Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ε.Βενιζέλος: στόχος της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου η σταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου

Ε.Βενιζέλος: στόχος της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου η σταθεροποίηση της ανατολικής ΜεσογείουΣτην αναβάθμιση της συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου λόγω και των κρίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται και όπου την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον κύπριο και τον αιγύπτιο ομόλογό του. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η τριμερής αυτή συνεργασία «δεν είναι εχθρική απέναντι στην Τουρκία αλλά έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή». Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να κατανοήσει πως «υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η στάση της Άγκυρας αποτελεί «αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Τόνισε πως η διεθνής κοινότητα «δίνει μια καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία».
Βασικό αντικείμενο της τριμερούς συνάντησης της Τετάρτης θα είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των τριών κρατών, στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα ακολουθήσει έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Θα υπάρξει και διμερής συνεργασία του κ. Βενιζέλου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσουν, σε πρώτη φάση οι υπουργοί Εξωτερικών και στη συνέχεια θα τεθεί και στη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου