Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2014

margaritis_naxosnow.grΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΔΗΛΩΣΑΝ :
Ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης μίλησε για προϋπολογισμό «εργαλείο δουλειάς» και τον χαρακτήρισε «βαθιά πολιτική πράξη». Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε επίσης στα έργα τα οποία «συνεχίζονται, ολοκληρώνονται και προγραμματίζονται», καθώς και στο στόχο της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε αναγκαίες δράσεις, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του δήμου. Μάλιστα ο δήμαρχος, αναφερόμενος στα χρηματοδοτούμενα έργα, είπε ότιεντός των ημερών θα ανακοινωθεί ένα ακόμα έργο που εντάσσεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Ο δήμος πάει πολύ καλά» 

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Αργύρης Ανευλαβής σημείωσε ότι ο 4ος προϋπολογισμός της παρούσας δημοτικής αρχής, είναι όπως τους προηγούμενους, αλλά «με πολλά καινοτόμα στοιχεία και διαδικασίες» και είναι «πραγματικός και ρεαλιστικός«.
«Έχουν γίνει τυπικές και ουσιαστικές αλλαγές» είπε ο κ. Ανευλαβής και περιέγραψε τα βήματα που ακολουθήθηκαν για τη σύνταξή του που εφέτος – λόγω παρατηρητηρίου – ήταν διαφορετική η διαδικασία. «Το πρώτο βήμα ήταν η κατανομή της ΣΑΤΑ, ακολούθησε η εισήγηση από την εκτελεστική στην οικονομική επιτροπή και μετά η απόφαση της οικονομικής επιτροπής, η οποία συνέταξε και τον προϋπολογισμό και αμέσως μετά εστάλη  στο παρατηρητήριο. Το παρατηρητήριο, αξιολόγησε τον προϋπολογισμό και έκανε τις παρατηρήσεις του, η οικονομική επιτροπή τον διόρθωσε, βάση των παρατηρήσεων, και έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο».
Ο Στάθης Πιταράς είπε «Μαϊμού προϋπολογισμός που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί» , θεωρώντας ότι βάση της εγκυκλίου του υπουργείου-παρατηρητηρίου καθυστέρησε να υποβληθεί (έπρεπε να έχει ψηφιστεί από 5 Σεπτεμβρίου), με αποτέλεσμα να είναι μη πραγματικός και να οδηγήσει άμεσα σε αναμορφώσεις… «Δεν οφείλεται ούτε στην οικονομική υπηρεσία ούτε στη δημοτική αρχή αυτή η καθυστέρηση, δυστυχώς για όλη αυτή η χρονοβόρα διαδικασία ευθύνεται το παρατηρητήριο που έπρεπε να λέγεται ελεγκτήριο…», είπε ο κ. Πιτταράς ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το συγκεκριμένο θέμα.
Ευδοκία Ψαρρά«Ο προϋπολογισμός δεν είναι νούμερα, είναι η πολιτική πράξη του δήμου» σημείωσε η κ. Ψαρρά σημειώνοντας ότι ξεχάσαμε τη μιζέρια των προϋπολογισμών των περασμένων χρόνων και τώρα λέμε ότι είναι πραγματικός.
«Δεν μας είπατε τίποτα για τη μείωση 53% της ΣΑΤΑ, τη μείωση στις κοινωνικές παροχές και για τις περικοπές δημοσίων δαπανών. Για μας πραγματικότητα είναι, όταν ο προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και αυτό δεν ισχύει». Η κ. Ψαρρά μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα τονίζοντας ότι αν και ο δήμος χωρίς έσοδα δεν μπορεί να λειτουργήσει, η δημοτική αρχή δεν διεκδικεί αυτά που πρέπει
Δημήτρης Βασαλάκης«Ο προϋπολογισμός είναι μια βαθιά πολιτική πράξη, όπως είπε και ο δήμαρχος και γι αυτό τον καταψηφίζουμε» ,χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή, «αντισυνταγματικό» και «αντιαναπτυξιακό«. » Είναι αντισυνταγματικός διότι αίρεται η αυτοτέλεια του δήμου μέσα από τα παρατηρητήρια. Προχωράμε βάση των επιταγών του μνημονίου» είπε ο κ. Βασαλάκης αποδίδοντας τη «μιζέρια του προϋπολογισμού στα μνημόνια.
Ο κ. Βασαλάκης μίλησε επίσης και για τους «εκ συστήματος οφειλέτες» υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε κοινωνία δύο ταχυτήτων, της 1ης και της 5ης . «Από τη μία οι «εκ συστήματος οφειλέτες» και από την άλλη να παίρνουμε χρήματα από άλλους οφειλέτες… Να σηκώσουμε την 1η παίρνοντας από την 5η…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου