Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» διοργανώνει φέτος τον Σεπτέμβριο τη βιωματική τριλογία «Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω» στο Κτήμα Καμπόνες. Αυτές οι τρεις θεϊκές, πρωτεϊκές λέξεις αποτελούν το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ. Είναι τα ρήματα της νεοελληνικής γλώσσας ακούω, βλέπω, αισθάνομαι, όπως προφέρονται στην τοπική διάλεκτο και συγκεκριμένα στη ντοπιολαλιά της Απειράνθου Νάξου.
Η πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» αποτελεί έμπνευση της κ. Μαρίας Πολυκρέτη (σ.σ. φωτογραφία από την περσινή εκδήλωση), επιχειρηματία του τουρισμού. Η δράση διοργανώνεται κάθε χρόνο στους χώρους του μεσαιωνικού Κτήματος Κάμπονες, με διαφορετική θεματική και
προσκεκλημένους, ενώ βασικές προτεραιότητες αποτελούν ο σεβασμός στο τοπίο και την παράδοση, με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και την αποφυγή χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος.Σχετικά με το Κτήμα Κάμπονες
Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία Κάμπονες λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών. Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο “από το χωράφι στο πιάτο”, ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.
Το Αναλυτικό Πρόγραμμα:
22 Σεπτεμβρίου | 17:00 |
Μουσικο/θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη
«Άκουσε τη φωνή μου κι έλα»
Σύλληψη ιδέας – Συρραφή κειμένων – Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου (φωτογραφία)
Μουσική επιμέλεια – Παίζουν (αλφαβητικά): Αλέξανδρος Βάρθης, Γιώργος Πατεράκης, Ελίζα Σκολίδη
Αυτούσια αποσπάσματα από το εμβληματικό αφηγηματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Μαουτχάουζεν», τα ποιήματα και τα μονόπρακτα θεατρικά του έργα συνθέτουν έναν ύμνο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μέσα από το μουσικό/θεατρικό δρώμενο «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» καταθέτονται μνήμες, σκέψεις, όνειρα και σπαράγματα ελπίδας, όπως ακριβώς τα βίωσε και τα κατέγραψε ο συγγραφέας με αφορμή την παραμονή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Η εμπειρία του «επιζώντος» αποτελεί ταυτόχρονα και μαρτυρία της ναζιστικής θηριωδίας.
«Μάθε να σιωπάς χωρίς να σπας», γράφει ο Καμπανέλλης και παράλληλα στέλνει ένα εκκωφαντικό μήνυμα ελπίδας που μας πείθει ότι ο νους δεν φυλακίζεται. Μια ιστορία ανείπωτου πόνου αποτυπώνεται μέσα από το πρίσμα της προσμονής για τη «ζωή που θα επιστρέψει», του έρωτα που υπερνικά τα πάντα και της ελπίδας που ποτέ δεν σβήνει. Ο συγγραφέας καταθέτει πως ο έρωτας έχει τη δύναμη να ανθίσει ακόμα και στα πιο άγονα μέρη.
23 Σεπτεμβρίου| 17:00 | Μουσικός διάλογος
«Τσαμπούνα: Τα μελωδήματα της Νάξου»
Christopher King, Γιάννης Πανταζής
Παίζουν: Βαγγέλης Κριμιτζάς · Νίκος Μπαρδάνης
24 Σεπτεμβρίου| 17:00 | Συναυλία
«Τέμπλα και ράβδος, κέντρουλας, μποξάδες, πυρηνάκι»
Γιώργος Ξυλούρης
Ανδρέας Αρβανίτης · λαγούτο, λύρα, ασκομαντούρα
Ο Γιώργος Ξυλούρης με τη μουσική του θέλει να μας κεντρίσει με το χώμα, που πατούμε, καλλιεργούμε, και απάνω χορεύουμε. Ακούει τον απόηχο της ελιάς στη συγκομιδή από το τότε στο τώρα μιας διαχρονικής μουσικής που ανήκει και δονείται σε όλους. Μαζί του ο Ανδρέας Αρβανίτης στο λαγούτο, τη λύρα και την ασκομαντούρα, που με το προσωπικό του ύφος συνδράμει και εμπνέει το Γιώργη σε αυτό το ταξίδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.