Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Exotix II: To πιθανότερο σενάριο για τρόικα και προεδρική εκλογή.

Exotix II: To πιθανότερο σενάριο για τρόικα και προεδρική εκλογήΒέβαιος ότι θα υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται ο επενδυτικός οίκος Exotix, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της από την τρόικα πιθανότατα θα παραταθεί έως και τις αρχές του νέου έτους, ίσως ακόμα και μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
“Θα είναι μία δύσκολη διαδικασία. Παρά τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, με την πρόσφατη αμφισβήτηση της ηγεσίας από τον Γ. Παπανδρέου, δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Επίσης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παρά το ότι έχουν συνταχθεί ανοικτά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην καταψήφιση του κυβερνητικού υποψηφίου, θα ήταν καλύτερο να αποφύγουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κοινοβουλίου”, υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Exotix.

Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές έχουν αποφευχθεί προς το παρόν, όμως, τονίζει ότι η ελληνική  κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποφύγει την παράταση του προγράμματος βοήθειας, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και μετά τις εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, τα τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον των διπραγματεύσεων την ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, μετά το “κόλλημα” που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού είναι:
1. Το τέλος της αξιολόγησης στα τέλη του χρόνου. Όπως πιστεύεται, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν σκληρά ώστε να ολοκληρωθεί η επανεξέταση, με σημείο κλειδί πόσο θα ικανοποιήσουν την τρόικα τα μέτρα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.
Στο ενημερωτικό της σημείωμα, η EXOTIX σημειώνει ότι οι Έλληνες δεν βλέπουν την ανάγκη για την υιοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων, μεγάλης κλίμακας, με την ελληνική πλευρά να αναμένεται να παρουσιάσει μικρής κλίμακας και λιγότερο “ευαίσθητα” μέτρα για να κατευνάσει την τρόικα.
Όπως αναφέρεται, θα είναι σαφώς δύσκολο για την Τρόικα να δώσει την έγκρισης της (στις ελληνικές προτάσεις), δεδομένου του ύψους της διαφοράς των δύο πλευρών. «Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η επανεξέταση από το τέλος του έτους», σημειώνουν οι αναλυτές της EXOTIX.
2. Το δέυτερο σενάριο, περιλαμβάνει την παράταση του προγράμματος της Ε.Ε έως τα τέλη Ιανουαρίου και συμφωνία των δύο πλευρών πριν από τις εκλογές. Σ' αυτό το συνάριο οι δύο πλευρές "κερδίζουν" περισσότερο χρόνο, ώστε να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις απαιτούμενες πολιτικές και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όπως αναφέρει η EXOTΙX, «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για παράταση του προγράμματος για έξι εβδομάδες και οι συζητήσεις με την τρόικα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, πριν από την εκλογή ΠτΔ».
Για να κλείσει η αξιολόγηση οι Ελληνες θα πρέπει να λάβουν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αντιλαϊκών δημοσιονομικών περικοπών, πράγμα που όμως αναφέρεται, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δύσκολο ενόψει των εκλογών.
«Λίγοι μήνες επιπλέον παράτασης θα μπορούσαν να δείξουν αν τα δημοσιονομικά στοιχεία εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ωστόσο με βάση τις τρέχουσες τάσεις, αυτό είναι απίθανο να συμβεί», καταλήγει για το δεύτερο σενάριο η EXOTIX.
3. To τρίτο και τελευταίο σενάριο της EXOTIX, περιλαμβάνει την επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος και της αξιολόγησης, μετά τις εκλογές. Αυτή η λύση, όπως σημειώνεται, θα μπορούσε να δώσει χρόνο σε όλες τις πλευρές, για την αξιολόγηση των δημοσιονομικών εξελίξεων.
Καμία πλευρά δεν έχει όφελος από την καθυστέρηση
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης της Ελλάδας από την τρόικα αποτελεί πρόκληση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Όπως σημειώνει, το ραντεβού της Ελλάδας με την τρόικα στο Παρίσι απέτυχε γιατί υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015, μια απόκλιση που η τρόικα δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί ότι έκανε λάθος, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, τα ανοιχτά θέματα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τόσα και η διαφωνίες είναι σε τόσο μεγάλη έκταση που η συμφωνία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Όμως, η λήξη των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία δεν συμφέρει καμία πλευρά, καθώς εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία μέχρι το τελευταίο Eurogroup θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να παρατείνει το πρόγραμμα βοήθειας στο οποίο ήδη βρίσκεται.
Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν, θα πρέπει να παρουσιάσει μια πολύ ισχυρή πρόταση για να πείσει το Eurogroup να δεχτεί την παράταση του προγράμματος και ενδεχομένως να πείσει την Ελλάδα να υπογράψει κάποιο νέο συμφωνητικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.


Πηγή: Exotix II:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου