Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η αβεβαιότητα λόγω προεδρικής εκλογής φέρνει αναταράξεις στην κυβέρνηση και τη ΝΔ

Η αβεβαιότητα λόγω προεδρικής εκλογής φέρνει αναταράξεις στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Ενδοκυβερνητικοί διαξιφισμοί, ρευστό πολιτικό κλίμα, εκλογολογία, βολές κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από δύο γαλάζια στελέχη εντελώς διαφορετικών αναφορών και στοχεύσεων, αλλά και αντικρουόμενες διαρροές για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, συνθέτουν ένα ασταθές πολιτικό μείγμα.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται ξανά σήμερα, στον απόηχο του διαγκωνισμού των δύο κυβερνητικών εταίρων για τον τίτλο της “δημοκρατικής παράταξης” και ενώ κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν χθες προσβλητική την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να μονοπωλήσει τη δημοκρατική ευαισθησία από τη Ν.Δ, την παράταξη που εδραίωσε τη Δημοκρατία στη χώρα.
Το νέο ραντεβού πραγματοποιείται επίσης με αφορμή την έναρξη της νέας κρίσιμης αξιολόγησης, εν όψει της οποίας δε λείπουν οι παραφωνίες από κυβερνητικής πλευράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε χθες εξερχόμενος του Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ότι “ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα”, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως σύσταση και προς τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και προς συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Η άτυπη μακρά προεκλογική περίοδος στην οποία έχει εισέλθει η χώρα -δεδομένου ότι η διασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση ένα δύσκολο στοίχημα και καθώς το Μαξίμου επιμένει στο σχεδιασμό για έναρξη της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής το Φεβρουάριο- προκαλεί εν τω μεταξύ
Η δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, εάν αυτό απαιτηθεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι 180 και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, ερμηνεύθηκε ως αποτύπωση της δυσαρέσκειας σημαντικού μέρους της γαλάζιας βάσης για τις επιλογές του κ.Σαμαρά. Ο κ.Τζιτζικώστας, ο οποίος το Μάιο θριάμβευσε με 70% έναντι του εκλεκτού το Μαξίμου Γιάννη Ιωαννίδη, επιθυμεί να εκφράσει αυτή τη δυσαρέσκεια, που μεγαλώνει παράλληλα με το φόβο της ήττας.
Από την άλλη πλευρά, η παραδοχή του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει στο μυαλό όλων όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για την προεδρική εκλογή, ερμηνεύθηκε στο πλαίσιο της πραγματικής ανησυχίας της αγοράς για τις συνέπειες μίας παρατεταμένης εκλογολογίας. Ο κ.Βορίδης σε αντίθεση με τον κ.Τζιτζικώστα ανήκει στον κύκλο των εχόντων καλές σχέσεις με το Μαξίμου, φέρεται όμως και ως ένα στέλεχος με φιλοδοξίες για το μέλλον.
Ο γαλάζιος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ “μεταρρυθμιστών” και “λαϊκής δεξιάς”, ο οποίος εκτός από ιδεολογικές έχει και προεκλογικές διαστάσεις, αναμένεται επίσης να συνεχιστεί, μετά τη στήριξη που προσέφεραν χθες στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου