Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Πανελλαδικές εξετάσεις: Έρχεται πτώση των βάσεων - Πώς διαµορφώνεται η κατάσταση ανά επιστηµονικό πεδίο Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι Σε ποια µαθήµατα καταγράφουν τις χειρότερες βαθµολογίες

 Πτώση των βάσεων για τα Πανεπιστήµια φέρνουν οι χαµηλές βαθµολογίες στα γραπτά των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οπως αποκαλύπτει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, το κύριο χαρακτηριστικό εφέτος είναι ότι «η πτώση αγγίζει τα ρετιρέ, είναι δηλαδή µία οριζόντια πτώση των βάσεων και θα αφορά κυρίως τα 2ο και 3ο επιστηµονικά πεδία». Και επισηµαίνει ότι «η εικόνα που διαµορφώνεται από τις µέχρι στιγµής πληροφορίες από τη βαθµολόγηση των γραπτών αλλά και από τα θέµατα που δόθηκαν στα προς εξέταση µαθήµατα είναι πτώση παντού».

Ανά µάθηµα, σύµφωνα µε τον Γ. Βαφειαδάκη, η εικόνα είναι η εξής:

  • Στη Φυσική αναµένεται «σφαγή».
  • Τα γραπτά της Εκθεσης είναι µε χαµηλότερες βαθµολογίες από τις αντίστοιχες περσινές.
  • Στα Μαθηµατικά καταγράφονται επίσης χαµηλότερες επιδόσεις.
  • Η Χηµεία έχει παρόµοιες βαθµολογίες µε πέρυσι.
  • Η Ιστορία ήταν πολύ πιο δύσκολη φέτος.
  • Τα Αρχαία Ελληνικά είχαν βαθµό δυσκολίας.
  • Στο µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας οι µέχρι τώρα βαθµολογίες είναι χαµηλές και κινούνται έως και το 14.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι τάσεις

Στο 1ο επιστηµονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως εκτιµά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, η Ιστορία κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια τα Αρχαία Ελληνικά θα οδηγήσουν σε πτωτική πορεία τις βάσεις. Οπως σχολίασε η ΟΕΦΕ, «τα θέµατα της Ιστορίας κρίνονται ως απαιτητικά, για πολύ καλά προετοιµασµένους µαθητές, εξέταζαν µεγάλο εύρος της ύλης και αναµένεται να δυσκολέψουν ακόµη και τους καλά προετοιµασµένους υποψήφιους». Πέρυσι η Νοµική Αθήνας είχε εκτοξευθεί στα 18.125 µόρια, η Νοµική Θεσσαλονίκης στα 17.640 και η Νοµική Κοµοτηνής στα 16.975 µόρια, όλες µε άνοδο των βάσεών τους από 175 έως και 475 µόρια, εικόνα που σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, και κυρίως λόγω της Ιστορίας, δεν πρόκειται να καταγραφεί εφέτος.

Στο 2ο πεδίο, των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, σύµφωνα µε τον κ. Βαφειαδάκη η καθολική πτώση θα αγγίξει κυρίως τις Πολυτεχνικές σχολές, καθώς Εκθεση, Μαθηµατικά και Φυσική φαίνεται ότι «γκρεµίζουν» τις βάσεις. Η πτώση, όπως εκτιµά, θα είναι ενιαία και θα οδηγήσει προς τα κάτω τις βάσεις στο 2ο πεδίο, η οποία µπορεί να φτάσει ανά περιπτώσεις ακόµα και τα 1.000 µόρια. «Πολλά και δύσκολα θέµατα, γεµάτα ανούσιες και αχρείαστες παγίδες. Τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Ο χρόνος επίλυσής τους ξεπερνά κατά πολύ τις 3 ώρες, κάτι που γίνεται εύκολα και γρήγορα αντιληπτό, ενώ δεν υπήρχε διαβάθµιση θεµάτων, µε αποτέλεσµα να αδικηθούν οι µαθητές µε µεσαίες βαθµολογίες», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της ΟΕΦΕ για τη Φυσική. Εκτιµάται ότι οι υψηλές βαθµολογίες θα είναι πολύ λιγότερες από τις αντίστοιχες περσινές και θα συµπαρασύρει η καθοδική πορεία πολλές σχολές του πεδίου αυτού.

Στο 3ο επιστηµονικό πεδίο, των Σπουδών Υγείας και Ζωής, ο κ. Βαφειαδάκης εκτιµά ότι αναµένεται καθοδική πο ρεία, επίσης λόγω της Φυσικής, ενώ η Χηµεία κινείται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Θυµίζουµε ότι πέρυσι οι Ιατρικές σχολές σηµείωσαν άνοδο, αγγίζοντας και τα 19.000 µόρια, όριο που, σύµφωνα µε τις έως τώρα εκτιµήσεις, δεν πρόκειται να το πιάσουν.

Πρόεδρος ΟΕΦΕ: Η υποχώρηση αγγίζει τα ρετιρέ, είναι δηλαδή μία οριζόντια πτώση και θα αφορά κυρίως τα 2ο και 3ο επιστημονικά πεδία

Στο 4ο επιστηµονικό πεδίο, των Οικονοµικών Σχολών, η πτωτική πορεία των βάσεων αναµένεται λόγω των Μαθηµατικών, αλλά και της Εκθεσης, ενώ στα µαθήµατα της Οικονοµίας και της Πληροφορικής δεν υπήρξε µεγάλος βαθµός δυσκολίας. Από τις πρώτες βαθµολογήσεις πάντως φαίνεται ότι τα µισά γραπτά βρίσκονται κάτω από τη βάση. Οπως σχολιάζουν οι εκπαιδευτικοί, τα φετινά θέµατα των Μαθηµατικών ήταν πιο δύσκολα από τα περσινά και καλύπτουν όλο το φάσµα της ύλης. Επίσης υπογραµµίζουν ότι ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιµασµένους µαθητές. Η καλή εικόνα των γραπτών σε Πληροφορική και Οικονοµία θα αποτελέσουν το αντίβαρο σε αυτό το πεδίο, στην πορεία των βάσεων.

Το µεγάλο πρόβληµα

Οι εκπαιδευτικοί επισηµαίνουν ότι µεγάλο πρόβληµα προκύπτει για τους υποψήφιους των κοινών σχολών που υπάρχουν ανά πεδίο, όπως οι Παιδαγωγικές Σχολές και τα ΤΕΦΑΑ, καθώς εκτιµούν ότι αδικούνται οι υποψήφιοι από το 2ο και το 3ο επιστηµονικά πεδία, επειδή οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου δεν είχαν δύσκολα θέµατα στην Πληροφορική και την Οικονοµία.

Από αυτήν την εβδοµάδα πραγµατοποιούνται οι εξετάσεις στα ειδικά µαθήµατα (18 έως 28 Ιουνίου), καθώς και οι υγειονοµικές εξετάσεων και η πρακτική δοκιµασία των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ.) για την εισαγωγή στα τµήµατα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού (17 έως 28 Ιουνίου).

Σημειώνεται ότι τα βαθµολογικά στοιχεία των υποψηφίων αναµένεται να ανακοινωθούν στο τέλος του µήνα ή στις αρχές του Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστήµια αναµένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουλίου.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου