Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

 Μετά το ΕΣΥ ο Αδωνης θερίζει θύελλες και στη ΝΔ...

Ακριβό ήταν το τίμημα για την κυβέρνηση σε εσωκομματικό επίπεδο από τις αυταρχικές πρωτοβουλίες του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος άνοιξε εν μέσω θέρους σκληρό μέτωπο με τους ιδιώτες γιατρούς...

Με το επιχείρημα της κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, τις οποίες ο ίδιος δεν έχει καλύψει, ο Αδ. Γεωργιάδης ξεκίνησε μια κόντρα με τους ιδιώτες γιατρούς τους οποίους επιδίωξε με το έτσι θέλω να υποχρεώσει να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία. Η αυταρχική αυτή σκέψη του υπουργού Υγείας τίναξε ουσιαστικά στον αέρα την εύθραυστη εσωκομματική ισορροπία της ΝΔ, καθώς οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί της χώρας προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη.

Ο Αδ. Γεωργιάδης όμως θεώρησε ότι επρόκειτο απλώς για επικοινωνιακό παιχνίδι το οποίο θα κέρδιζε λόγω της δυνατότητάς του να μιλά δημοσίως και κυρίως μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Οι γιατροί, από την άλλη, παρότι άπειροι στην επικοινωνία και την τηλεοπτική παρουσία, φάνηκε ότι κατόρθωσαν να αναστατώσουν το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έψαχνε εναγωνίως να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε ο υπουργός Υγείας.

Γι’ αυτό και ο ίδιος, ενώ αρχικά εμφανιζόταν σκληρός έναντι του ιατρικού κόσμου, τελικώς μέρα με την ημέρα έριχνε τους τόνους δηλώνοντας δημόσια ότι ο ίδιος δεν θέλει να προχωρήσει σε επίταξη, αλλά ούτε στα σκληρά μέτρα που θεσμοθετεί με διάταξη στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η διάταξη που έβαλε «φωτιά» στην ιατρική κοινότητα προβλέπει ότι μπορεί να διακοπεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και να αποκλειστεί από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτης γιατρός ο οποίος δεν θα συμβάλει με τις υπηρεσίες του στις δημόσιες δομές υγείας. Τελικά την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα εκδώσει την ΚΥΑ που μπλοκάρει τους ιδιώτες γιατρούς από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αυτό όμως που προκάλεσε έκρηξη στην επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να στραφούν κατά του Αδ. Γεωργιάδη ακόμη και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, ήταν οι αιτιάσεις του ότι οι γιατροί οφείλουν στο κράτος το οποίο τους εξυπηρετεί με τις δομές του.

Η ανερμάτιστη συμπεριφορά όμως του υπουργού Υγείας απέναντι στους γιατρούς δεν προέκυψε τυχαία. Μετά τις αμετροεπείς τοποθετήσεις του για τον κλάδο των γιατρών και τις υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν, άρχισαν τα τηλεφωνήματα στο Μέγαρο Μαξίμου από «γαλάζιους» συνδικαλιστές οι οποίοι διαμαρτύρονταν στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του Αδ. Γεωργιάδη.

«Μαζέψτε τον»


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα τηλέφωνα στην κυβέρνηση έσπασαν από γνωστά ονόματα του ιατρικού κόσμου που ζητούσαν από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη «να μαζέψει τον υπουργό του», όπως μεταφέρουν πληροφορίες.

Οι συνεχείς διαμαρτυρίες των «γαλάζιων» γιατρών που αποτελούν μεγάλο μέρος του κομματικού ακροατηρίου της ΝΔ θορύβησαν το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο με αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, προσπάθησε να συγκρατήσει τις αντιδράσεις που προέκυψαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τις συνεχείς δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα εναντίον των γιατρών, τον κάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να τον επιπλήξει για το νέο μέτωπο που άνοιξε.

Μπορεί επισήμως το κυβερνητικό στρατόπεδο να άφηνε να διαρρέει σε φίλια ΜΜΕ ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει τη στήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη, στην πράξη όμως ο υπουργός Υγείας χρειάστηκε να υπαναχωρήσει ώστε να μην ξεφύγει η νέα κόντρα που άνοιξε. Γι’ αυτό και ο ίδιος άρχισε να διατυπώνει δημοσίως ότι βρέθηκαν οι απαιτούμενοι γιατροί τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις.

Η αλήθεια βέβαια απέχει μακράν, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, με βάση διασταυρωμένες πηγές, είχε αρχίσει μέσα στην εβδομάδα και τηλεφωνούσε εναγωνίως σε «γαλάζιους» συνδικαλιστές καλώντας τους να σταματήσουν τη διαμάχη μαζί του.

Φαίνεται όμως ότι ήδη το ρεύμα των αντιδράσεων ήταν τόσο έντονο που ακόμη και οι κομματικοί συνδικαλιστές της ιατρικής κοινότητας, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, χρειάστηκε να στραφούν εναντίον του.

Βέβαια υπάρχουν και πολλοί που ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος ήταν προσφάτως υποψήφιος με τη ΝΔ για την Ευρωβουλή, βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να «τιμωρήσει» τον Αδ. Γεωργιάδη αλλά και την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη επειδή ακριβώς δεν τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές.

Γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, κρατά φυλαγμένα κρυφά χαρτιά εναντίον του προέδρου του ΠΙΣ τα οποία και θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα. Οπως μάλιστα μεταφέρουν έγκυρες πηγές, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με στελέχη της αγοράς υγείας δεν κρύβει την οργή του για τον Αθ. Εξαδάκτυλο με τον οποίο στην αρχή της θητείας του φέρεται να είχαν καλές σχέσεις.

Ο αντίκτυπος πάντως ήταν ιδιαίτερα βαρύς από την κόντρα αυτή του υπουργού Υγείας με το ιατρικό προσωπικό της χώρας, καθώς φαίνεται ότι επιχείρησε να καλύψει τη δική του αδράνεια στο ΕΣΥ υποχρεώνοντας τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να εργαστούν για δημόσιες μονάδες υγείας, τόσο σε εφημερίες όσο και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών...

DOCUMENTO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου