Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Γάζα: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς ζήτησε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ – Πρώτες αντιδράσεις


 Άμεσες και σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Οργή επικρατεί στην ισραηλινή κυβέρνηση μετά το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ισοδυναμεί με μια επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

Γκαντζ: «Έγκλημα ιστορικών διαστάσεων»

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση ένα «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων». «Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθή τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», δήλωσε ο Γκαντζ.

Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε την επιδίωξη έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ μια «επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. του Νετανιάχου και του Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι και το ΔΠΔ και ο Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ καταδίκασε την ανακοίνωση του ΔΠΔ κάνοντας λόγο για «καταστροφή». Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, ο Λάπιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.

Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς – Το πρώτο σχόλιο της PLO

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση του ΔΠΔ ουσιαστικά «εξισώνει τον δήμιο με το θύμα» και ότι θα «ενθαρρύνει τη συνέχιση του πολέμου εξόντωσης κατά των Παλαιστινίων».

Στη συνέχεια η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών της.

Η Χαμάς δήλωσε ότι απαιτεί την ακύρωση του αιτήματος, προσθέτοντας ότι η αίτηση του Χαν για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ ήρθε «επτά μήνες πολύ αργά».

Η ανακοίνωση του ΔΠΔ:

Ο αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γουασέλ Αμπού Γιουσέφ δήλωσε ότι η απόφαση της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς προκαλεί «σύγχυση για το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης».

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε.

Ποια είναι η διαδικασία μετά το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του ΔΠΔ, πρέπει να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων από μια επιτροπή τριών δικαστών, οι οποίοι χρειάζονται κατά μέσο όρο δύο μήνες για να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία και να αποφασίσουν αν η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη, και ακόμη και αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο δίωξης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (στο κέντρο της φωτογραφίας).

Όμως η ανακοίνωση του Χαν βαθαίνει την απομόνωση του Ισραήλ, καθώς αυτό συνεχίζει τον καταστροφικό του πόλεμο στη Γάζα. Η απειλή της σύλληψης θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Ισραηλινούς ηγέτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Από τους τρεις ηγέτες της Χαμάς εναντίον των οποίων έχει ζητηθεί ένταλμα σύλληψης, οι δύο από αυτούς – ο Γιαχία Σινουάρ και ο Μοχάμεντ Ντέιφ – βρίσκονται στη Γάζα. Όμως ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, εδρεύει στο Κατάρ και ταξιδεύει συχνά σε όλη την περιοχή.

Ειδήσ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου