Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ


veniΟμιλία Ευάγγελου Βενιζέλου











Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος

left-red-arrowΗ σημερινή συνεδρίαση του οργάνου της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας, συμπίπτει με την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
» Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον αγώνα κατά της δικτατορίας, ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τις ίδιες τις προσπάθειες, τον ιδρώτα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού, είναι να προσπαθήσουμε να βγούμε οριστικά από την κρίση.

»Έχει πολύ μεγάλη σημασία σε συνθήκες κρίσης να αποδείξουμε ότι διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη και συνείδηση, πως ξέρουμε να προστατεύουμε το ίδιο το εθνικό κεκτημένο, πως μπορούμε όχι να οργανώσουμε τη «νέα μεταπολίτευση», αλλά να δώσουμε νόημα στις κατακτήσεις του ελληνικού λαού των τελευταίων δεκαετιών. Γιατί αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζήσουμε με πολύ επώδυνους όρους την ιστορία η οποία ποτέ δεν σταμάτησε να γράφεται, αλλά πρέπει να γράφεται με τους δικούς μας όρους κι όχι με όρους που μας υπαγορεύονται.
»Ο φαύλος κύκλος δυστυχώς συνεχίζεται. Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εστία της κρίσης. Είδαμε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου που γέμισε ελπίδες και προσδοκίες να χάνει πάρα πολύ γρήγορα τη δυναμική της και να τίθεται σε αμφισβήτηση.
» Έχουμε δύο επιτακτικά εθνικά ιστορικά καθήκοντα: Το πρώτο είναι να προστατεύσουμε τη χώρα μας σε σχέση με τη δική μας εθνική κρίση. Το δεύτερο είναι να την προστατεύσουμε και να τη θωρακίσουμε σε σχέση με τις επόμενες φάσεις μιας βαθιάς ανακυκλούμενης πανευρωπαϊκής κρίσης η οποία είναι σε εξέλιξη, γι΄ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να απεμπλακούμε από οποιαδήποτε εσωτερική πολιτική σκοπιμότητα σε άλλα κράτη.
» Πρέπει να σταματήσει επιτέλους αυτή η διαρκής συζήτηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την Ελλάδα και τη θέση της μέσα ή έξω από το ευρώ. Αυτή η διαρκής αμφισβήτηση, αυτή η διαρκής εκκρεμότητα, η οποία αντιβαίνει στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ρητές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι βλαπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
»Εμείς από τη δική μας πλευρά πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κατά κυριολεξία εθνικό μέτωπο, να υπηρετήσουμε μία καθαρή εθνική στρατηγική, αυτήν που το ΠΑΣΟΚ εισηγείται με μεγάλη σαφήνεια και εμμονή. Γι΄ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ως Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Ενώ βλέπουμε ποιο είναι το ευρωπαϊκό περιβάλλον, βλέπουμε τον κίνδυνο του τυχαίου, βλέπουμε την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατηγικής, βλέπουμε την αμηχανία, έχουμε μία αντιπολίτευση στη χώρα μας που έχει επιλέξει την ανεύθυνη στάση: που προσδοκά το αδιέξοδο, που επενδύει πολιτικά στο αδιέξοδο και προσπαθεί να προκαλέσει το αδιέξοδο υψώνοντας φραγμό σε κάθε πιθανή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και της χώρας συνολικά.
» Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τους εταίρους της με όρους εκβιασμού. Δεν τους εκβιάζει και δεν εκβιάζεται.
» Χρειαζόμαστε ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 τουλάχιστον. Μόνον με ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορούμε να κλείσουμε ομαλά τον προϋπολογισμό του 2012 και να σχεδιάσουμε με επιτυχία τον προϋπολογισμό του 2013.
» Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Κυβέρνηση, θεωρεί ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι μια Κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας. Αυτό είναι ανάγκη του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ μεταφέρει την εμπειρία του στην Κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς μας εταίρους, μοιραζόμαστε με τους εταίρους μας τις εκτιμήσεις μας.
Προσφέρουμε τις υπηρεσίες και το δίκτυο των επαφών μας με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και άλλους κρίσιμους παράγοντες του ευρωπαϊκού και του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Αλλά φυσικά ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς στο ρόλο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου