Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Άρθρο του Κώστα Βερνίκου για την Πολιτική Προστασία στον Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων. Δημοσιευτικε στο Βήμα της Νάξου στην στηλη ΒΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ.


Βηματίζοντας ( σερφάροντας) στα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα, είδα μια πρόσκληση που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος κ. Ζούλης, με την οποία ζητά την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας ,(… για να κάνουν διορθώσεις και προσθήκες στο υπάρχον σχέδιο, να οργανωθούν καλύτερα και τέλος να μιλήσουν για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων-παγετού-πλημμυρών και θαλασσοταραχής).
Σαν δημότης, αλλά και ως γνώστης του αντικειμένου , λόγω χειρισμού του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ ( είναι το σχέδιο αντιμετωπίσεως εκτάκτων αναγκών, αποτελείται από 24 παραρτήματα και κάθε παράρτημα είναι ένα επιμέρους λεπτομερές σχέδιο που αντιμετωπίζει ξεχωριστά κάθε έκτακτη ανάγκη ανάλογα με την κάθε περίπτωση), έχω το δικαίωμα και την δυνατότητα να επισημάνω τα εξής.
Η πολιτική προστασία είναι τα μέτρα που λαμβάνει και οι υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος ( Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, Τοπική Κοινότητα) στον πληθυσμό του, στις υποδομές του και στα μέσα του , τόσο σε εμπόλεμη περίοδο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση απαιτούν την συνεργασία των προαναφερθέντων επιπέδων , καθόσον το μέγεθος και το είδος της κάθε φορά εκδηλούμενης συμφοράς θα απαιτήσει την ενεργοποίηση διαφορετικών επιπέδων διοίκησης, δυνάμεων και μέσων.
Διαβάζοντας την πρόσκληση διερωτήθηκα. Σε ποιους άραγε την αποστέλλει? Πρόλαβε κιόλας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έφτιαξε δικό της σχέδιο πολιτικής Προστασίας και το έστειλε στους δήμους της με εντολές, οδηγίες και δεσμεύσεις για να φτιάξουν τα δικά τους? ο Δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων ( αφού συνεργάστηκε με τις τοπικές κοινότητες και τα μικρά νησιά του ) συνέταξε το δικό του, το δοκίμασε , είδε που χωλαίνει και συγκαλεί σύσκεψη προκειμένου να το διορθώσει και να το συμπληρώσει? Διότι σύσκεψη προκαλείς όταν κάνεις σοβαρές αλλαγές σε σχέδιο και όχι για να αλλάξεις ονόματα, διευθύνσεις, οχήματα και μηχανήματα.
 Ένας πιο πονηρά σκεπτόμενος, θα πει « πότε πρόλαβαν και έκαναν τόσα πράγματα? μάλλον πήραν το υπάρχων παλαιό σχέδιο του Επαρχείου και προσπαθούν με μπαλώματα να το επικαιροποιήσουν».
Επιπλέον μόνο τις χιονοπτώσεις, τον παγετό , τις πλημμύρες και την θαλασσοταραχή θα εξετάσουν, δεν υπάρχουν άλλα είδη καταστροφών που προέρχονται είτε από φυσικά φαινόμενο ή από ασύμμετρες απειλές?  .
Η πολιτική προστασία είναι σοβαρή υπόθεση γιατί αφορά πληθυσμό, υποδομές , περιουσίες και θα πρέπει ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει όλα τα ακραία φαινόμενα και βέβαια την περιοδική επικαιροποίηση των σχεδίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τις τοπικές Κοινότητες, τα τοπικά συμβούλια,  τα Μικρονησία του Δήμου, τους τοπικούς φορείς, αλλά και με τα γειτονικά νησιά.
Όλα τα παραπάνω μαζί με την συνεχή ενημέρωση  και την εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού, αποτελούν την βασική προϋπόθεση επιτυχούς υλοποίησης.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου