Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

 Μια παρουσίαση με «βέλη» και «αιχμές»...

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η σκληρή κριτική «εντός των τειχών» δεν λέει να σταματήσει. Μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο «ηχηρή» όταν προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή...

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, ο Κ. Καραμανλής δεν δίστασε να αφήσει σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς τους στα εξωτερικά θέματα και ειδικά στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία. 
Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» (στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Αντώνης Σαμαράς), ο Κ. Καραμανλής εξαπέλυσε συνεχή «βέλη» κατά της κυβέρνηση και «πυροβολώντας» κατά το δοκούν τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός, ειρωνεύτηκε τον ισχυρισμό που αφορά στο να δείξει η Αθήνα «κατανόηση» στις «εύλογες» ανησυχίες της Άγκυρας, απέρριψε τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, υποστήριξε ότι «γίνεται λάθος ανάγνωση» της γειτονικής χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει «να αναδεικνύεται συνεχώς η απειλή που σαφέστατα αποτελεί» η Τουρκία. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα όσων είπε ο Κ. Καραμανλής:

⇒ Το βιβλίο είναι μια εύγλωττη απάντηση σε όσους μιλούν για «σχολή της ακινησίας». Σε όσους αποκαλούν αδράνεια και αποφυγή πρωτοβουλιών, τον αγνό πατριωτισμό, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και την ανυποχώρητη στάση μπροστά στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας. Αλλά ακόμα ακόμα και σε όσους τα αποκαλούν όλα αυτά γραφικότητα. Πρωτοβουλίες, όμως, και κινητικότητα δεν συνιστούν οι υποχωρήσεις σε ζωτικά μας συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα, τα οποία εξάλλου είναι και κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο, όπως είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Η καινοφανής θεωρία ότι, αν δεν προσφέρουμε σοβαρά ανταλλάγματα από τα μονομερή δικαιώματά μας στην Τουρκία, αυτή δεν θα έχει λόγο να διαπραγματευτεί μαζί μας είναι πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά. 

⇒ Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Και όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Αντίθετα, η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις. Αλλά και σε ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε ,όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. 

⇒ Είναι μια σχολή σκέψης που μας λέει να δείξουμε κατανόηση και στις «εύλογες» ανησυχίες της Τουρκίας. Μας λένε ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και ότι η Τουρκία αντιδρά με προκλήσεις, γιατί εμείς την κάνουμε να νοιώθει περικυκλωμένη. Μα το Αιγαίο είναι κατάσπαρτο από ελληνικά νησιά. Η γεωγραφία είναι αυτή που επιβάλλει τη συνέχεια του ελληνικού χώρου. 

⇒ Κάποιοι πάλι λένε για συνεκμετάλλευση. Αλλά συνεκμετάλλευση πού; Σε όλο το Αιγαίο; Ή συνεκμετάλλευση, εφόσον θα είναι όλα σαφώς οριοθετημένα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, εκεί και μόνον εκεί που ενδεχομένως συμπίπτουν τα όριά μας, αν και εφόσον επιβάλλεται από τα ευρήματα, και με βάση τα αντίστοιχα ποσοστά; 

⇒ Πιστεύω ότι από κάποιους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, γίνεται λάθος ανάγνωση της Τουρκίας. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το αν θα κάνουμε αυτήν ή εκείνη την παραχώρηση, αυτόν ή εκείνο τον συμβιβασμό, προκειμένου να επικρατήσει επιτέλους η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η σωστή ανάγνωση της Τουρκίας, η οφθαλμοφανής, η αυταπόδεικτη, είναι ότι είναι μια χώρα αναθεωρητική

⇒ Η Τουρκία εισβάλλει και παρεμβαίνει παντού στη γειτονιά μας [...] Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η Άγκυρα και σε ότι αφορά το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, όπου απαιτεί να συναποφασίζει με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. 

⇒ Ο εφησυχασμός είναι που συνιστά την αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Γιατί υποτιμώντας την πολύ πραγματική απειλή οδηγεί στην αυταπάτη ότι, με τον διάλογο με την Άγκυρα, τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και κάποιες υποχωρήσεις, θα αποφύγουμε τις εντάσεις ή και τον πόλεμο. Όμως δεν είναι μονόδρομος το ψευδοδίλλημα διάλογος και υποχωρήσεις ή πόλεμος. 

⇒ Είναι ζωτικής σημασίας να αναδεικνύεται συνεχώς η απειλή που σαφέστατα αποτελεί η Τουρκία έναντι της εδαφικής μας ακεραιότητας, όπως άλλωστε εκφράζεται συνεχώς από την ίδια, αλλά και με το casus belli. Πολλώ δε μάλλον όταν όλη η Δύση έχει συστρατευτεί σε ένα σύσσωμο αγώνα στο πλευρό της Ουκρανίας, μιας χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, και οποιαδήποτε ένταξη της Τουρκίας στα αμυντικά σχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιανόητη. Η σοβαρότητα της απειλής που αντιμετωπίζουμε μετριέται από εταίρους και συμμάχους και από τη δική μας αποφασιστικότητα και θα πρέπει να αναδεικνύεται από εμάς, με τρόπο απόλυτο και χωρίς το σύμπλεγμα ότι δήθεν είμαστε συνεχώς ο «ενοχλητικός» εταίρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου