Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Προς νέα παράταση το θρίλερ των διαπραγματεύσεων – «Υπομονή και ευελιξία» ζητούν Μογκερίνι και Ρέγκλινγκ

e.u flagΝα «χαμηλώσουν» οι τόνοι απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς η Ύπατη Αρμοστής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία, μιλώντας στην έναρξη της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των G7, απηύθηνε έκκληση για περισσότερο «ευελιξία» ως προς το χειρισμό της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Μογκερίνι επεσήμανε με νόημα ότι η έκκλησή της δεν έχει ως αφετηρία μόνο την επίδειξη αλληλεγγύης αλλά και την προσπάθειά της να υπερασπιστεί, όπως είπε, το «ευρωπαϊκό συμφέρον» καθώς τόνισε ότι αν «πέσει η Ελλάδα» δεν θα είναι η τελευταία.

Μεταξύ άλλων η Μογκερίνι σημείωσε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει κατανοήσει ότι η κρίση χρέους δεν είναι απλώς ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα αλλά και την Ελλάδα. Και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει «να επιδείξει ευελιξία, όχι μόνο για χάρη της αλληλεγγύης, αλλά πάνω απ” όλα για χάρη του κοινού συμφέροντος».
Να τελειώνει η «ελαφρά συζήτηση» περί Grexit ζήτησε, μιλώντας στις ίδιες εργασίες, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ο οποίος, με τη σειρά του, ζήτησε ν” αποφεύγονται οι αλλεπάλληλες αναφορές στο ενδεχόμενο Grexit και αντί γι αυτό να αναζητηθεί με σοβαρότητα μια λύση.
Χαμηλούς τόνους χρησιμοποίησε, σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οΚλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα »είναι σχετικά πρόσφατη» αφού έχει αναλάβει τα καθήκοντά της μόνο 70 – 80 ημέρες, και αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι η «Ελλάδα δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν έναν «πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων» που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, ο οποίος θα είναι αξιόπιστος ότι μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε «βιώσιμη κατάσταση» και αυτό «δεν έχει γίνει ακόμη». Εντούτοις, συμπλήρωσε θα «πρέπει να κάνουμε υπομονή και να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».
Αν και η Αθήνα επιδιώκει να εκμαιεύσει κάποιου είδους απόφαση για εκταμίευση έστω και μερική της τελευταίας δόσης του προγράμματος δια μέσου των αλλεπάληλλων καταλόγων μεταρρυθμίσεων που έχει αποστείλει, με τον έναν να είναι πιο εμπλουτισμένος από τον άλλο, τα «μηνύματα» από τις Βρυξέλλες είναι μάλλον αποθαρρυντικά. Τελευταίο τέτοιο μήνυμα ήρθε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  χαρακτήρισε «μάλλον απίθανο» το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό θέμα στην προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας. Ο Ντομπρόφσκις, πάντως, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αν και έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος έχουν αρχίσει να επιταχύνονται. Είπε δε ότι θεωρεί πιθανότερο να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στην σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μάη.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει στην ελληνική κυβέρνηση περιθώριο μέχρι τις 20 Απριλίου προκειμένου να παρουσιάσει έναν κατάλογο αποδεκτών μεταρρυθμίσεων. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Ρέγκλινγκ η 24η Απριλίου θα είναι «η επόμενη ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο για μια ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών» Γιάνη Βαρουφάκη αφήνοντας μάλλον να αιωρείται το αν υπάρχει περίπτωση να τεθεί επί τάπητος κάποια απόφαση ή όχι.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης σημειώνει ότι συνεχίζει να συμμετέχει «σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τις πολιτικές που θα επιτρέψουν το πρόγραμμα να συνεχίσει» προσθέτοντας, όμως, ότι εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή «θα πάρει κάποιο χρόνο» καθώς θεωρεί ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να γίνει».  Πληροφορίες που επικαλείται ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε επειδή στο Ταμείο πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για συμφωνία του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για την επιθεώρηση και ανάλογος χρόνος για τη συγγραφή της έκθεσης και της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου κάτι που συνεπάγεται ότι δύσκολα θα υπάρξει τελική απόφαση στις 24 Απριλίου.
Πριν από την ημερομηνία αυτή πάντως θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις, η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.  Όπως έγινε γνωστό ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συναντήσεις με τον κ. Ντράγκι αλλά και με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τον Ιταλό Πιερ Κάρλο Παντουάν, αλλά και με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου