Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Άγριες μάχες επιρροής στο παρασκήνιο ενόψει εκλογής αρχηγού

 


Μάλλον θα αποτελεί "θαύμα" μια ήττα του Ανδρουλάκη στις εκλογές της Κυριακής, καθώς ο Δούκας φαίνεται να... ξεμένει από δυνάμεις και από στηρίξεις.

Αναμφίβολα, η βάση του κόμματος είναι αυτή που θα αποφασίσει ποιον θέλει να... κάψει πρώτο! Το momentum διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι με το μέρος του Ανδρουλάκη, στον οποίο, οι περισσότεροι ΠΑΣΟΚοι πρώτης γραμμής, θέλουν να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία, που πιθανότατα θα είναι η τελευταία. Ή θα φέρει ποσοστά πάνω από 20% στις εκλογές του 2027 ή οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει σε αλλαγή προσώπου.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Μια τέτοια εξέλιξη θα βόλευε τον Γερουλάνο, ο οποίος κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του στον α΄ γύρο και ομολογουμένως άφησε υπόσχεση ότι αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του κόμματος, αλλά μετά από 3 χρόνια!

Τι συμφέρει τον Γερουλάνο στην παρούσα φάση; Να επανεκλεγεί ο Ανδρουλάκης, να αναλάβει ο ίδιος αντιπρόεδρος και να περιμένει το 2027 για να πάρει το κόμμα. Αν κερδίσει ο Δούκας, ίσως είναι πιο δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, αν ηττηθεί ο Δούκας και περιοριστεί στον... ταπεινό ρόλο του Δημάρχου Αθηναίων, τότε μάλλον θα βγει εκτός κούρσας, αφού δύσκολα θα αλλάξει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του. Με... ανοησίες για αγάλματα... καθαριστριών και ακατάσχετη μπουρδολογία με αριστερά τσιτάτα, όχι πρωθυπουργός δεν πρόκειται να γίνει, αλλά είναι σίγουρο ότι θα χάσει και τη δημαρχία το 2028.

Χθες, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ένας έμπειρος και σοβαρός πολιτικός και τεχνοκράτης, τάχθηκε με το πλευρό του Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό διάλυση. Το ίδιο πιστεύουν τόσο ο Γερουλάνος, όσο και η Διαμαντοπούλου. Αμφότεροι έχουν συμφέρον να στηρίξουν τον Ανδρουλάκη και να περάσουν τη σχετική... γραμμή στους συνεργάτες τους και αυτοί με τη σειρά τους σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της βάσης.

Είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον ο Ανδρουλάκης κερδίσει τον Δούκα, τότε αυτός που θα προβάλλει ως ξεκάθαρο Νο2 στο ΠΑΣΟΚ, είναι ο 58χρονος Παύλος Γερουλάνος. Η Άννα Διαμαντοπούλου δύσκολα θα μπορέσει στην ηλικία των 68 ετών το 2027, να διεκδικήσει αρχηγία. Το 2027 ο Γερουλάνος θα είναι 61 ετών και το 2031 θα μπορεί στην ηλικία των 65 ετών να κάνει όνειρα για πρωθυπουργός, έστω και για μία θητεία. Προϋπόθεση για να επιβεβαιωθεί στην πράξη ένα τέτοιο σενάριο είναι να συνεχίσει ο Δούκας να τα πηγαίνει χάλια στον Δήμο Αθηναίων, ώστε να... μην μπορεί να κατέβει υποψήφιος το 2027 και φυσικά να μην έχει εκλεγεί πρώτος και υποψήφιος για την πρωθυπουργία ο Ανδρουλάκης!

Κυριακή κοντή γιορτή! Ή, μήπως, της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη; Η απάντηση προσεχώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου