Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αγωνία στο... Παρίσι

agwnia-sto-parisiΜε την αγωνία στο κατακόρυφο αναμένει η κυβέρνηση την εξέλιξη των διήμερων συναντήσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι, όπου θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.
Με φόντο το δάσος της Βουλώνης, στη Βίλα Σάιντ, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης θα επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει την αναθεώρηση και να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την επόμενη μέρα.Από την πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθούν πολλά και είναι σαφές ότι επηρεάζεται και το πολιτικό περιβάλλον ενόψει και των διεργασιών και των επαφών για την προεδρική εκλογή.

«Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του Μνημονίου» είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου και όπως αναφέρουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, «ο βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξεταστεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».

Αυτό σημαίνει ότι
 δεν υπάρχει περίπτωση στο Παρίσι να επέλθει οριστική συμφωνία, καθώς είναι σαφές από τη στάση της τρόικας, ότι η συνάντηση στην «πόλη του φωτός» είναι προπαρασκευαστική για την έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα.Αντίθετα, από την πλευρά της τρόικας, εκπέμπεται το μήνυμα ότι η συνάντηση στην γαλλική πρωτεύουσα δεν έχει τον χαρακτήρα που δίνει η Αθήνα και επιμένουν πηγές της Κομισιόν και του ΔΝΤ, ότι θα αναζητηθούν συγκλίσεις, θα αρθούν παρεξηγήσεις ώστε να καταστεί εφικτή η επάνοδος της τριμερούς στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ελέγχου επί ελληνικού εδάφους.
Η ελληνική κυβέρνηση, παρά το πολύ ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με δεδομένο ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ της, αλλά το αντίθετο,επιμένει ότι ο στόχος είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Παράλληλα ενόψει των συναντήσεων στο Παρίσι, στέλνεται μήνυμα καθησυχαστικό από το Μαξίμου και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, με την επισήμανση ότι δεν θα υπάρξουν «ενοχλητικά μέτρα για τους πολίτες», τα οποία είναι νέοι φόροι, αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση των κύριων συντάξεων.
Η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί στο Παρίσι και η οποία επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, είναι ότι δεν συζητείται να παρθούν δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αφορούν το ασφαλιστικό.
Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τοεάν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου ή όχι, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει αυτό να συμβεί, αλλά λένε ότι το ισχύον πρόγραμμα δεν αποκλείεται να συνεχίσει να εφαρμόζεται για ένα μικρό διάστημα, χωρίς να υπάρξουν επιπλέον δεσμεύσεις, λόγω των εορτών καθώς εάν υπάρξει συμφωνία δεν θα μπορεί να επικυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.Επί της ουσίας και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι στο Παρίσι θα κλείσει η συμφωνία, αλλά θεωρούν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ότι θα γίνει το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός ορίων.
Η πρωτοβουλία για τις διήμερες συζητήσεις επί γαλλικού εδάφους ελήφθη από κοινού από την κυβέρνηση και την τρόικα το βράδυ της Κυριακής και το επιχείρημα από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι αυτό αποφασίστηκε καθώς η συχνή παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα δεν είναι, όπως λέει και ο Ευ. Βενιζέλος, ότι καλύτερο συμβολικά.
Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής που θα βρίσκεται στο Παρίσι περιλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου