Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Βαρύ το κλίμα στους κόλπους της δικομματικής. Οι ιδέες, οι επαφές Σαμαρά πριν τη Σύνοδο Κορυφής και οι βουλευτές σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

kubernisi-sta-prothura-neurikis-krisisΠρωτοφανής εκνευρισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης μετά το νέο τελεσίγραφο της τρόικας που ασκεί κλιμακούμενες πιέσεις για να διασφαλίσει τηλήψη νέων οικονομικών μέτρων και όχι μόνο διαρθρωτικών αλλαγών.
Βαρύ το κλίμα στη δικομματική Εξάλλου, το θολό τοπίο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ακόμα δεν φαίνεται διέξοδο στις συνομιλίες με την τρόικα, περιορίζει τον ορίζοντα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να έρθουν τα πάνω-κάτω, ενώ η κυβερνητική στρατηγική κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος από τα πολλά λάθη της ελληνικής πλευράς.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ στους κόλπους της δικομμματικής κυβέρνησης και πλέον όλα είναι στον αέρα, ενώ για πρώτη φορά ακόμα και συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά παραδέχονται τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται. Κατανοούν οι πάντες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το κυβερνητικό αφήγημα των τελευταίων μηνών εξαφανίστηκε και πλέον άγεται και φέρεται η κυβέρνηση από την τρόικα και κυρίως…«χορεύει» στο ρυθμό που απαιτεί τοΔΝΤ.
Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται κυριολεκτικά σε «εκρηκτικό κλίμα», όπως το περιγράφουν κυβερνητικοί παράγοντες και πλέον εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς τα οικονομικά περιθώρια που είχε η κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο ήπιες πολιτικές.

Κυβερνητικές πηγές 
υπογράμμιζαν χθες ότι οι υπουργοί δεν έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια για διαπραγμάτευση: αφενός διότι η κυβέρνηση είναι αυτή που ζητεί μια διέξοδο και βοήθεια απέναντι σε σκληρούς τεχνοκράτες, οι οποίοι θέτουν τους δικούς τους όρους και αφετέρου επειδή οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν εμπιστεύονται το υπάρχον πολιτικό σύστημα, τόσο την κυβερνητική πλευρά όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση.Είναι σαφές ότι η τρόικα έχει σκληρύνει υπέρμετρα τη στάση της και ζητεί πλέονμόνιμα μέτρα «φωτιά» όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και δεν τους αρκεί τα όσα προτείνει η κυβέρνηση, η οποία χθες απέστειλε ένα άλλο πλαίσιο με προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ψάχνουν ιδέες στο Μαξίμου 

Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν διάφορες ιδέες ώστε να βγει δυναμικά η κυβέρνηση απέναντι στην κρίση και να ελέγξει την πολιτική ατζέντα. Ανάμεσα σε άλλα έχει προταθεί να ξεκινήσει ο Αντώνης Σαμαράς ένα κύκλο επαφών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με επισκέψεις στις βασικές πρωτεύουσες της Ε.Ε. Τις προηγούμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με όλους τους βασικούς παίκτες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, όπως με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο Γίρκι Κατάινεν, τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι και τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμάζει κύκλο επαφών τις επόμενες ημέρες, στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Αθήνα να επέλθει συμβιβασμός.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας «με το μικρότερο δυνατό κόστος». Είναι μια ρεαλιστική στροφή και δεν εκπέμπεται η σιγουριά των προηγούμενων ημερών, καθώς όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι έγιναν λάθη και η κυβέρνηση είναι στο καναβάτσο.
Ο Πρωθυπουργός, λέγεται ότι είναι έντονα φορτισμένος και ταυτόχρονα εξουθενωμένος καθώς οι εξελίξεις με την τρόικα του έχουν ανατρέψει πλήρως το σχεδιασμό, ενώ δεν είχε και τη στήριξη που ανέμενε από την Ε.Ε., αν και στο χθεσινό Euroworking Group καταγράφηκε για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα διάσταση απόψεων μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς και του ΔΝΤ.

Εξαιρετικά κρίσιμη η εβδομάδα που έρχεται 
Χρειάζεται ακόμα όμως δουλειά για να καταφέρει η Αθήνα να βγει από το αδιέξοδο, ενώ οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να εξευρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός και να μην πιεστεί περαιτέρω η κυβέρνηση με τη λήψη επώδυνων μέτρων που θα πλήξουν τα λαϊκά εισοδήματα.
Η επόμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θα διαφανεί εάν θα επέλθει συμφωνία και επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος που βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι μπορεί να προλάβουν τις ημερομηνίες ώστε να υπάρξει λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 18 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με την επόμενη μέρα και οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι ανάστατοι.
«Δεν αντέχουμε άλλο. Νέα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν. Το φορτίο που σηκώσαμε είναι πολύ βαρύ τα τελευταία χρόνια», λένε με μια φωνή βουλευτές και των δυο κομμάτων.
Το ρευστό σκηνικό φαίνεται ότι έχει αναδιατάξει τους συσχετισμούς στην κυβέρνηση και οι βουλευτές είναι σε κατάσταση νευρικής κρίσης.
Το αρνητικό ενδεχόμενο να παραταθεί το μνημόνιο για μερικούς μήνες, και όχι για ένα μήνα για τεχνικούς λόγους όπως λέει η κυβέρνηση, και παράλληλα να συνοδευτεί με νέα σκληρά μέτρα, τρομάζει τους βουλευτές.
Οι γαλάζιοι και οι πράσινοι βουλευτές εμφανίζονται κατηγορηματικοί ως προς τη στάση τους εφόσον κληθούν να νομιμοποιήσουν δια της ψήφου τους τυχόν νέα επώδυνα μέτρα, μεταξύ των οποίων ακόμη και περικοπές κύριων συντάξεων, όπως αξιώνουν οι δανειστές.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΙΓΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου