” και ποιοι ήταν συναινετικοί

kentriki-epitropi-syriza-logotupo-sima-624x390Ανοιχτή στα μέσα μαζικής ενημέρωση είναι η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αποφασιστεί οι πόρτες να κλείσουν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Εισερχόμενα στο Σινέ Κεραμεικός, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Κ.Ε., πολλά ήταν τα στελέχη που τόνισαν ότι πρέπει να επικρατήσει κλίμα ενότητας, ενώ δεν έλειψαν και τα «καρφιά» προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Πάντως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης εμφανίστηκε ξεκάθαρος ως προς την πρόθεσή του να κάνει κάθε προσπάθεια ώστε «να απεγκλωβιστεί το ταχύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια, να μην υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και να επανέλθει στη ρότα των προεκλογικών δεσμεύσεων».

Ο κ. Στρατούλης είπε ότι θα συζητηθούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τα ζητήματα των ημερών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα είναι μια πολύ καλή συζήτηση και συνεδρίαση».
«Έχει σημασία να αποφασίσουμε αν μια πλειοψηφική άποψη κάποιοι είναι διατεθειμένοι να την ακολουθήσουν ως κοινή συνισταμένη ή αν θα πάρουν διαφορετικό δρόμο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Όπως είπε, στόχος είναι να πεισθούν όλοι ότι το κόμμα πρέπει να ακολουθήσει μια ενιαία πορεία.
Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές στον ίδιο χώρο, υπέρ και κατά του ευρώ, οι οποίες -πρόσθεσε- φάνηκε ότι δεν μπορούν να συμπορευτούν σε κυβερνητικό επίπεδο.
Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, στην παρούσα φάση το κόμμα πρέπει να αφήσει να κυλήσουν τα ζητήματα της συμφωνίας και να λύσει τα δικά του θέματα αμέσως μετά.
Ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρθηκε στους συντρόφους του που «κινούνται από ιδεολογικά κίνητρα και έχουν ευθύνη για την κακή κατάσταση στο κόμμα, επειδή αρνούνται να ακολουθήσουν την ηγεσία στον νέο κύκλο νεοφιλελεύθερης ενδεχόμενα μετάλλαξης».
Παράλληλα, έριξε και καρφιά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που στη χθεσινή του συνέντευξη στο Κόκκινο έδειξε την πόρτα της εξόδου στους διαφωνούντες, σημειώνοντας πως «διαγραφές και εξαναγκασμός βουλευτών να παραδώσουν την έδρα δεν συνάδει με το ήθος της Αριστεράς και την κουλτούρα της».
Ο κ. Μητρόπουλος συνέστησε «και στις δυο πλευρές σύνεση, συνεννόηση και ενότητα για να μην κάνουμε άλλο κακό στον λαό μας». Όπως είπε, τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με πνεύμα συνεννόησης.
Η ενότητα δεν μπορεί παρα να είναι μονόδρομος, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και πρόσθεσε ότι «διλήμματα που ευνοούν διασπαστικές λογικές, μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους».
Η κ. Καββαδία παραδέχθηκε ότι ηττήθηκε η στρατηγική που ακολουθήθηκε και τόνισε πως όλα πρέπει να συζητηθούν. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της διενέργειας έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη.
«Μια ενότητα μπορεί να είναι μόνο πάνω σε εθελοντική βάση», τόνισε ο Γιώργος Βαρεμένος και αναφερόμενος ουσιαστικά στους διαφωνούντες, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε όλοι ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν αρκεί να λέμε μόνο ναι ή όχι, πρέπει να αρθρώνεις μία πρόταση, να λες ποια είναι η διέξοδος, είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρεμένος δήλωσε πως αναγκαίο θα ήταν να μην υπάρχει καν το ρήγμα, πρόσθεσε όμως ότι ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Όπως ανέφερε, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, καθώς υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν έχουν συμφιλιωθεί μετην ίδεα ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ότι η κουβέντα περί Grexit πρέπει να τελειώσει.
Υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, είπε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο Γ. Δραγασάκης
Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».
Κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών. Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε διάφορες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι «από παντού» η υπόδειξη ήταν «κλείστε την συμφωνία πρώτα».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας».
Πηγή: Naftemporki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου