Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Τα σωστά κρασιά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι Η σωστή επιλογή των κρασιών είναι το Α και το Ω για ένα επιτυχημένο γιορτινό τραπέζι.

 


Στις περισσότερες οινοπαραγωγές χώρες, ο σχεδιασμός του μενού ειδικά στις γιορτές περιλαμβάνει εξαρχής και τα αλκοολούχα ποτά, είτε μιλάμε για κρασί, είτε για αποστάγματα.

Στην Ελλάδα, παρότι διαθέτουμε έναν αξιοπρόσεκτο αμπελώνα, δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στην επιλογή των κρασιών που θα συνοδεύσουν το γεύμα μας. Είναι φορές που η επιλογή γίνεται τυχαία, ανάλογα με το τι υπάρχει στα ντουλάπια μας ή τα δώρα που θα φέρουν καλεσμένοι μας.

Το αποτέλεσμα είναι συχνά απογοητευτικό και αδικεί την προσπάθειά μας στην κουζίνα. Ένας άτυχος συνδυασμός δεν θα αναδείξει τις γεύσεις και τα αρώματα της σούπας ή του ψητού και των συνοδευτικών.

Το κρασί του καλωσορίσματος

Τα πράγματα στις ημέρες μας έχουν απλοποιηθεί. Σε ελάχιστα μόνο σπίτια διατηρείται η παράδοση να υποδέχονται τους καλεσμένους με καναπεδάκια σκεπασμένα από βουναλάκια σολομού, μπρικ, χαβιαριού ή αυγοτάραχου για τους πιο ψαγμένους.

Αν εσείς φέτος νιώθετε ιδιαίτερα γενναιόδωροι, αποφύγετε το λάθος που έκαναν παλιά. Τα καπνιστά ψάρια όπως και τα αυγά ψαριών δεν συνοδεύονται ποτέ από αφρώδεις οίνους. Συνδυάστε τα με βότκα ή ένα παλαιωμένο ουίσκι ή, αν επιμένετε ελληνικά, με ένα ωραίο τσίπουρο ή μια ρακή. Πάντα με φειδώ, για να ανοίξει η όρεξη, όχι για να έρθουν οι καλεσμένοι σας σε ευθυμία.

Αν πάλι, σκοπεύετε να περάσετε κατευθείαν στο τραπέζι χωρίς χρονοτριβή, τότε ένα ποτήρι αφρώδους κρασιού -εκτός από σαμπάνια, θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές από τον ελληνικό, τον ιταλικό και τον ισπανικό αμπελώνα.

Επίσης, αν κάνει κρύο, ένα ποτήρι ζεστό αρωματικό κρασί, το αγαπημένο Glühwein των Γερμανών, είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Με τη σούπα τι κάνουμε;

Το ταίριασμα σούπας με κρασί είναι το πιο δύσκολο, ιδιαίτερα αν η σούπα περιέχει λεμόνι. Γι’ αυτό σε ένα επίσημο γεύμα μια βελουτέ σούπα από κολοκύθα, κάστανο ή καρότο είναι προτιμητέα. Την συνδυάζουμε με ένα ωραίο Chardonnay ή ένα Riesling κι αν αισθανόμαστε τολμηροί με ένα παλαιωμένο Sherry.

Τι θα πιούμε με την γαλοπούλα

Η γαλοπούλα κατά παράδοση συνδυάζεται με λευκά κρασιά. Ένα Ασύρτικο είναι μια απολύτως ασφαλής επιλογή που θα μας βγάλει πάντα ασπροπρόσωπους. Όπως επίσης και ένα κρασί από συνδυασμό Ασύρτικου και Μαλβάζιας ή Σαρντονέ – Μαλβάζιας. Κι όλα αυτά χωρίς να αποκλείουμε τα κόκκινα κρασιά.

Αν θέλουμε να συνοδεύσουμε την γαλοπούλα μας με κόκκινο κρασί, ειδικά αν η γέμιση περιέχει λουκάνικο ή μπαχαρικά, τότε πρέπει να αποφύγουμε τα κρασιά με πολλές τανίνες -αυτά που προορίζονται για παλαίωση. Ένα γενικός κανόνας είναι να αποφύγετε τα Ξινόμαυρα και να στραφείτε προς το πιο ευκολόπιοτο Αγιωργίτικο ή μια ξηρή Μαυροδάφνη.

Το «εύκολο» χοιρινό

Το χοιρινό κρέας δεν έχει το γευστικό βάρος του βοδινού. Ταιριάζει με κόκκινα βαρελάτα κρασιά με στρογγυλεμένη γεύση - Αγιωργίτικο, Merlot ή Pinot Noir είναι οι ποικιλίες που μπορούμε να εμπιστευτούμε με κλειστά μάτια.

Για τους αμετανόητους λάτρεις του αρνιού

Μπορεί οι γαλοπούλες και τα χοιρινά να μονοπωλούν τη συζήτηση πριν από τα Χριστούγεννα, όμως οι fans των αμνοεριφίων έχουν και αυτοί μερίδιο στο τραπέζι. Ειδικά σε κάποιες περιοχές της Ελλάδα όπου το αρνί και το κατσίκι είναι «θεοί».

Αν σκοπεύετε να στρώσετε τραπέζι με αρνί ή κατσίκι στον φούρνο, τότε μπορείτε να στραφείτε στα πιο «σοβαρά» βορειοελλαδίτικα κρασιά, από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα (ονομασίες προέλευσης Νάουσα και Γουμένισσα).

Για τον επίλογο

Κάθε γλυκό έχει το ιδανικό οινικό ταίρι του.

Ένα κανόνας που αξίζει να θυμόμαστε είναι ότι το γλυκό δεν ταιριάζει με την σαμπάνια παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Ένα γλυκό μοσχάτο από τη Σάμο ή τη Λήμνο είναι ιδανικό για τα περισσότερα «λευκά» γλυκά. Για τα γλυκά με σοκολάτα, ιδανικά είναι το Βινσάντο Σαντορίνης ή ένα παλαιωμένο Sherry, μια Madeira ή ένα Port.

Πως θα φτιάξετε ζεστό κρασί (Glühwein)

Υλικά:

1 lt ξηρό κόκκινο κρασί (Αγιωργίτικο ή Merlot ή Pinot Noir)

3/4 φλ. νερό

3/4 φλ. ζάχαρη καστανή ή μέλι

1 πορτοκάλι

2 ξυλάκια κανέλας

1/4 κ.γλ κάρδαμο (κακουλέ)

2 αστεροειδή γλυκάνισο

10 ολόκληρα γαρύφαλλα

1 μοσχοκάρυδο (τριμμένο)

1 λοβός βανίλιας ή 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

150 ml μπράντι ή ρούμι παλαιωμένο

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε με πίλερ τη φλούδα από το πορτοκάλι, την οποία φυλάμε για να διακοσμήσουμε τα ποτήρια.

Στύβουμε το πορτοκάλι και σουρώνουμε το χυμό.

Χαράζουμε στην μέση τη βανίλια, από πάνω μέχρι κάτω.

Βάζουμε το νερό με το μέλι ή τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη ή το μέλι.

Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, το κόκκινο κρασί και τον χυμό πορτοκαλιού και ζεσταίνουμε για 15 – 20 λεπτά. Το μείγμα δεν πρέπει να βράσει για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας το μπράντι ή το ρούμι.

Σουρώνουμε, για να απομακρυνθούν τα μπαχαρικά, και σερβίρουμε το κόκκινο ζεστό κρασί σε ζεσταμένα ποτήρια για να μην σπάσουν.

Γαρνίρουμε με μια ροδέλα από τη φλούδα πορτοκαλιού που κρατήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου