Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Δέκα χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το συνολικό διαθέσιμο ποσό για την επόμενη σχολική χρονιά έφτασε τα 162 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 182 εκατομμυρίων που είχαν διατεθεί πέρυσι.
Τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) υπολογίζονται για το 2014 - 2015 σε 68.000, έναντι 70.678 πέρυσι. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που φιλοξενούνται στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ.
paidikoi_stathmoiΔεν έγινε δεκτό το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να ανέβει στις 100.000 ο αριθμός των παιδιών που καλύπτονται από το πρόγραμμα, μετά την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι οικογένειες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, λόγω της δυσμενούς κοινωνικής κατάστασης. Για τη δωρεάν φιλοξενία 100.000 παιδιών θα απαιτείτο, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ποσό 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΚΕΔΕ πρότεινε το συμπληρωματικό ποσό να δοθεί από το αδιάθετο πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάθεση των αιτήσεων. Προηγείται η προκήρυξη για τη συμμετοχή των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως επιδιώκουν να βρεθούν και επιπλέον κονδύλια, από αδιάθετα ποσά υπουργείων, έτσι ώστε να αυξηθούν τελικά τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν.
Σε πρώτη φάση φαίνεται πως για να μη μειωθεί πολύ ο αριθμός των παιδιών (ανάλογα με τη σημαντική μείωση των κονδυλίων) θα γίνει περικοπή του ύψους της «επιταγής εισόδου» (voucher), από τις 2.500 ευρώ την τρέχουσα χρονιά στις 2.300 ευρώ για την επόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου