Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


-ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΕΦΙΚΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
-ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
- ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ  ΕΚΛΟΓΩΝ  ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. 
-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ.


1.Η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου οδήγησε τη χώρα στην ιδιόμορφα πολωτική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ αντέταξε μια ολοκληρωμένη εκλογική, αλλά κυρίως εθνική στρατηγική.Ζητήσαμε να σπάσει η τεχνητή πόλωση και να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ ως πόλος  ευθύνης, ως  εγγυητής και καταλύτης της διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης , της μόνης λύσης που ανταποκρινόταν στο μέγεθος της κρίσης.Προτείναμε τη στρατηγική της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Τονίσαμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και ότι αυτά που προτείνουμε ως βάση διεκδίκησης είναι αυτά που ζητούσαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να πετύχουμε στην πρώτη φάση, μέσα στους συντηρητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Εμείς θέσαμε σε όλους τους τόνους, σας θυμίζω με την ομιλία μου στη Βουλή στις 20 Μαρτίου, το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι το θεμέλιο της αναθεώρησης.  Όσο περνούν οι ημέρες θα φαίνεται ότι αυτά που έλεγε το ΠΑΣΟΚ είναι τα πιο προωθημένα, τα πιο συγκεκριμένα, τα μόνα εφικτά και ασφαλή πράγματα για τους πολίτες και την πατρίδα. Είναι τα μόνα που συγκροτούν μια εθνική στρατηγική.
2. Το γεγονός ότι μέσα σην τεχνητή αλλά ακραία, πόλωση της 17ης Ιουνίου, το τραγικά ηττημένο ΠΑΣΟΚ του Μαΐου, διατήρησε σχεδόν  το ποσοστό του, λέγοντας με καθαρό και ευθύ τρόπο υπεύθυνα πράγματα, είναι άθλος. Είναι δικός σας άθλος, άθλος όλων των υποψηφίων μας στις εκλογές, των στελεχών μας, των πολιτών. Πετύχαμε σημαντικό επαναπατρισμό ψηφοφόρων που αντιστάθμισε την συγκυριακή εκλογική διαρροή προς τη ΝΔ, αλλά κατά περιοχές, ηλικίες και στρώματα και προς το ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογικές μας «δοσοληψίες» με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά θετικές για το ΠΑΣΟΚ.
3. Βλέπουμε μια κοινωνία πολλαπλά διχασμένη. Μια κοινωνία που είναι δύσκολο να συντεθεί πολιτικά και μάλιστα κοινοβουλευτικά στην βάση της απλής διάκρισης «Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση». Αυτό υπαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ την υποχρέωση να  διαμορφώνει  προγραμματικές προτάσεις και να αναπτύσσει πολιτικές πρακτικές που μπορούν να ενώνουν την διχασμένη κοινωνία, φέρνοντάς μας ξανά σε επαφή με κοινωνικές δυνάμεις που απομακρύνθηκαν από εμάς. Ελπίζουμε όμως πολλές απ' αυτές όχι οριστικά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κανενός είδους έκπτωση στη γλώσσα της αλήθειας στο αίσθημα εθνικής ευθύνης. στη στρατηγική επιδίωξη της Αυτοδύναμης Ελλάδας. Δεν πρόκειται να ενδώσουμε στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης και η στάση του ΠΑΣΟΚ.

1.Πιστό στις προεκλογικές του εξαγγελίες, το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε και μετά τις εκλογές υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η άμεση και εύκολη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε αναγκαία τη συγκρότηση κυβερνητικής  πλειοψηφίας με τη συμμετοχή μόνο των τριών άλλων.
2. Το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε, με την απόφαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας για τον τρόπο συμμετοχής στη κυβέρνηση, ένα στρατηγικό πλαίσιο για το άμεσο μέλλον. Το στρατηγικό αυτό πλαίσιο βασίζεται στη διάκριση μεταξύ της κυβέρνησης και  της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, διάκριση που πρότεινα και έγινε  δεκτή. Το οριστικό πολιτικό πλαίσιο της χώρας -και άρα της κυβέρνησης- εξαρτάται όμως από την έκβαση της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης. Άρα η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι αυτή που πρέπει να ενισχυθεί με την προσωπική συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων. Επιπλέον, η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης συνιστά μια διαρκή πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μετάσχουν σε αυτήν.
3. Η εθνική στρατηγική που προτείναμε προεκλογικά, συνιστά τη βάση της συνεργασίας των τριών κομμάτων μετεκλογικά: Η κυβέρνηση ορίζεται ως κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, με βασική αποστολή την αναθεώρηση όρων της σύμβασης, χωρίς να τίθενται σε αμφισβήτηση οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος στήριξης.Πρώτος, άρα, στόχος είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που έχω προτείνει και προγραμματικός άξονας τα οκτώ σημεία που είχαμε προτείνει προεκλογικά ως βάση της διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.
4. Προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης είναι όσα είχαμε πει προεκλογικά για το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, τη ρευστότητα, τη στήριξη των επιχειρήσεων, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, τα μέτρα για τους ανέργους, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη διευθέτηση των δανείων, την απεμπλοκή των μεγάλων έργων. Ό,τι περιείχε, δηλαδή η επιστολή μου στα πολιτικό κόμματα, η επιστολή μου στους κοινωνικούς εταίρους, η επιστολή μου στον κ. Μπαρόζο. Ό,τι έχω  συζητήσει με τον   Πρόεδρο Ολάντ, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.
5. Αποφασίσαμε εδώ στην κοινοβουλευτική ομάδα να μη μετάσχουμε στην κυβέρνηση με πολιτικά και μάλιστα προβεβλημένα στελέχη. Ανάλογη ήταν και η απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η άλλη επιλογή, θυμίζω, για να έχει πλήρες νόημα, θα οδηγούσε τελικά και στη δική μου συμμετοχή ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η παράταξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα το δίνουμε πλήρως με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τη δική μου ενεργό συμμετοχή, καθώς και με τη συμμετοχή όλων των έμπειρων στελεχών μας, σε αυτήν.

Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά, ούτε πολιτικά.

Υπηρετούμε με συνέπεια το εθνικό μας καθήκον, αλλά έχουμε πλήρη συνείδηση της πολιτικής και ιδεολογικής μας ταυτότητας. Αναγνωρίσαμε στη Ν.Δ. λόγω των κοινοβουλευτικών συσχετισμών την πρώτη ευθύνη για το σχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν λησμονούμε την τεράστια ευθύνη της για το σημείο στο οποίο φτάσαμε.  Με τη στάση της στην πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης τροφοδότησε την τυφλή "αντιμνημονιακή" συνωμοσιολογία. Και με τη στάση της στη δεύτερη φάση στέρησε από την κυβέρνηση Παπαδήμου τον αναγκαίο χρονικό ορίζοντα και την πλήρη διαπραγματευτική ισχύ. Οδήγησε η Ν.Δ. τυφλά, χωρίς επίγνωση, τη χώρα στις εκλογές του Μαΐου. Είδε τα αποτελέσματα. Kαι στη συνέχεια τροφοδότησε την ακραία τεχνητή πόλωση με το ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ελπίζω ότι η Ν.Δ., η ηγεσία της, ο κ. Σαμαράς προσωπικά θα καταλάβουν όσα δεν καταλάβαιναν ή υποδυόντουσαν ότι δεν καταλάβαιναν όλη την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο του το σταυρό της διαχείρισης της κρίσης.

Πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τη σχέση μας με τη ΔΗΜΑΡ.

1.Έχει σημασία να κάνουμε εδώ και μια αντίστιξη σε σχέση με την εκλογική στρατηγική της ΔΗΜΑΡ, με την οποία κινούμαστε παράλληλα μετεκλογικά.  Ενώ δική μας προεκλογική επιλογή ήταν να σπάσει η τεχνητή πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικός δεδηλωμένος στόχος των φίλων μας της ΔΗΜΑΡ ήταν να αναδειχθούν «τρίτος πόλος» και αποδέκτης της «τρίτης διερευνητικής εντολής» αντί του ΠΑΣΟΚ! Ακόμη και προχθές, ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε ευθέως τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να προσχωρήσουν στις γραμμές της ΔΗΜΑΡ.  Εμείς ευχόμαστε στους φίλους μας της ΔΗΜΑΡ να αντέξουν με επιτυχία το βάρος της συμμετοχής στην ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και της διαχείρισης της κρίσης. Ένα βάρος στο οποίο τώρα για πρώτη φορά δοκιμάζονται.
2. Το ζήτημα  είναι πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τη σχέση μας με τη ΔΗΜΑΡ και όλες τις άλλες δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της σημερινής Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Η δική μας στάση είναι ανοικτή. Με σεβασμό και αποδοχή της ισοτιμίας. Όχι με μικροκομματικούς ελιγμούς, ψευτοεισοδισμούς και παραγοντισμούς που θυμίζουν άλλες δεκαετίες. Η διάθεσή μας είναι φιλική και συνεργατική, αλλά αυτό δεν μειώνει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ  που μπορούσε να γίνει το Μάιο με τη ΝΔ στο 18% και το ΣΥΡΙΖΑ στο 16,8%, χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός της ΝΔ, έγινε τώρα με τη ΝΔ στο 29% και το ΣΥΡΙΖΑ στο 26%. Όχι, πάντως, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα των  εκλογών  σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια Η πρόσκληση αυτοοργάνωσης.
1. Η περίοδος 2009-2012 υπήρξε καταλυτική   για την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με την κοινωνική του βάσηΌλες οι μεγάλες επιλογές του ΠΑΣΟΚ των δεκαετιών του ΄80, του ΄90 και των αρχών του 2000 τέθηκαν υπό αμφισβήτηση συμπαρασύροντας όλες τις μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες της παράταξης. Άρα το κρίσιμο και επείγον ζήτημα, το υπαρξιακό για την παράταξη είναι να προσδιορίσουμε με σύγχρονο, με καθαρό και ειλικρινή τρόπο, την ίδια την φυσιογνωμία της. Το ιδεολογικό της στίγμα, την πολιτική της αναφορά, την στρατηγική της θεώρηση. Την προγραμματική της πρόταση. Με στόχο τη γνήσια εκπροσώπηση των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών  δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.
2.Ο λόγος της παράταξης είναι αξιακός γιατί είναι πάντα δημοκρατικός,  λαϊκός, πατριωτικός, προοδευτικός. Είναι προγραμματικός γιατί είναι αναπτυξιακός, βασισμένος στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης στην οικολογική ευαισθησία και αειφορία. Είναι λόγος ταυτισμένος με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος  που προστατεύει την κοινωνική συνοχή. Είναι ταυτισμένος με την ιστορική μοίρα του Έθνους και με τις αγωνίες της κοινωνίας των πολιτών. Είναι λόγος που εκφράζει το αίτημα να γίνει η Ελλάδα μια χώρα που λειτουργεί κανονικά. Το αίτημα για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του και τους προσφέρει ασφάλεια με όλες της έννοιες της λέξης, απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή και αμφισβήτηση.
3. Είμαστε  δημοκράτες, πατριώτες, σοσιαλιστές. Αγωνιζόμαστε στο όνομα της ελευθερίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, της πλήρους απασχόλησης. Πιστεύουμε στη ανάγκη των τομών και των μεταρρυθμίσεων που είναι ό,τι πιο ριζοσπαστικό μπορεί να γίνει για μια Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη, ισότιμη και ανταγωνιστική μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ. Είμαστε η παράταξη των Ελλήνων σοσιαλιστών και δημοκρατών.
4. Θέλουμε ένα κόμμα -δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ένα κόμμα θεσμικό που λειτουργεί οργανωμένα, συλλογικά και δημοκρατικά σε όλα τα επίπεδα.
Θέλουμε ένα κόμμα ανοικτό σε όλους τους πολίτες που αποδέχονται τις αρχές και  τις θέσεις του. Αποκεντρωμένοπου σέβεται τις τοπικές και περιφερειακές του εκφράσεις,. Ένα κόμμα που λειτουργεί πολιτικά, συζητά και αποφασίζει, παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων και αξιολογεί τα αποτελέσματα. Ένα κόμμα που είναισυλλογικός διανοούμενος της σύγχρονης εποχής. Ένα κόμμα που λειτουργεί ως εγγυητής της αυτονομίας της πολιτικής που πρέπει να διεξάγεται με απολύτως διαφανή τρόπο. Θέλουμε ένα κίνημα  εκφραστή της αλληλεγγύης των γενεών. Ένα κίνημα  πάντα νέο, νεανικό, ανανεωμένο και ταυτοχρόνως ώριμο και έμπειρο. Υπερήφανο για την ιστορική του διαδρομή και τα μεγάλα  του επιτεύγματα, χωρίς να ξεχνά τις αρνητικές και  επώδυνες  όψεις αυτής της διαδρομής. Έχουμε αφομοιώσει την ιστορία  της παράταξης, αλλά είμαστε έτοιμοι και  αποφασισμένοι να γράψουμε τηδική μας ιστορία προς όφελος της Πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου