
Όπως υπενθυμίζει η αρθρογράφος, στο απόγειο της κρίσης χρέους του ευρώ οι οικονομολόγοι των διεθνών οίκων υποστήριζαν πως είναι δυνατό για μια χώρα να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει επανειλημμένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί φοβούνται ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η ανησυχία είναι πως αν μια αδύναμη χώρα φύγει από την ευρωζώνη, οι αγορές θα επιτεθούν στην αμέσως πιο αδύναμη. Το κόστος δανεισμού για τα κράτη μέλη θα ανέβει, εμποδίζοντας την χρηματοδότηση τους από τις αγορές και οδηγώντας σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Το αντεπιχείρημα, σημειώνει η Γιούεχ, είναι πως αν μια χώρα βγει από το ευρώ θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Η ιδέα είναι πως μια χώρα με πιο αδύναμο νόμισμα θα καταφέρει να αυξήσει τις εξαγωγές της και να τονώσει την οικονομία καθώς θα ανακάμπτει σταδιακά η εγχώρια ζήτηση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει πως μια εταιρεία θα πρέπει να κόψει το κόστος κατά 25% αντί να βασιστεί σε μια υποτίμηση του νομίσματος. Το κόστος είναι η υψηλή ανεργία και η μείωση του επιπέδου ζωής.
«Σε κάθε περίπτωση, η παράθεση επιχειρημάτων θα συνεχιστεί και πολλοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις ελληνικές εκλογές. Μπορεί σύντομα πως θα εκδηλωθεί τελικά μια μετάσταση που θα οδηγήσει στην μερική διάσπαση του ευρώ» καταλήγει η αρθρογράφος.
Πηγή: euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.