Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νέος Γολγοθάς για την κυβέρνηση το χρηματοδοτικό κενό

tsipras-varoufakisΛύση για τα έσοδα του κράτους που παρουσιάζουν υστέρηση τους τελευταίους μήνες και τις ανάγκες για πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών του δημοσίου, αλλά και την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους αναζητά η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά «σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθιστώντας σαφές ότι από σήμερα ξεκινά νέος Γολγοθάς για την κυβέρνηση αφού -εκτός των άλλων- πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να καλύψει κάποιες από τις οικονομικές της υποχρεώσεις απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι αριθμοί


Η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει χρήματα από την Ευρώπη αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα χρήματα θα εκταμιευθούν τον Ιούλιο, ωστόσο μέχρι τότε οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές προς το ΔΝΤ αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στη συνέχεια, το Μάιο και τον Ιούνιο λήγουν δόσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο, στις δόσεις προς το ΔΝΤ προστίθενται και δύο ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν και ανεβάζουν τις ανάγκες στα 3,9 δισ. ευρώ.

Σύσκεψη για το χρηματοδοτικό κενό
Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς χθες το βράδυ στην πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των Γ. Σταθάκη, Ευ. Τσακαλώτου, Δ. Μάρδα και Ν. Βαλαβάνη.
Στη συνεδρίαση άνοιξε η βεντάλια όλων των βασικών οικονομικών θεμάτων δηλαδή και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, το θέμα της υστέρησης των εσόδων αλλά και τα βασικά νομοσχέδια που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα.
Φτάνοντας στην οδό Ζαλοκώτσα η κ. Βαλαβάνη είπε ότι προχωρά κανονικά η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, προς το παρόν.
Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης, μετά το πέρας της συνεδρίασης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Είπε ότι αυτό θα γίνει με έναν τρόπο ομαλό και ότι αν περιμένουμε δύο μήνες δεν θα υπάρχει πια υστέρηση εσόδων. Για τα βασικά νομοσχέδια σημείωσε ότι θα προχωρήσουν βήμα-βήμα οι προτάσεις της κυβέρνησης.
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σαφής συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και βήμα-βήμα θα προχωρήσουν οι προτάσεις όπως τις έχει διατυπώσει η κυβέρνηση, πάντα υπό τους όρους που τίθενται κάθε φορά προκειμένου να υπάρξει πλήρης συναίνεση για τα εργαλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι λύσεις που εξετάζονται
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν διαρκώς υπολογισμούς για τις ανάγκες που υπάρχουν για την καταβολή μισθών, συντάξεων, αλλά και για τις δόσεις κρατικών δανείων που πρέπει να εξυπηρετηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Οι δόσεις που συνδέονται με την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης δεν μπορεί να αναμένονται πριν από τον Απρίλιο, υπό ιδανικές συνθήκες, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο.
Μεταξύ των λύσεων που μελετώνται είναι η καταβολή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποσού 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Παίρνοντας τα λεφτά αυτά άμεσα το δημόσιο προλαβαίνει να πληρώσει τον Μάρτιο τα 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Αυτό όμως θα λύσει πρόσκαιρα το πρόβλημα, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες το ζήτημα θα συνεχίσει να υπάρχει, τουλάχιστον πρόσκαιρα μέχρι την έναρξη πληρωμής των φόρων για τα εισοδήματα του 2014 που θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τον Ιούλιο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι ελάχιστα πλέον και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν παρά μόνον «για ώρα ανάγκης» (κυρίως όμως για μισθούς και συντάξεις).
Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων την έκδοση εντόκων και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν.
ΠΗΓΗ:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου