Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

 Ένα κενό και τέσσερις δύσκολες κουβέντες...


στη Σύνοδο Κορυφής...

Ακόμη «κενό» παραμένει στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής το σημείο όπου αναμένεται να προστεθεί το θέμα της Τουρκίας. Στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου που είναι υπόψιν της «Εφ.Συν.», καμία παράγραφος δεν έχει προστεθεί για το θέμα.

Διπλωμάτες ανέφεραν πάντως με βεβαιότητα σήμερα το πρωί, ότι το θέμα θα συζητηθεί τελικά από τους 27 ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις να περιγράψουν την περίπλοκη σχέση Βρυξελλών- Άγκυρας συνεχίζονται στο παρασκήνιο, αλλά πλέον θα αποφασίσουν οι ηγέτες.

Γερμανία επέμεινε πολύ να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση, που εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τις εκθέσεις της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου. 

Για τους Γερμανούς, η αναφορά θα πρέπει να στέλνει θετικό μήνυμα στην Άγκυρα για την πρόοδο που έχει καταγραφεί. Τη θέση αυτή στηρίζει και μια ομάδα χωρών που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ μιας θετικής ευρωτουρκικής ατζέντας.

Στον αντίποδα, η Κύπρος, η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία, που επιθυμούν ένα προσεκτικό μήνυμα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αναφορά στις προηγούμενες αποφάσεις για αναλογική και αντιστρέψιμη θετική ατζέντα και το Κυπριακό, αλλά και «υπόσχεση» της Συνόδου για παρακολούθηση του θέματος.

ΕΦ.ΣΥΝ - Μαρία Ψαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου