Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ξένος Τύπος: ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παιχνίδι με τη φωτιά

Liberation: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Αυτή η συμμαχία είναι παιχνίδι με την φωτιά λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Ο «κόκκινος» Ντάνι καλεί τον Φρανσουά Ολάντ να μεσολαβήσει στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος
Financial Times: Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι αν και υπάρχει ανησυχία στις Βρυξέλλες η αίσθηση είναι ότι θα υπάρξει συμβιβασμός που θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να είναι συνεπής στα δάνειά της χωρίς να προχωρήσει σε κούρεμα.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ο κίνδυνος μιας πολιτικής σύγκρουσης που θα διαταράξει την μετάβαση της Ελλάδας όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενη μήνα. Αυτό θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς ρευστότητα τραπεζών έως ότου συμφωνηθούν οι νέοι όροι. Οι FT δίνουν μάλιστα απαντήσεις σε ερωτήματα με ένα Q&Α για όλα τα θέματα που αφορούν στο χρέος της Ελλάδας κάνοντας εκτιμήσεις για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα εάν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη η απάντηση είναι όχι αλλά οι FT αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ατυχήματος εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρατήσει όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τους σκληροπυρηνικούς υπό έλεγχο.
WSJ: Η Ελλάδα και η Ευρώπη αναζητούν λύσεις για τους όρους διάσωσης αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τυχόν παραχωρήσεις θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν άλλα κινήματα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη.
Σε σημείωμά της η Deutsche Bank κάνει λόγο για ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας αναφέρουν ότι οι στροφές και οι ανατροπές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τρόικας θα αποτελέσουν το κύριο αφήγημα για τον κίνδυνο που θα διατρέξει η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι δυνατή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της αλλά προυποθέτει «πολύ ουσιαστικές παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές» Σε διαφορετική περίπτωση είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο αστάθειας της ελληνικής κυβέρνησης και νέων εκλογών.
Ιndependent: Ο Αλέξης Τσίπρας τα βάζει κατά της «νεοφιλελεύθερης» Ευρώπης καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μακρά μάχη κατά της λιτότητας.
Guardian: Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας που τάσσεται κατά της λιτότητας βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Στο δημοσίευμα ο αναλυτής Mujtaba Rahman του Eurasia Group επισημαίνει ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει εταίρο στους ΑΝΕΛ και όχι στο Ποτάμι σηματοδοτεί τις προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει το βάρος στα εσωτερικά έναντι των εξωτερικών εμποδίων. Δημιούργησε έναν συνασπισμό που μπορεί να πουλήσει στους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν αυτό καθιστά δυσκολότερο το έργο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος. Ο Rahman εκτιμά ότι η απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης περιορίζει τις δυνατότητες και τις Ανγκελα Μέρκελ.
New York Times: Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αντικατοπτρίζει το ρήγμα στην Ευρώπη και το χάσμα μεταξύ με των Ελλήνων και των ψηφοφόρων στη Γερμανία, την Φινλανδία και την Ολλανδία. Ο νέος ηγέτης στην Ελλάδα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τους πιστωτές του.
ΒΒC: Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς την αποπληρωμή του τεράστιου ελληνικού χρέους λέει ο στο BBC ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
TheTimes: O ΣΥΡΙΖΑ συμμαχεί με αυτούς που τάσσονται κατά των μεταναστών
Bloomberg: Η ΕΕ αναζητεί την φόρμουλα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ μετά τη νίκη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου