Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΓΕΝΝΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ. ΑΝΕΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Αργύρης Ανευλαβής ΘΕΜΑ.  Η Τιμή  Ζώνης στην Νάξο
Όπως ανέφερε  κ. Ανευλαβής, στα πλαίσια της διαφάνειας της αντικειμενικότητας στην άσκηση της διοικητικής λειτουργίας του, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στον καθορισμό τιμής Ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων το έτος 1996 κατ΄αρχήν από την πόλη της Νάξου.

Στη συνέχεια (το έτος 2000) επεκτάθηκε το μέτρο και στην υπόλοιπη περιφέρεια της Νάξου, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις κοινοτήτων ή οικισμών, που παρέμειναν με το παλιό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, δηλαδή των συγκριτικών στοιχείων.
Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια μεσολάβησαν αναπροσαρμογές στις αρχικές τιμές Ζώνης των ακινήτων, ενώ η τελευταία αύξηση έγινε το 2007.

Το 2010 το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στο αντικειμενικό σύστημα τις κοινότητες που είχαν εξαιρεθεί, οι δε τιμές Ζώνης καθορίστηκαν βάση των νέων οικονομικών δεδομένων της εποχής που διανύουμε, σύμφωνα με τη ΔΟΥ Νάξου και το υπ. Οικονομικών.
 Διαφορά ακόμα και 120% στην τιμή Ζώνης σε όμορες κοινότητες ή οικισμούς
 Από τον έλεγχο των στοιχείων, αυτό που φαίνεται είναι ότι οι τιμές Ζώνης που ορίστηκαν από 1 Ιανουαρίου του 2011 είναι αυξημένες κατά 100-120%, κάτι που είναι απαράδεκτο.
Για παράδειγμα, στις κοινότητες Ποταμιάς, Μέσης, Μονής, Σκαδού, Κυνιδάρου, Κορώνου, Δαμαριώνα κ.ά η αύξηση υπερβαίνει το 120%! Το ίδιο συμβαίνει και στους οικισμούς  Αγίου Θαλαλαίου, Μετόχι, Αγίου Γεωργίου Ηρακλειάς κ.λ.π
Ο κ. Ανευλαβής υπογράμμισε ότι «ως δημοτικό συμβούλιο είμαστε αντίθετοι στην αυθαίρετη και βάρβαρη αυτή αύξηση της τιμής Ζώνης των ακινήτων, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά τις πλέον ορεινές, κοινωνικά και οικομικά αδύναμες περιοχές του δήμου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή Ζώνης επηρεάζει άμεσα το»χαράτσι» στα ακίνητα αλλά και άλλους φόρους και εισφορές που πληρώνουμε.
 Ο κ. Αργύρης Ανευλαβής πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο:
1. Την άμεση απόσυρση του μέτρου όσον αφορά τις νέες τιμές Ζώνης
2. Τη σύσταση μικτής Επιτροπής, με συμμετοχή του Δήμου για επαναπροσδιορισμό-επικαιροποίηση της τιμής Ζώνης σε όλο το εύρος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
3. Οι νέες τιμές να οριστούν βάση πραγματικών δεδομένων της αγοράς του Δήμου και να ισχύσουν από 1-1-2013
4. Οι λογαριασμοί με το υπερβάλλον τέλος όπως αυτό διαμορφώθηκε από την 1-1-2012 να διορθώνονται μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ Νάξου (δηλ. όσοι έχουν πληρώσει να τους επιστραφούν τα χρήματα).
πηγη Ναξοςnow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου