Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Χαρδούβελης:Το μνημόνιο θα το έχουμε σκίσει όταν θα βρούμε εναλλακτική χρηματοδότηση

xardouvelis-gikas"Από τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση της σύμβασης υπογράφεις και το μνημόνιο", δήλωσε ο πρώην Υπ. Οικονομικών μιλώντας στο MEGA.Τι είπε για το Eurogroup του Δεκεμβρίου και τους δύο τρόπους που μπορούν να βρεθούν τα χρήματα του Μαρτίου.

Η υπογραφή παράτασης ισοδυναμεί με υπογραφή μνημονίου, ανέφερε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το e-mail του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών λέει με εύπεπτο τρόπο αυτό που λέει και το μνημόνιο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega, επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει δημιουργούν μεγάλες απώλειες στα έσοδα του κράτους. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, ανέφερε ακόμη ότι «οι δανειστές βάζουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου».
Κάνοντας εκτενή αναφορά στο Eurogroup του Δεκεμβρίου ανέφερε ότι είχε φανεί ότι δεν μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση.
«Στο τραπέζι έπεσαν τρεις επιλογές, τρεις μήνες ήθελε η Ε.Ε., η ΕΚΤ ήθελε έξι μήνες, το ΔΝΤ ήταν ουδέτερο αλλά είχε πει όχι στην επιλογή του ένα μήνα» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.
Αναλύοντας το πώς εξελίχθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup πρόσθεσε ότι «εγώ ήθελα τους 3 μήνες αλλά τους είπα ότι κύριοι ξεμένουμε από ρευστό τον Μάρτιο. Μία χώρα, η Φινλανδία, για δικούς της προεκλογικούς λόγους δεν ήθελε τους τρεις μήνες και είπαν ένας μήνας ή έξι μήνες. Εγώ δεν ήθελα έξι μήνες γιατί ήθελα τα χρήματα τα 7,2 δισ. Προτείναμε τρίμηνη παράταση για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρομε τα χρήματα του Μαρτίου».
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό. Ο Ντέισελμπλουμ πρότεινε τους δύο μήνες».
Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του Μαρτίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «από τα ταμεία για τον Μάρτιο τουλάχιστον 4 δισ. Έχει πει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 11 δισ. του ΤΧΣ να τα χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για να δανειστεί. Μπορεί ίσως και είναι ένας τρόπος που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση όχι μέσω μίντια».
Πρόσθεσε δε: «Ο δεύτερος τρόπος είναι να εκδώσει έντοκα γραμμάτια στο εξωτερικό. Αυτή η εναλλακτική σκοντάφτει σε δύο θέματα. Πρέπει να πάρει τη έγκριση των δανειστών αλλά και τότε δεν υπάρχει ρευστότητα στην Ελλάδα. Οι ξένοι έχουν σταματήσει να έρχονται για να ανανεώσουν από τον Δεκέμβριο».
Πηγή:www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου