Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Το ρεύμα ανατροπής του Τσίπρα ήταν τελικά ελαφρύ αεράκι

 Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι της παρεούλας του κ. Τσίπρα, τα Χειμερινά Ανάκτορα του Μαξίμου δεν κατελήφθησαν την πρώτη Κυριακή. Όσο κι αν προσπαθήσατε από την πρώτη στιγμή των exit polls να πιστέψετε ότι έγινε η επανάσταση της Αριστεράς αυτή… αναβάλλεται γι’ αργότερα, ίσως και για πάντα.

Το ρεύμα ανατροπής ήταν τελικά αεράκι. Ούτε μπουρίνι ήταν, ούτε τσουνάμι ούτε Βαρδάρης. Ελαφρύ αεράκι ήταν στον πρώτο γύρο των εκλογών και μπορεί να μην υπάρξει ούτε καν… δροσούλα την επόμενη Κυριακή. Κι αν εξαιρέσει κανείς το σχετικά καλό αποτέλεσμα της Ρένας Δούρου στην Αττική (το οποίο ψαλιδίστηκε τελικά) , όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έστειλε μήνυμα στον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ότι καλό είναι δουλέψει πολύ περισσότερο προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα την έφοδο προς την εξουσία. Και αν οι πολίτες στείλουν ανάλογο μήνυμα και την επόμενη Κυριακή τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει πρόβλημα.
Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει από ποδόσφαιρο και πιστεύει ότι στο δεύτερο ημίχρονο μπαίνουν τα καλύτερα γκολ αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί και πολλά γκολ στο τέρμα του. Και τότε να δούμε την αποτίμηση που θα κάνει. Διότι αν βάλεις πέντε γκολ και φας καμιά πενηνταριά αυτό δεν είναι νίκη, είναι συντριπτική ήττα.
Όσοι πόνταραν στον πρώτο γύρο για να στάξουν χολή κατά του κ. Σαμαρά μάλλον θα πρέπει να λουφάξουν για τα καλά στην τρύπα τους. Κυρίως οι εντός της ΝΔ που τον περιμένουν στην γωνία, αλλά βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται εφιάλτης. Η ΝΔ αντέχει, ο Σαμαράς αντέχει ακόμη περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη ανατροπής. Μια φωτοβολίδα είναι που όταν σβήσει δεν θα μείνει απολύτως τίποτε.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρκείται στην ξανθιά κώμη της κυριάς Δούρου τότε είναι πρόβλημά του. Αυτό όμως δεν είναι νίκη. Είναι τρίχες και μάλιστα ξανθιές. Και ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει. Η Δούρου δεν είναι το καινούργιο. Εκπροσωπεί ό,τι παλιότερο και χειρότερο έχει δει αυτός ο τόπος.
Όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο, η επόμενη Κυριακή και κυρίως οι ευρωεκλογές θα δώσουν το μήνυμα που θέλει να στείλει ο ελληνικός λαός στα κόμματα. Τότε θα φανεί αν ο κόσμος θέλει η κυβέρνηση να φύγει στις 26 Μαΐου ή αν της δίνει μια ακόμη ευκαιρία να αποδείξει ότι η χώρα πάει καλά. Και θα δώσει και το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ αν εμπιστεύεται την τύχη της πατρίδας στα χέρια του ή αν αποδοκιμάζει τις τακτικές της παρέας του Τσίπρα.
Όπως όλα δείχνουν η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει πολύ περισσότερες περιφέρειες απ’ ότι αρχικά είχε υπολογίσει. Είχε μιλήσει για 6+1 περιφέρειες αλλά μπορεί να πάρει 8 κι ακόμη πιο πολλές αν υπολογιστεί και η Κεντρική Μακεδονία με τον κ. Τζιτζικώστα. Επίσης, επειδή τα πάντα θα κριθούν σε λίγες ημέρες στην Αττική, είναι πολύ πιθανό η Ρένα Δούρου να μην κερδίσει την περιφέρεια από τον Γ. Σγουρό. Όπως βεβαίως δύσκολα θα κερδίσει και ο Γ. Σακελλαρίδης στην Αθήνα τον Γ. Καμίνη αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι ψήφοι της δεξιάς παράταξης θα κατευθυνθούν προς τον νυν δήμαρχο παρά προς τον υποψήφιο των… Εξαρχείων. Οι πρώτοι θρίαμβοι για πρωτιά του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ κόπασαν νωρίς και τα στόματα έκλεισαν.
Αλλά πάμε στις περιφέρειες που θα βάψουν και τον αυτοδιοικητικό χάρτη και θα συνδυαστούν με τις ευρωεκλογές για το τελικό συμπέρασμα. Επτά περιφέρειες έδωσαν πρωτιά σε υποψήφιους που στηρίζονται από τη ΝΔ, ενώ μία ακόμη είναι με τον «γαλάζιο» Τζιτζικώστα. Μάλιστα, οι υποψήφιοι αυτοί καταγράφουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και μεγάλες διαφορές από τον δεύτερο. Δύο μόλις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αττική με τη Δούρου και στα Ιόνια Νησιά προηγούνται αλλά καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι θα επικρατήσουν. Και τρεις υποψήφιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται ότι θα επικρατήσουν.
ΑΤΤΙΚΗ
Το δίδυμο Σγουρός – Δούρου κονταροχτυπιούνται την Κυριακή με τις περισσότερες πιθανότητες να έχει ο νυν περιφερειάρχης καθώς εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει τις «γαλάζιες» ψήφους. Να θυμίσουμε ότι στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαρώσει στην Αττική καθώς είχε πάρει πάνω από 30%. Μπροστά στον κίνδυνο να βγει η κ. Δούρου που δεν έχει ιδέα από αυτοδιοίκηση αλλά που είναι η κλασική κομματική υποψήφια που ενσαρκώνει το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» ο κόσμος θα επιλέξει, έστω και με κρύα καρδιά έναν αυτοδιοικητικό όπως ο κ. Σγουρός.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Είναι ασφαλώς μεγάλη έκπληξη το υψηλό ποσοστό του κ. Τζιτζικώστα ο οποίος έχει μεγάλο προβάδισμα για την περιφέρεια έναντι του Γ. Ιωαννίδη. Ο κόσμος ψήφισε καθαρά αυτοδιοικητικά κι όχι στενά κομματικά και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα, ιδίως τη ΝΔ που βλέπει δύο δικά της παιδιά να αναμετρώνται. Όπως και να έχει, πάντως, η περιφέρεια μένει στα χέρια της δεξιάς παράταξης.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ο Πέτρος Τατούλης εκτιμάται ότι θα χαρίσει τη νίκη στη ΝΔ. Το ποσοστό του είναι πολύ μεγάλο και δύσκολα μπορεί να ανατραπεί από τον κ. Δέδε, πρώην αντιπεριφερειάρχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε στην Πελοπόννησο με τον Οδ. Βουδούρη αποδεικνύοντας και πάλι ότι ο κόσμος ψηφίζει περισσότερο αυτοδιοικητικά κι όχι αυτούς που επιβάλλουν τα κόμματα.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν το μεγάλο φαβορί και το απέδειξε με το υψηλό ποσοστό που πήρε. Στηρίχθηκε από το κόμμα (κι αυτό πρέπει να το σκεφτεί καλά η Ντόρα η Εξερευνήτρια) και γι’ αυτό δεν του δημιούργησε πρόβλημα ούτε ο άλλοτε μητσοτακικός Θανάσης Γιαννόπουλος. Στο δεύτερο γύρο ο Β. Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλές ελπίδες με ποσοστό 13-14%.
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ήταν μια σίγουρη περιφέρεια και ο νυν περιφερειάρχη Αλέκος Καχριμάνης το επιβεβαίωσε με διπλάσιο ποσοστό έναντι της Όλγας Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο νυν περιφερειάρχης, προερχόμενος από τη ΝΔ, Κώστας Αγοραστός, θεωρείται σίγουρο ότι θα σαρώσει στον β’ γύρο έναντι του Νίκου Τσιλιμίγκα από τη ΔΗΜΑΡ. Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τον τελικό νικητή. Αναζητείται το ποσοστό της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτού Ηρούς Διώτη.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Η Χριστιάννα Καλογήρου από τη ΝΔ πήρε την πρωτιά και θα αντιμετωπίσει το Νάσο Γιακαλή που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Καταποντίστηκε η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαϊα Κυρίτση που έπαιξε το χαρτί της απολυμένης της ΕΡΤ αλλά δεν τα κατάφερε.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Την πρώτη θέση πήρε ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Απ. Κατσιφάρας, όμως την έκπληξη έκανε ο Ανδρέας Κατσανιώτης που πέρασε στον δεύτερο γύρο με ένα ικανοποιητικό ποσοστό που μπορεί να του δώσει και τη νίκη. Είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ.
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το δίδυμο είναι ο Θ. Γαλιατσάτος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ενώ η Αντζελα Γκερέκου έμεινε τρίτη και καταϊδρωμένη. Δεν αποκλείεται και αυτή την περιφέρεια να την κερδίσει η ΝΔ.
ΚΡΗΤΗ
Το μεγάλο φαβορί ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης απέδειξε ότι δύσκολα θα χάσει κι ότι κι εκεί επελέγη αυτοδιοικητικό πρόσωπο. Μεγάλος χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κριτσωτάκης που κατέγραψε χαμηλό ποσοστό ενώ ο Σ. Τσόκας περνά στον β΄ γύρο χωρίς όμως πιθανότητες.
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Μεγάλη έκπληξη το ποσοστό και η πρωτιά για τον γαλάζιο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος θα δώσει τη μάχη με τον σημερινό περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ). Καταποντίστηκε ο Μπενέτος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Εντυπωσιακά καλό το ποσοστό του προερχόμενου από τη ΝΔ Γιώργου Παυλίδη ο οποίος έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Άρη Γιαννακίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά δεν υπάρχει ενώ ο Τέρενς Κουίκ πήρε κάτω από 10%
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής θα κονταροχτυπηθεί με τον ανεξάρτητο Θόδωρο Καρυπίδη. Όμως, ο κ. Δακής, που προέρχεται από τη ΝΔ είναι σχεδόν βέβαιος νικητής όσο για τον Συριζαίο, αν είναι ευχαριστημένη η Κουμουνδούρου με το 10% τότε μπράβο τους.
ΔΗΜΟΙ
Στην εξίσωση αυτή θα πρέπει να βάλουμε και ορισμένους δήμους που έστειλαν συντριπτικό μήνυμα ήττας του μηνύματος που θέλησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού ορισμένα παραδείγματα. Στην Καλαμάτα ο γαλάζιος νυν δήμαρχος Π. Νίκας συνέτριψε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον πολυπληθέστατο δήμο Περιστερίου ο νυν δήμαρχος Α. Παχατουρίδης που προέρχεται από τη ΝΔ παίρνει πάνω από 60%. Που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Αγνοείται σε μια λαϊκή συνοικία.
Στην Καλλιθέα, μεγάλο δήμο επίσης, την πρωτιά και σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί πήρε ο γαλάζιος Δ. Κάρναβος. Στην Αγία Παρασκευή πρωτιά για τον γαλάζιο νυν δήμαρχο κ. Ζορμπά. Στον Βύρωνα μπροστά ο γαλάζιος Χρ. Γώγος, και στα Βριλίσσια επίσης ο γαλάζιος Κ. Ιωαννίδης. Στα Τρίκαλα ο γαλάζιος Παπαστεργίου είναι σχεδόν σίγουρος δήμαρχος ενώ και στην Λάρισα η Ε. Καραλαλιώτου που έχει νεοδημοκρατικές ρίζες προηγείται με διαφορά. Στο Χαλάνδρι πρωτιά καταγράφει ο γαλάζιος Γ. Κουράσης και στην Τρίπολη ο κ. Σμυρνιώτης και πάλι από τη ΔΝ κερδίζει το δήμο.
Στη Γλυφάδα ένας νέος άνθρωπος από το χώρο της ΝΔ, ο Γ. Παπανικολάου βρίσκεται αρκετά μπροστά από τον νυν δήμαρχο, Κ. Κοκκόρη. Στο Μαρούσι ο Γ. Πατούλης από τη ΝΔ σαρώνει από τον πρώτο γύρο.
Στο Ελληνικό, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δεινή ήττα και χάνει με καμιά δεκαριά μονάδες διαφορά από τον κ. Κωνσταντάτο από τη ΝΔ. Στην Κατερίνη ο κ. Χιονίδης από τη ΝΔ βρίσκεται στο 48% και ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται. Στην Κηφισιά ο κ. Χιωτάκης από τη ΝΔ παίρνει υψηλά ποσοστά ενώ και στην Κόρινθο ο γαλάζιος υποψήφιος κ. Νανόπουλος είναι κοντά στον νυν δήμαρχο κ. Πνευματικό. Πάνω από 40% παίρνει στη Λαμιά ο γαλάζιος κ. Κοτρωνιάς ενώ πάνω από 60% παίρνει ο κ. Χατζηδάκης στο Π. Φάληρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου