Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Λυκούδης: «Στην κεντροαριστερά μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όχι να γίνουμε ένα»

Λυκούδης: «Στην κεντροαριστερά μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όχι να γίνουμε ένα»Ως πολιτική κίνηση, οι «Μεταρρυθμιστές» δεν διεκδικούμε κανενός είδους ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς, ούτε έχουμε καμία αντίληψη αποκλεισμού, υπογράμμισε μιλώντας στο Report Evening και στο Γιώργο Κουβαρά, ο Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Μεταρρυθμιστές. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αν επιτευχθεί συνάντηση των τμημάτων της κεντροαριστεράς, ο ίδιος θα διεκδικήσει την ύπαρξη προγραμματικής φάσης προκειμένου να πεισθεί και ο κόσμος για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος. «Το ποιος θα είναι αρχηγός είναι σημαντικό αλλά μπορεί να μείνει σε δεύτερο πλάνο» τόνισε.
Ο Σπύρος Λυκούδης εκτίμησε ότι ένα από τα αρνητικά του χώρου της κεντροαριστεράς, εξαιτίας του οποίου, μάλιστα, δεν έχει επιτευχθεί η συνάντηση των διαφορετικών τμημάτων του είναι η ύπαρξη ιδιοκτησιακών αντιλήψεων, στοιχείων αρχηγισμού και αντιλήψεων αλαζονικού χαρακτήρα σχετικά με το ποιος είναι πιο ισχυρός. Υπογράμμισε ότι οι Μεταρρυθμιστές δεν έχουν σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους αντιλήψεις ή ανησυχίες. Και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εύκολα τα τμήματα της κεντροαριστεράς «να γίνουν ένα, ίσως μάλιστα να είναι και ακατόρθωτο, αλλά είναι εφικτό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας για συνάντηση αυτού του χώρου. Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας» σημείωσε.
Ο κ. Λυκούρδης υποστήριξε ότι βασική στρατηγική κατεύθυνση των Μεταρρυθμιστών είναι να υλοποιήσει την πολιτική αντίληψη της ανασύνθεσης, της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. «Είμαστε αρκετοί για να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό χώρο που φιλοδοξεί να παρέμβει καθοριστικά στα πράγματα και ιδιαίτερα σε αυτόν τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» σημείωσε.
Σε ερώτηση για το πώς η κίνηση Μεταρρυθμιστές πιστεύει ότι θα μπορέσει να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι θα επιμείνουν να απευθύνονται πολιτικά στα τμήματα αυτού του πολιτικού χώρου αναδεικνύοντας πόσο προφανής είναι η ανάγκη στην ελληνική κοινωνία να συγκροτηθεί η κεντροαριστερά και ν' αποτελέσει ένα σημαντικό τμήμα της πολιτικής σκηνής όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.
Όσον αφορά στο γιατί ο ίδιος ή ως κίνηση οι Μεταρρυθμιστές δεν εντάχθηκαν σε κάποια άλλη, ήδη, διαμορφωμένη κίνηση, όπως πχ η Δημοκρατική Παράταξη, ο Σπύρος Λυκούδης σημείωσε ότι δεν είναι στόχος του να κάνει πολιτικές μεταγραφές ή ν' αλλάξει ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις και ν' αμφισβητήσει στρατηγικές που έχουν ήδη χαραχτεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητώ τις προθέσεις όσων βρίσκονται σε αυτές τις πρωτοβουλίες, κάθε άλλο. Επιμένω όμως στο συνεχή διάλογο με το Ποτάμι και με την Ελιά, ΠΑΣΟΚ, κλπ.
Ο κ. Λυκούδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι ορισμένα πρόσωπα της κεντροαριστεράς, όπως οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, πιθανώς δεν εμφανίστηκαν στην εκδήλωση των «Μεταρρυθμιστών» επειδή επρόκειτο για την εξαγγελία ενός νέου πολιτικού φορέα και δεν θα ήθελαν να ταυτιστούν απαραίτητα με αυτόν. Σημείωσε, όμως, ότι θεωρεί ότι πχ τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν πολλά να προσφέρουν και δήλωσε ότι θα τους ήθελε πολύ στην ενεργό πολιτική ζωή και στην κεντροαριστερά.
Κληθείς να διευκρινίσει γιατί δεν στηρίζει την δικομματική κυβέρνηση, της οποίας εταίρος υπήρξε και η Δημοκρατική Αριστερά ως ένα σημείο, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι κατά την άποψή του η κυβέρνηση δεν καταθέτει τις πολιτικές όπως ο ίδιος θα ήθελε να τις καταθέσει. «Θεωρώ ότι πρέπει η κυβέρνηση ν' αλλάξει πολιτικές και θα πιέσει σε αυτήν την κατεύθυνση όσο μπορώ ως βουλευτής της αντιπολίτευσης» τόνισε. Προσέθεσε, όμως, ότι αν το ερώτημα είναι αν πρέπει «να πέσει η κυβέρνηση», η απάντησή του είναι όχι γιατί δεν βλέπει να υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση.
«Όχι, δεν βλέπω ως πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση το ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να είμαι κατηγορηματικός, λέω ότι έχω επιφυλάξεις» υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε ότι όπως ο κάθε μέσος έλληνας προσπαθεί ν' ανιχνεύσει το ακριβές πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τα έχει καταφέρει ακόμη. «Παραδείγματος χάριν, τι θα κάνει με τα μνημόνια, θα τα σκίσει; Τι θα κάνει με τους δανειστές;» αναρωτήθηκε.
Παρουσιάζοντας την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι κατέθεσε αυτήν την πρόταση ακριβώς επειδή θεωρεί ότι ούτε η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί επαρκώς τα πράγματα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πειστική εναλλακτική πρόταση, ιδιαίτερα όσον αφορά σε τέσσερα πολύ κομβικά θέματα: τη διαχείριση του χρέους, ο εκλογικός νόμος, το σύνταγμα και η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. «Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και γι αυτό θεωρώ ότι το αυτονόητο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Δεν μπορεί μια πολιτική δύναμη από μόνη της, στις παρούσες συνθήκες, να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα» εκτίμησε ο κ. Λυκούδης. Σημείωσε, δε, ότι όταν κατέθεσε την πρόταση, δεν είχε σκεφτεί ποιος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός μιας τέτοιας κυβέρνησης και ότι ούτε τώρα τον απασχολεί αυτό το θέμα.
Όσον αφορά στο κατά πόσο η παρούσα βουλή θα καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης και θεωρεί ότι θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση στην τρέχουσα συγκυρία. Εντούτοις χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη συγκέντρωση ψήφων, τουλάχιστον με όσα παρατηρεί σήμερα. «Δεν είναι αδύνατο αλλά είναι πολύ δύσκολο» εκτίμησε.
Ερωτώμενος για το αν θεωρεί ότι ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ίδιος από το καλοκαίρι έχει δημόσια εκφράσει την άποψη ότι θεωρεί τον κ. Κουβέλη πολύ καλή περίπτωση αλλά συμπλήρωσε ότι εκτιμά, πλέον, ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν παραμένει στο τραπέζι. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της εκλογής ενός προέδρου της Δημοκρατίας που θα έχει πολιτική διαδρομή χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μέλος ενός κόμματος. Διευκρίνισε, επίσης, με κατηγορηματικότητα ότι ο ίδιος δεν αποχώρησε από τη Δημοκρατική Αριστερά για το αν θα παρέμενε ή όχι ο Φώτης Κουβέλης στην ηγεσία του κόμματος αλλά επειδή είχε ήδη εδώ και περίπου ένα χρόνο ενστάσεις για την ακολουθούμενη πολιτική στρατηγική.
Τέλος, με αφορμή και την ονομασία της κίνησης της οποίας ηγείται ως «Μεταρρυθμιστές», ο Σπύρος Λυκούδης, ερωτώμενος σχετικά με ορισμένες μεταρρυθμίσεις όπως η αξιολόγηση στο δημόσιο ή η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είπε ότι τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης στο Δημόσιο Τομέα εφόσον αυτή γίνεται με σωστές προδιαγραφές και δεν έχει σκοτεινά σημεία. «Μια αξιολόγηση υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι απολύτως αναγκαία» σημείωσε τονίζοντας ότι θα ήθελε πολύ «ένα δημόσιο τομέα ευέλικτο, αποδοτικό και αποτελεσματικό». Διευκρίνισε ότι δεν θα έβλεπε εύκολα απολύσεις από το Δημόσιο, ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός ως προς το συγκεκριμένο θέμα, διότι ήδη ο αριθμός των ανέργων είναι τόσο μεγάλος που δεν χρειάζεται να προστεθούν και άλλοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας δεν πρέπει να αγγίζεται.
Όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Λυκούδης τάχθηκε υπέρ εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία είναι μέσα στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και δεν έρχεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές. Σχολίασε, πάντως, όταν κλήθηκε να εκφράσει γνώμη και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το Δημόσιο, ότι ούτως ή άλλως αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να απαντώνται αποσπασματικά αλλά χρειάζεται να τεθεί το θέμα σε ένα γενικότερο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάταξης στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου