Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Οι στρατοί Γιώργου - Βενιζέλου: Ποιοί είναι με ποιόν - πώς θα δοθεί η μάχη

oi-stratoi-giwrgou---benizelou-poioi-einai-me-poion---pws-tha-dothei-i-maxiΕξελίξεις κατ’ αρχήν στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ έχει δρομολογήσει η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για τη διοργάνωση συνεδρίου του Κινήματος όπου θα τεθούν όλα τα θέματα ακόμα και αυτό της ηγεσίας του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr ο «στρατός των ατάκτων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ που στήριζαν τον Γ. Παπανδρέου μετατρέπεται σε «τακτικό στρατό» με οργανωτική δομή στον οποίο αναμένεται να συμμετέχουν βουλευτές, στελέχη από τον συνδικαλιστικό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση, παλαιοί συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ.

Ο στρατός Παπανδρέου 

Οι πρώτες συναντήσεις έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στην εβδομάδα όπου σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφήνουν στην άκρη αντιθέσεις συγκρούσεις και προσωπικές έριδες και εντάσσονται στην πρωτοβουλία Παπανδρέου.
Οι δύο περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα Γ. Κατσιφάρας και στην Κρήτη Σ. Αρναουτάκης διατηρούν προσωπική φιλική σχέση με τον Γ. Παπανδρέου και αναμένεται να τεθούν στο πλευρό του, ενώ τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν δημόσια και αρκετοί συνδικαλιστές δήμαρχοι και κομματικά στελέχη,καθώς περίπου 10 Νομαρχιακές του Κινήματος μεταξύ των οποίων η Α' Αθήνας, η Β3, η ΝΕ Φθιώτιδας και Θεσπρωτίας έχουν ταχθεί υπέρ της διοργάνωσης συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν ακόμα καταθέσει την πρόταση ο Γ. Παπανδρέου.Συγκεκριμένα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν σε πρώτη φάση την πρόταση για ανοιχτό συνέδριο του κόμματος που κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου οι: Θ. Μωραΐτης, Φ. Σαχινίδης, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Ντόλιος, Μ. Χρυσοχοΐδης  Ν. Σιφουνάκης και Κ. Τριαντάφυλλος. Δραστηριοποιούνται στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού οι κατά καιρούς στενοί του συνεργάτες όπως ο Π. Μπεγλίτης, ο Σ. Ξυνίδης, ο Γ. Πεταλωτής, Φ. Πετσάλνικος ο πρώην γραμματέας του κόμματος Μ. Καρχιμάκης με την Κίνηση των 75 ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο  θα έχει ο Π. Γερουλάνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι θα συμφωνήσουν με τον πρώην Πρωθυπουργό δηλώνοντας πρόθεση επανένταξης στο κόμμα εάν πραγματοποιηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης και Χρ. Αηδόνης.
Από σήμερα θα ξεκινήσει μπαράζ δηλώσεων στελεχών που θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργούθέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα ότι θα πρέπει να πάρουν θέση όλα τα στελέχη του κινήματος στην πρόταση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Σε αυτήν τη φάση όλοι πρέπει να μιλήσουν. Είναι κρίσιμες οι στιγμές για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν μπορεί πλέον να μην λάβει θέση», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει ταχθεί στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου.

Το στρατόπεδο Βενιζέλου και οι Κυανόκρανοι

Τη σκληρή γραμμή επέλεξε να ακολουθήσει η πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αρνούμενη τη διοργάνωση Συνεδρίου το Κινήματος και με κεντρικό σύνθημα το οποίο περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου που αναφέρει ότι: «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και εθνικό χρόνο για να ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Το πλαίσιο όμως μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς».
Τον ρόλο του Κυανόκρανου αλλά με σαφέστατη κλίση υπέρ του Ευ. Βενιζέλου θέλουν να διαδραματίσουν οι Φ. Γεννηματά και Κ. Σκανδαλίδης προσβλέποντας στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Τα διλλήματα όμως θα είναι πολύ σκληρά και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα προσπαθήσουν να παίξουν έναν ενδιάμεσο ρόλο καθώς από την  πλευρά του παπανδρεϊκού στρατοπέδου θα κληθούν όλοι στο ΠΑΣΟΚ πάρουν θέση  για την πρόταση Παπανδρέου. Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι αρκετοί βουλευτές όπως για παράδειγμα ο Β. Γκεγκέρογλου θα υποστηρίξουν τελικά την άποψη του Γ. Παπανδρέου υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους στην εκλογική τους περιφέρεια παρά το γεγονός ότι έχουν συμπλεύσει με τον Ευ. Βενιζέλο και έχουν υπουργοποιηθεί. Ο κ. Βενιζέλος επικεντρώνει στα θέματα που αφορούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τηδιαπραγμάτευση με την τρόικακατηγορώντας ευθέως τον Γ. Παπανδρέου ότι με την πρότασή του βάζει βόμβα στην πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Στο πλευρό του Ευ. Βενιζέλου είναι από την ΚΟ ο Π. Ρήγας, ο Λ. Γρηγοράκος, ο Δ. Σαλτούρος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Π. Κουκουλόπουλος, ο Χρ. Γκόγκας, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και η Εύη Χριστοφιλοπούλου ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί υπερ του Ευ. Βενιζέλου και ο Γ. Μανιάτης. Επίσης στο πλευρό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι οι στενοί του συνεργάτες Δ. Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, καθώς και οι Ν. Μπίστης, Π. Καψής και οι προερχόμενοι από τις κινήσεις της Ελιάς.
Photo editor: Ειρήνη Αναδιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου