Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ....... Ή ΔΕΞΙΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ?? ΜΑΛΛΟΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ..

Στην ερώτηση ποια θα θεωρηθεί ικανοποιητική επίδοση για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, σαφή απάντηση δεν θα πάρετε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ούτε καν αν το 5-6% εκληφθεί ως αποτυχία δεν λέγεται, παρόλο που -με βάση τους κανόνες της κοινής λογικής- αν όλη αυτή η επικοινωνιακή καταιγίδα γύρω από την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, μέσω ενός συμμαχικού σχήματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, καταλήξει στην εκλογή ενός και μόνο ευρωβουλευτή, τότε πολύ δύσκολα την επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να εκφράσει πειστικά την ικανοποίησή του.

Γεγονός είναι ότι οι επαγγελματίες του κόμματος που κυριάρχησε στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης έχουν προσαρμοστεί στα μικρά εκλογικά μεγέθη, με την έννοια ότι δεν κάνουν ανεδαφικές προβλέψεις. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν συμφιλιωθεί με αυτό που επί της ουσίας σημαίνει μια τόσο δραματική συρρίκνωση, αν κρίνει κανείς από τον ηγεμονισμό που δείχνουν στην προσπάθεια καπελώματος των «58».
Η γραμμή σε σχέση με τις ευρωεκλογές είναι ότι θα συνεκτιμηθεί και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως και όσα θα βγάλει η κάλπη για τα άλλα κόμματα, προκειμένου να εξαχθεί ένα πολιτικό συμπέρασμα. Με άλλα λόγια, η ελπίδα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα πάει κάπως καλά στους δήμους και τις περιφέρειες, επειδή οι υποψήφιοί του είχαν διαπρέψει στις προηγούμενες εκλογές, και θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπέστη συντριβή στη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Η προετοιμασία των επιχειρημάτων γίνεται ακριβώς επειδή είναι γνωστό στο επιτελείο Βενιζέλου ότι οι δελφίνοι πολλαπλασιάζονται και οργανώνονται περιμένοντας το ατύχημα του αρχηγού.
Δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς γιατί τόσοι πολλοί βιάζονται να ηγηθούν ενός καταχρεωμένου κόμματος, το οποίο με δυσκολία ανιχνεύεται στις νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αλλά το σοκ της μετάβασης από μια εποχή κυριαρχίας σε μια κατάσταση περιθωριοποίησης είναι τόσο μεγάλο για τους πρωταγωνιστές ή επίδοξους πρωταγωνιστές του ΠΑΣΟΚ ώστε συμβαίνουν πράγματα ασυνήθιστα και σε κάποιες περιπτώσεις ακατανόητα για όποιον παρακολουθεί απέξω.
Οι πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
-Θα συγκροτηθούν επιτροπές που θα ασχοληθούν με την προετοιμασία για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές.
-Θα εκπονηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα υπερβαίνει την προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ. προκειμένου να απαντηθεί η αγωνία που συνοψίζεται στη φράση «γίναμε συνιστώσα της Ν.Δ.».
-Θα πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη από κοινού με τους «58» προκειμένου να συμφωνηθεί με ποια διαδικασία και ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.
Ως προς το τρίτο είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες στο περιβάλλον Βενιζέλου, οι οποίες γρήγορα αμβλύνθηκαν, όταν διαπιστώθηκε ότι αφενός οι «58» δεν πέτυχαν να συσπειρώσουν την «όλη Κεντροαριστερά», αφετέρου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπήρξε επίκληση του κινδύνου ότι η «Ελιά» θα καταπιεί το κόμμα τους. Τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται. Διαφαίνεται, όμως, η ακριβώς αντίθετη πιθανότητα, να καταπιεί το ΠΑΣΟΚ την «Ελιά», κάτι που προβληματίζει αρκετούς μεταξύ των «58» και όσων κινούνται γύρω από αυτούς.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστικοποιηθεί: α) Αν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε συνδιάσκεψη την οποία θα διοργανώσουν οι «58» ή το αντίστροφο. β) Αν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα είναι πρόσωπο που θα επιλεγεί από το ΠΑΣΟΚ με οποιαδήποτε διαδικασία ή πρόσωπο που θα προταθεί από τους «58». γ) Πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η «Ελιά», δηλαδή τι θα περιλαμβάνει πλην ΠΑΣΟΚ και κάποιων μικρών κινήσεων.
Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν συνεννοήσεις επί συνεννοήσεων προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί και να μην τιναχτεί στον αέρα η προσπάθεια, όμως όλα γίνονται με δυσκολίες, κάποιες φορές στη βάση προσωπικών υπολογισμών, και αυτό ανακόπτει την όποια δυναμική θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε μια συγκυρία στην οποία υπάρχει μεγάλο κενό πολιτικής έκφρασης στο χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Η ελπίδα που θα παραμείνει ζωντανή μέχρι τη δωδεκάτη ώρα είναι ότι θα σπάσει η ΔΗΜ.ΑΡ. και η μειοψηφία που θέλει τη συμμετοχή στην «Ελιά» ή ένα κομμάτι της μειοψηφίας θα φύγει από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για να συνταχθεί με το άλλο εγχείρημα. Η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. θα συνεδριάσει μέσα στον Γενάρη, για να εκλέξει και το νέο γραμματέα που θα διαδεχθεί τον Σπ. Λυκούδη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή φυγόκεντρη τάση.
Τακτική κατευνασμού απέναντι σε Στουρνάρα και τρόικα
Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάποια σαφή μεσοπρόθεσμη στρατηγική, αφού μέχρι στιγμής ό,τι και να κάνει δεν αποδίδει. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος δέχθηκε εισήγηση να γίνει επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τη στάση του στο θέμα του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και με αφορμή την περίφημη φράση περί θερμαινόμενων πισινών, αλλά την απέρριψε και ακολούθησε μια ήπια στάση, ενώ είναι γνωστή η δύσκολη σχέση του με τον υπουργό Οικονομικών.
Τι δείχνει αυτή η ξαφνική μεγαλοθυμία έναντι του Γ. Στουρνάρα; Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, το βασικό για το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί ένα πεντάμηνο μορατόριουμ με την τρόικα ώστε να φτάσουμε στις εκλογές του Μαΐου χωρίς δυσάρεστα πολιτικά και οικονομικά απρόοπτα, χωρίς μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις της συμπολίτευσης, χωρίς ένα κλίμα διαρκών πιέσεων και διαπραγματευτικών αδιεξόδων.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί μια καλή ατμόσφαιρα που θα επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να ισχυριστεί ότι συνέβαλε στη σταθεροποίηση της χώρας και την έξοδο από τα Μνημόνια. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με την πολιτική δύναμη που μας έβαλε στο Μνημόνιο, πρέπει να καταγραφεί και ως η πολιτική δύναμη που θα μας βγάλει από το Μνημόνιο», εξηγεί συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου που εξακολουθεί να πιστεύει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα».
Βέβαια, ο ίδιος άνθρωπος παραδέχεται ότι πραγματική άνοδος μπορεί να έρθει μόνο όταν αρχίσει η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταλάβει τον πολιτικό τους χώρο και συνομιλεί με την κοινωνική τους βάση.
Αγγελική Σπανού, στον “Τύπο της Κυριακής”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου