Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΚΑ ΤΑ ΝΕΑ... ΑΠΟ ΤΟ Δ. Ν. Τ.

Δεν εκταμιεύει 5,4 δισ. ευρώ το ΔΝΤ...

...εάν δεν καλυφθεί το κενό του 2014...
Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να λάβει έως το τέλος Μαρτίου 2014 δόσεις συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί η ...
επίλυση του ζητήματος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος ύψους 4,5 - 5,5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου 2014 και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου 2014.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, η κάλυψη του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει το ΔΝΤ την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Πρέπει να σημειωθεί πως η συμβολή του Ταμείου στην εκκρεμούσα δόση του Δεκεμβρίου 2013 ύψους 4,9 δισ. ευρώ ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η συμβολή του στη δόση του πρώτου τριμήνου 2014 ύψους 9,2 δισ. ευρώ ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ.

Σε σημαντικό βαθμό οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 σχετίζονται με το εάν θα ανανεωθούν ή θα αντικατασταθούν και με ποιο τρόπο τα ειδικά ομολόγα που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες για την αγορά των προνομιούχων μετοχών τους από το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράγοντες της ΕΕ ζητούν αυτό να γίνει με αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο ΔΝΤ και ΕΚΤ διαφωνούν με την λύση αυτή και προκρίνουν την παροχή γραμμής χρηματοδοτήσεως από τον ESM με την αφορμή της μη- εφαρμογή του προγράμματος ANFA. Υπό συζήτηση βρίσκεται και η πρόταση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με μέσω ανταλλαγών πενταετών ομόλογων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση εάν δεν διασφαλισθεί πρώτα ότι το πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο σε βάθος 12μηνου το ΔΣ του ΔΝΤ δεν θα συγκληθεί για την Ελλάδα και δεν θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων της πέμπτης (Σεπτέμβριος 2013), έκτης (Νοέμβριος 2013) και έβδομης αξιολόγησης (Φεβρουάριος 2014) συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Σημαντικό κομμάτι των επικείμενων διαπραγματεύσεων θα εστιασθεί στο δημοσιονομικό κενό του 2014. Κυβέρνηση και τρόικα εμφανίζονται να συγκλίνουν σε μια κοινή εκτίμηση ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2014 ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποφύγει νέα δημοσιονομικά μέτρα στην προσπάθεια να μην πιέσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα του 2014 και να μην επιβαρύνει με αυτό τον τρόπο την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κρίσιμο μέρος της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την τρόικα αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017 στο οποίο θα ταυτοποιηθούν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014 που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ.

Στο Μεσοπρόθεσμο θα περιγραφούν ως μεγέθη και τα μέτρα για το 2015 και το 2016, ενώ σε αυτό θα συμπεριληφθούν και οι εκτιμήσεις από μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τέλος, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν και οι παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές σε εργασιακά και Δημόσιο...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου