Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Στα δύο η Κεντρική Επιτροπή -Αγεφύρωτο το χάσμα- Στα σκαριά το «κόμμα της δραχμής» Ημέρα κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρας κατά “ανταρτών”: Σταματήστε τον παραλογισμό – Με στηρίζετε ή πέφτουμε

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασίσει ανάμεσα σε έκτακτο συνέδριο, δημοψήφισμα ή διαρκές συνέδριο. Η μάχη θα είναι σκληρή, με τα αποτελέσματα της να οριοθετούν τις πολιτικές εξελίξεις.
Την πρόταση για ένα ανοιχτό, έκτακτο συνέδριo τον Σεπτέμβριο αλλά και εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή έβαλε στο τραπέζι της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος κάνοντας έκκληση για ενότητα και θέτοντας τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο πέρα από τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση στην ολονύχτια Σύνοδο Kορυφής την 12η Ιουλίου, καθώς ότι η χώρα θα ερχόταν αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, ενώ παραδέχτηκε ότι η συνομολόγηση του νέου μνημονίου αποτέλεσε έναν δύσκολο συμβιβασμό.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές που καταψήφισαν τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί, δεν υπάρχουν λιγότεροι ή περισσότεροι επαναστάτες» ανέφερε και τόνισε με νόημα “η κυβέρνηση είτε στηρίζεται είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές”.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων βουλευτών και ιδιαίτερα αυτών που ξεκίνησαν το αντάρτικο κατά της κυβέρνησης ψηφίζοντας “όχι” στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες των δύο προηγούμενων εβδομάδων.
Στα δύο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Αγεφύρωτο το χάσμα- Στα σκαριά το “κόμμα της δραχμής”
Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του newpost.gr, σύμφωνα με το οποίο, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μιλούσαν γιαεπισημοποίηση της ρήξης και τόνιζαν πως ο κεντρικός πυρήνας της Πλατφόρμας έχει αποφασίσει την διάσπαση και ενδεχομένως την διεκδίκηση του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, κάνουν λόγο για σχεδιασμούς συγκρότησης εκ μέρους του κ. Λαφαζάνη και άλλων κομμουνιστικογενών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενός ευρύτερου (και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ) «μετώπου της δραχμής», το οποί, όπως εκτιμούν, σε ενδεχόμενες εκλογές θα είχε σοβαρές αξιώσεις δυναμικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του Αλέξη Τσίπρα από τη μια και του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την άλλη – γεύση της οποίας πήραμε και από χθεσινές δηλώσεις τους – δεν μπορεί παρά να επιταχύνουν το σχίσμα στο κυβερνών κόμμα και τις πολιτικές εξελίξεις.
Η ομιλία Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
“Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής”, τόνισε ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας τους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι μετά από έξι μηνες σκληρής διαπραγμάτευσης σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, αλλά μια δύσκολη επιλογή, την οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε.
Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα αποδεχθουμε τις προτάσεις των δανειστών ή αν θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας.
Όπως είπε, φαινομενικά είχαμε επιλογή, αλλά ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, τις θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας και της Κ.Ε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα έχουμε χρέος να πουμε την αποψη μας καθαρά και έντιμα και να εξηγησουμε ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε ποιες οι επιλογές που έχουμε.
Σημείωσε ότι υπήρχε η επιλογή ενός δύσκολου συμβαβασμού ή η επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, «που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός σε αυτήν την αίθουσα».
Εξάλλου, απέρριψε τα περί μετάλλαξης του κόμματος και μίλησε για κάποιους που «θεωρούν από τη μια μέρα στην άλλη η πλειοψηφία του κόμματος, της ΚΟ, η κυβέρνηση υπέστησαν μια ολοκληρωτική μετάλλαξη και αποφάσισαν να ασπαστούν την λογική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ότι αποφασίσαμε να ασπαστούμε έστω και εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό».
Αποκρύπτουν, όπως είπε, το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν μια επιλογή με λιτότητα. Παραδέχθηκε πάντως πως η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει και και συμβιβαστεί «σε ένα πρόγραμμα που έχει υφεσιακά στοιχεία και μέτρα που δεν θα επέλεγε να πάρει».
Απευθυνόμενος σε μερίδα του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι κάποιοι λένε ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ και επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να πουμε καθαρα την αποψή μας.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η έξοδος από ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα στήριξης σε φίλιες δυνάμεις, θα σημαινε ραγδαία υποτίμηση σκληρη λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. «Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια» πρόσθεσε.
Δεν υπήρξε από τη μια η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική» από τον δύσκολο συμβιβασμό.
Ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε και κατά όσων υποστηρίζουν ότι το όχι του λαού στο δημοψήφισμα ήταν εντολή για ρήξη και ναι στη δραχμή.
«Εγώ ο ίδιος είπα πριν το δημοψήφισμα ότι ζητάω εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας κοιταχτούμε στα μάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά“, τόνισε.
Όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, «φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή».
Δεν υπήρξε από τη μια η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική» από τον δύσκολο συμβιβασμό.
Αναφερόμενος σε όσα κέρδισε η κυβέρνηση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη, όπως και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει αμφισβήτηση του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της Ευρωζώνης.
Πρόσθεσε ότι το στρατηγικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. «Πρέπει να απαντήσουμε, πιστεύω θετικά» σημείωσε, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε, πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε του συσχετισμούς».
Τη διεξαγωγή «ανοιχτού, συντεταγμένου και δημοκρατικού έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο» πρότεινε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «πρέπει να σχεδιάσουμε συντεταγμένα το σχέδιό μας για αυτή την περίοδο, να συζητήσουμε με αλληλεγγύη μεταξύ μας, με εμπιστοσύνη και με σεβασμό στην διαφορετική άποψη».
Πρότεινε, όμως, και τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή, ώστε τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν εάν πρέπει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν πριν την επικύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς. «Η απόφαση για το εάν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός αφορά τον τόπο, τον λαό. Να μην υποτιμήσουμε αυτή την απόφαση, πρέπει να τη λάβουμε με συλλογικό και συντεταγμένο τρόπο» είπε.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές που καταψήφισαν τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί, δεν υπάρχουν λιγότεροι ή περισσότεροι επαναστάτες» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου