Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ



Επέκταση επιβολής του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και σε επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, ποδηλάτων και σε καταστήματα τουριστικών ειδών, ειδών λαϊκής τέχνης και ενθυμίων και δώρων, αποφάσισε στη συντριπτική πλειοψηφία του το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012.  Ήδη το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, επιβαρύνει τους πελάτες των ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων και το τέλος ακαθαρίστων εσόδων  τους πελάτες των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης.
Την αντίθεσή τους στην επιβολή του τέλους και σε άλλες επιχειρήσεις, εξέφρασαν οι δημοτικές σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, Ευδοκία Ψαρρά (Λαϊκή Συσπείρωση) και Θέκλα Κίζη (Πολίτες για τα Νησιά μας).

Η συνεχής συρρίκνωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους δήμους, αποτελεί ένα γεγονός, που αποδεικνύεται, ότι ανησυχεί ιδιαιτέρως τους τοπικούς άρχοντες. Άλλωστε, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των δημάρχων, όταν το τέλος παρεπιδημούντων, μειώθηκε προ ετών, δραστικά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλειοψηφία όσο και από τη μείζονα μειοψηφία, επισημάνθηκε ότι η επιβάρυνση είναι αμελητέα για τον πελάτη κάθε επιχείρησης, αφού για παράδειγμα σε τζίρο 100.000 ευρώ ετησίως, το τέλος που θα αποδοθεί είναι της τάξης των 500 ευρώ.

Οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας που διαφώνησαν, είπαν, ότι ήδη οι πελάτες επιβαρύνονται με το τέλος που εισπράττεται από άλλες επιχειρήσεις και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθούν επιπλέον.

Παράλληλα, πρέπει ακόμη να επισημανθεί, ότι το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, έχει επιβληθεί  για τους διαμένοντες σε έναν τόπο λιγότερο από ένα εξάμηνο. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι αν και έχει θεσπιστεί για τους επισκέπτες, μετά την επέκταση επιβολής του και σε καταστήματα, θα επιβαρύνει και τους μόνιμους κατοίκους, που είναι πολύ συχνά πελάτες αυτών των καταστημάτων.

Το ζητούμενο πάντως, είναι η έγκαιρη και συνεπής απόδοση του τέλους στο δήμο, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρηματιών που το εισπράττουν, δύσκολα, όπως λένε τα στοιχεία, φτάνουν στο γκισέ της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

"Κανονικά, όταν ο λογιστής μιας επιχείρησης βγάζει το ΦΠΑ θα έπρεπε να λέει στον επιχειρηματία, ότι πρέπει να αποδοθεί και το τέλος παρεπιδημούντων στο δήμο. Αντίθετα, καταβάλλουμε αγώνα για να εισπραχθεί το τέλος", λέει σχετικά στο naxos-news.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αργύρης Ανευλαβής.

 
Το ανωτέρω τέλος μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων: 
α. Τουριστικών ειδών.
β. Ειδών λαϊκής τέχνης.
γ. Ενθυμίων και δώρων.
δ.Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία.
ε. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους.
στ. Ειδών ’σπορ’, ’σκι’ και ’ορειβασίας’.
ζ. Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.
η. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.
    Το τέλος βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα κατά τις κείμενες διατάξεις στοιχεία, εισπράττεται δε από αυτόν που εκδίδει το λογαριασμό, ο οποίος υποχρεούται να το καταβάλλει στο οικείο δημόσιο ή δημοτικό ταμείο υπέρ του δικαιούχου δήμου.
ΠΗΓΗ ΝΑXOS NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου