Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ο Δήμαρχος , για τα όσα ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη του, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τον πρωτογενή τομέα.

  ypopsifioiΠαράλληλα απαντά και στους αντιπάλους υποψηφίους 
Με αφορμή την ψήφιση νόμου 4235/2014 που αφορά στην εφαρμογή της Ενωσιακής Νομοθεσίας στον τομέα τροφίμων κ.α., ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων, τον πρόεδρο του Συλλόγου Φιλωτιτών και έμπειρα και καταρτισμένα πρόσωπα στους τομείς των τροφίμων και της γαλακτοβιομηχανίας, επισκέφθηκαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε με νομοθετικές παρεμβάσεις να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή και διακίνηση των παραδοσιακών ναξιώτικων τυριών, που έχουν κάνει γνωστό το νησί σε όλη την Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία της Νάξου με επικεφαλής το Μανόλη Μαργαρίτη, μετά από επισταμένη μελέτη του ζητήματος για τη διευκόλυνση των μικρών παραγωγών, ζήτησε, αντί της υποχρέωσης αδειοδότησης μέσα από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο των τυροκομείων, τη δημιουργία μητρώου και την καταγραφή και παρακολούθηση των εν λόγω μονάδων.
Επίσης, απαίτησε τη θέσπιση της δυνατότητας χρήσης νωπού γάλακτος για παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα, που ωριμάζουν για πάνω από 2μηνες, πρακτική που ακολουθείται πάρα πολλά χρόνια έως σήμερα και εφαρμόζεται κατά κόρον σε γειτονικές χώρες. Και αυτό γιατί η χρήση νωπού γάλακτος είναι απαραίτητη για την παραγωγή των παραδοσιακών μας τυριών, στα οποία προσδίδει τα αυθεντικά και μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η δυνατότητα αυτή έχει θεσπιστεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Αμερικής και μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια για την κατανάλωση του τροφίμου, η οποία διασφαλίζεται από την μακρά περίοδο ωρίμανσής του (πάνω από 2 μήνες). Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η χρήση μη παστεριωμένου γάλακτος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), με στόχο την απομόνωση των ωφέλιμων μικροβίων, τα οποία με πειραματικές τυροκομήσεις θα καλλιεργηθούν σε παστεριωμένο γάλα, εξασφαλίζοντάς του τη γεύση και τα χαρακτηριστικά του τυριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου