Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Το πραξικόπημα της δραχμής - Ποιοί «πούλησαν» το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από το ευρώ;

Σύλληψη του διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδας και επιστροφή στη δραχμή. Το μυστικό σχέδιο φέρεται να εκπόνησαν μέλη της κυβέρνησης, υποστηρίζει σήμερα σε άρθρο της η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel. 

Την ώρα που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν με ενδιαφέρον την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων το Spiegel Online και η εφημερίδα Bild δημοσιεύουν άρθρα γύρω από σχέδια για μια επιστροφή στη δραχμή, καθώς και τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, που φέρεται να εκπόνησαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φήμες για ένα πραξικόπημα προκαλούν ερωτηματικά στην αντιπολίτευση» είναι ο τίτλος άρθρου στο Spiegel Online, ενώ η εφημερίδα Bild θέτει το ερώτημα «Τι γνώριζε ο Αλ. Τίπρας για το πραξικόπημα της δραχμής;»

Η Bild επικαλούμενη δικές της έρευνες υποστηρίζει ότι τα σχέδια για Grexit εκπονήθηκαν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2014 στο Ρωσικό Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών RISS (Russian Institute for Strategic Studies). 

Επί μήνες τα σχέδια βρίσκονταν έτοιμα στο συρτάρι, αποκαλύπτει τώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ήδη ένα μήνα πριν τις εκλογές έλαβε το πράσινο φως του Αλ. Τσίπρα για το σχέδιο Grexit, φέρεται να δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Όμως τα σχέδια δεν έγιναν τελικά πράξη. 

Τη νύχτα προς την 6η Ιουλίου το Κρεμλίνο απέσυρε την πρότασή του για βοήθεια δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Την ίδια νύχτα ο Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Λίγο αργότερα ήρθε η αποπομπή του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Και Ελλάδα παραμένει στο ευρώ.Προς το παρόν, καταλήγει η Bild.

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητά η αντιπολίτευση
ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυβέρνηση να διεερευνήσει την υπόθεση

Από την πλευρά της η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε στις 16 Ιουλίου σε ομάδα αναλυτών, λεπτομέρειες για την σχεδιαζόμενη επιστροφή στη δραχμή. 

Το Σαββατοκύριακο τόσο η «Kαθημερινή», όσο και άλλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σχέδιο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την εισαγωγή της δραχμής. 

Το Spiegel Online είχε αναφερθεί πριν από 11 μέρες σε παρόμοιο σχέδιο Grexit, υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.

Η φημολογία για το σχέδιο εξόδου από το ευρώ προκαλεί ερωτηματικά στην αντιπολίτευση, συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό. ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για το σχέδιο β΄, καθώς και το παράλληλο τραπεζικό σύστημα. 

Μεταξύ άλλων η αντιπολίτευση τονίζει ότι οι αποκαλύψεις γενούν μια σειρά οικονομικά και ηθικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. 

Μια πρώτη διάψευση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι τέτοιου είδους συζητήσεις δεν έχουν γίνει ποτέ εντός της κυβέρνησης.


Στέφανος Γεωργακόπουλος (Bild, Spiegel Online) 
dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου