Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις - Αγωνία Τσίπρα για νέες αποκαλύψεις - Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και της Βουλής ο Βαρουφάκης

Λύνονται σήμερα τα χέρια των εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, ως προς «plan B» του Γιάνη Βαρουφάκη, που...
προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος και ηλεκτρονική «πειρατεία» των ΑΦΜ των Ελλήνων φορολογουμένων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ την ίδια στιγμή ο μέχρι τώρα ασφυκτικός κλοιός γύρο από το πρόσωπο του  κ. Βαρουφάκη, αλλά και όσων φίλων του και μη συνέβαλαν στην υλοποίηση των σχεδίων του,  μετατρέπεται πλέον σε βρόγχο.

Όπως σε όλους τους τόνους έχει επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης το σχέδιο «plan B» «στήθηκε» μετά από εντολές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, το Μαξίμου προ του αδιεξόδου που έχει περιέλθει από τα  λεγόμενα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο του πρώην υπουργού  Οικονομικών, σε χαμηλούς τόνους διαρρέει  εντέχνως ότι καμία εντολή για το θέμα αυτό δεν υπήρξε από τη πλευρά του κ. Τσίπρα.

Πάντως, η  επίμαχη  υπόθεση του «plan B» που έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς στην Κυβέρνηση, μαζί με τις δύο μηνυτήριες αναφορές  που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών διαβιβάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Βουλή για τα περαιτέρω.

Έτσι, η ποινική τύχη του κ. Βαρυφάκη περνάει  πλέον τα στα  χέρια των 300 συναδέλφων του στη Βουλή, ενώ οι συνεργάτες του, μη πολιτικά πρόσωπα, που συνέβαλαν στην ιδέα της ολοκλήρωσης του σχεδίου «plan B» του τέως υπουργού Οικονομικών, βρίσκονται τόσο προ των ποινικών όσο και προ των πειθαρικών τους ευθυνών.

Αναλυτικότερα, χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη στο γραφείο της Εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τα επίμαχε δημοσιεύματα για τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη ως προς το σχέδιο «plan B».

Στη σύσκεψη αυτή, που έγινε υπό  την κυρία Κουτζαμάνη  συμμετείχαν ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου  Νικόλαος Παντελής και οι προϊστάμενοι των εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της Αθήνας.

Κατά ην εν λόγω σύσκεψη επικράτησε έντονες  προβληματισμός για τις αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, είχε σχεδιάσει ως «plan B» τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (τα γνωστά IOUS) και αφού προηγουμένως, πέντε δικοί του άνθρωποι θα είχαν κάνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.

Κατά η χθεσινή σύσκεψη τους εισαγγελικούς λειτουργούς τους  προβλημάτισαν οι αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη ως προς το  εάν μπορούν   να παρέμβουν ή όχι, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του και του νόμου περί ευθύνης υπουργών που «δένει τα χέρια» των εισαγγελικών αρχών.

Ωστόσο, χθες, νομικοί κύκλοι εξέφραζαν  τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων του Τύπου και τις σχετικές αναφορές του κυρίου Βαρουφάκη στο forum, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Πάντως, οι  ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα  κάθετα και καθοριστικά να παρέμβει στην υπόθεση του σχεδίου  «plan B» του κ. Βαρυφάκη, καθώς ο μηχανισμός του κοινοβουλίου μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα –αν φυσικά το επιθυμούν οι βουλευτές- μέσω της συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.

Όμως, ο γόρδιος δεσμός τόσο των εισαγγελικών λειτουργών, όσο και των  βουλευτών θα λυθεί σήμερα,  σύμφωνα με πληροφορίες, με την κατάθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  μηνυτήριας  αναφοράς από πολίτη που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ενέργειες και τις πράξεις του κ. Βαρουφάκη ως προς το σχέδιο   «plan B».

Έτσι, οι εισαγγελείς εξερχόμενοι από το νομικό  αδιέξοδο που είχαν περιέλθει θα διαβιβάσουν αμελλητί  - σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών - την επίμαχη νέα μηνυτήρια αναφορά στην Βουλή για να αποφασίσει εκείνη εάν θα παραπέμψει ή όχι τον κ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, σήμερα θα αποφασιστεί από της Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  εάν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια καπείγουσας προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατόπιν εντολής του κ. Βαρουφάκη ενεπλάκησαν στα σχέδια του «plan B», όπως είναι ο παιδικός του φίλος   Μιχάλης Χατζηθεοδώρου και τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα.

Υπενθυμίζετε  ότι  τις αποκαλύψεις περί «plan B» τις έδωσε στη δημοσιότητα το «Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)», που έχει έδρα το Λονδίνο, στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα σχέδιά του στις 16 Ιουλίου 2015.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα από το OMFIF, κατόπιν αδείας του κ. Βαρουφάκη.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης, πριν ακόμα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, σχεδίαζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας (κλείσιμο Τραπεζών), αλλά και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Έτσι, δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, έναν προμηθευτή νοσοκομείου- χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του (πρόκειται, για τα περίφημα IOUS).

Στο πλαίσιο αυτό διόρισε έναν καλό, παιδικό, του, φίλο, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κ. Βαρουφάκης, «τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος».

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης: «Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). "Το software ανήκει στην Τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;”».

Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: «Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η Τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας...».

Προ του αδιεξόδου, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, «αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό του ίδιου μου του υπουργείου και να αντιγράψουμε τους κωδικούς των φορολογουμένων (ΑΦΜ), προκειμένου να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών».

Προς τη Βουλή και οι   δύο μηνυτήριες αναφορές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες   στη Βουλή θα διαβιβαστούν οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από  τον πρόεδρο  του κόμματος "Τέλεια" και δήμαρχο Στυλίδας  Απόστολο Γκλέτσο και από τον δικηγόρο Αθηνών Παναγιώτη Γιαννοπουλο, κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Με τις δύο αυτές μηνυτήριες αναφορές ζητείται η παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών κυρίου Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του κατά το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας για την διάσωση της χώρας, κάτι που στοιχειοθετεί το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Γκλέτσος ζητά την παραδειγματική τιμωρία του πρώην υπουργού Οικονομικών, όπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά του, «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος αποδίδει στον κ. Βαρουφάκη κακουργηματικό δόλο για την προπαρασκευαστική επεξεργασία διάπραξης του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας ή τη διενέργεια προπαρασκευαστικών ενεργειών διάπραξης του αδικήματος της απόπειρας της εσχάτης προδοσίας και ζητεί την παραπομπή του στο Εδικό Δικαστήριο.

Διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)

Παράλληλα, χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους μετά τις  αποκάλυψη για το σχέδιο «plan B» του κ. Βαρουφάκη.

«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του software της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ακόμη,  η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη διατάξει:

• κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους και
•  εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.

«Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα» υπογραμμίζεται στην  ίδια ανακοίνωση.

Δεν παραλείπεται να αναφερθεί στην επίμαχη ανακοίνωση ότι «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος, για το επίμαχο ζήτημα, αλλά και για άλλα θέματα   θα παραχωρήσει αύριο στις 11,45 π,μ.  συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.


Παναγιώτης Τσιμπούκης
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου