Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Το «ξαπλώστρες παντού» έφερε το «Κίνημα της Πετσέτας»: Πώς ξεκίνησε, ποιοι το στηρίζουν

 


Από σωματοφύλακες στις παραλίες έως και μαγαζιά που ενώ μισθώνουν 20 τ.μ., επεκτείνονται σε 200 και 300 τ.μ., καταγγέλλουν οι πολίτες που ξεσηκώθηκαν κατά της παράνομης κατάληψης των παραλιών και γενικώς των κάθε είδους αυθαιρεσιών στον αιγιαλό, με το «Κίνημα της Πετσέτας» να «φουντώνει» ολοένα και περισσότερο.

Σε πολλές περιοχές της χώρας ομάδες ατόμων συσπειρώθηκαν και... με την πετσέτα τους για «όπλο» αναζήτησαν βοήθεια για το επίμαχο ζήτημα, με το θέμα να φτάνει μέχρι το υπουργείο Οικονομικών και τον Κωστή Χατζηδάκη.

Από τη Ρόδο και την Πάρο μέχρι την Κέρκυρα και τη Χαλκιδική και πολλά άλλα μέρη, το εν λόγω κίνημα που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση.

ADVERTISEMENT

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» στην Πάρο, βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες - Save Paros Beaches» ενώ ακολούθησαν κι άλλα νησιά όπως η Σέριφος και η Νάξος.

Παράλληλα, μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται και οι τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες που θα έπρεπε να ελέγχουν τις παρατυπίες και παρανομίες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά και όχι μόνο.

Μόνο που... ειδικά για τα νησιά, οι υπάλληλοι που είναι αρμόδιοι να ελέγχουν την κανονικότητα στις παραλίες των Κυκλάδων είναι μόλις 3! Σύμφωνα μάλιστα με το Star, έχει δοθεί εντολή να ενισχυθεί η Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου που είναι η αρμόδια υπηρεσία να ξεσκονίζει τις παραλίες, ενώ οι καταγγελίες δεν σταματούν.

Μάζεψαν τις ξαπλώστρες στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου

Μάλιστα, ήρθε και η πρώτη νίκη για το «Κίνημα της Πετσέτας», αφού όπως έγινε γνωστό η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία στο κυκλαδίτικο νησί, είναι από σήμερα Τετάρτη 2/8 ελεύθερη από ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν ήταν στην μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, όπου στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στις αυτοψίες που έκαναν διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου - που είχε κλείσει πρακτικά όλη την παραλία - μάζεψε τη συντριπτική πλειοψηφία από τις ξαπλώστρες που είχε τοποθετήσει στην παραλία.

Ακόμα και σωματοφύλακες στις παραλίες

Όπως καταγγέλλει ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300».

«Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στην μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» συμπλήρωσε. Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Σε σχέση με το κόστος της ξαπλώστρας ο κ. Γεωργούσης είπε πως το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» τόνισε.
Κατειλημμένες οι κορυφαίες παραλίες της Πάρου

Ο κ. Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε πως το ζήτημα έχει ξεπεράσει τα όρια της Πάρου και αφορά πλέον «όλη την Ελλάδα».
Εξήγησε πως στόχος δεν είναι να φύγουν οι ξαπλώστρες, αλλά να εφαρμοστούν τα νόμιμα. «Ορισμένοι ζητούν την ξαπλώστρα και πολύ καλά κάνουν» σημείωσε, αλλά τόνισε πως οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να επεκτείνονται κατά το δοκούν.
Μίλησε, επίσης, για «πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων (που θέτουν οι άδειες)» και κατήγγειλε πως οι «καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες. Και αν σε μία ακρούλα υπάρχει χώρος, δεν μπορείς να βάλεις την πετσέτα γιατί θα έρθει εργαζόμενος να σου πει να φύγεις».

Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες

Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες.Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 - 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Εισαγγελική παρέμβαση για Πάρο και Σέριφο

Διπλή ήταν η πρώτη παρέμβαση της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, μετά από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που αφορούν την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο και για λειτουργία καταστήματος που λειτουργεί σε παραλία στη Σέριφο και έχει σφραγιστεί από τον Δήμαρχο του νησιού.

Πώς ξεκίνησε το κίνημα της πετσέτας

Την αρχή έκανε τον Ιούνιο η Ρόδος με τη δημιουργία του δικτύου «Ομπρέλα», από πολίτες που ζητούσαν βοήθεια για να αναδείξουν το πλήθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού. Το δίκτυο προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου και ξεκίνησε μέσω συγκέντρωσης στοιχείων και ανακοινώσεων μία προσπάθεια να αναδείξει το θέμα στον δημόσιο διάλογο.

Ακολούθησε η Πάρος. Η Κίνηση Πολιτών Πάρου προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και έκανε μια καταγραφή της έκτασης που είχε καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα σε παραλίες του νησιού το προηγούμενο καλοκαίρι, αντιπαραθέτοντας τις αποφάσεις μίσθωσης του αιγιαλού, όπως ανέφερε η Καθημερινή.

Έτσι, προέκυπτε πέραν πάσης αμφιβολίας πως σε αρκετά παραλιακά μαγαζιά του νησιού τα beach bars είχαν επεκταθεί παρανόμως από 100% έως και… 1.000%, κάποια μάλιστα χωρίς να διαθέτουν καν άδεια. Ακολούθως η Κίνηση διοργάνωσε δύο διαδοχικές Κυριακές διαδήλωση στη θάλασσα, καλώντας πολίτες να κάνουν το μπάνιο τους σε παράνομα κατειλημμένες ακτές.

«Την πρώτη Κυριακή στις 23 Ιουλίου με καύσωνα μαζευτήκαμε 250 άτομα στην παραλία μικρή Σάντα Μαρία, μια εμβληματική περίπτωση καθώς η παραλία έχει καταληφθεί χωρίς άδεια», λέει ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης. «Την προηγούμενη Κυριακή πήγαμε στις παραλίες Μαρτσέλο και Κριό. Μαζευτήκαμε 400 άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά έως ηλικιωμένους. Μοιράσαμε φυλλάδια στους λουόμενους, τους ενημερώσαμε για τις παρανομίες των beach bars, ότι δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Τώρα ζητήσαμε να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα – θέλουμε η επόμενη διαμαρτυρία να γίνει στον δήμο».

Λάκης Λαζόπουλος: Πάνε να «μυκονιάσουν» την Πάρο

Την αγανάκτησή του εξέφρασε ο Λάκης Λαζόπουλος με ανάρτησή του στα Instagram stories, με αφορμή όσα καταγγέλλονται για τις οργανωμένες παραλίες στην Πάρο και τις τιμές της ξαπλώστρες.

Μάλιστα, παρομοίασε την κατάσταση με αυτή της Μυκόνου και ότι προσπαθούν να περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση για μπάνιο στους πολίτες.

«Αυτή η κατάσταση που πάει να «καθιερωθεί» και στην Πάρο… πάνε να την Μυκονιάσουν. Ξαπλώστρες, κρεββάτια, ντιβάνια και ούτε σπιθαμή για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Δεν γνωρίζω αν έχει δώσει άδεια ο Δήμος Πάρου.

Ξέρω ότι ο κόσμος λέει «πάμε στην Πάρο, όχι στην Πάρω». Είμαι μαζί με τους διαμαρτυρόμενους. Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση των παραλιών και για τους μη ξαπλώνοντες» έγραψε ο Λάκης Λαζόπουλος.

Η ανάρτηση του Λάκη Λαζόπουλου

Λακης Λαζοπουλος, Λαζοπουλος ξαπλωστρες, Παρος, Μυκονος, κινημα της πετσετας, παραλιες

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις

Το ΚΚΕ «χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις κατοίκων και επισκεπτών νησιών και άλλων περιοχών της χώρας, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν κυριολεκτικά καταληφθεί από επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Η σημερινή άθλια κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης αιγιαλού και παραλιών, δηλαδή της ανάγκης του λαού και της νεολαίας για αναψυχή, ακόμα και για ένα μπάνιο στη θάλασσα. Αυτή την εμπορευματοποίηση έχουν προωθήσει βήμα το βήμα και διαχρονικά, με νόμους και αποφάσεις τους, κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμοι, στο όνομα της περιβόητης "ανάπτυξης" και των "επενδύσεων".

Επομένως, είναι προκλητικά τα κροκοδείλια δάκρυα όλων των παραπάνω, πολύ περισσότερο που, με αφορμή εξοργιστικές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, περιορίζουν το πρόβλημα μόνο στη μη τήρηση της νομιμότητας, όταν αυτή ακριβώς η "νομιμότητα" που έχουν διαμορφώσει, είναι που "στρώνει το έδαφος" και για τις αυθαιρεσίες» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Να επιβληθούν άμεσα οι κυρώσεις (πρόστιμα, αφαιρέσεις αδειών, διαδικασία απόσυρσης ομπρελοκαθισμάτων κτλ) στους καταπατητές επιχειρηματίες.
  • Καθαριότητα και περιποίηση όλων των παραλιών και θαλασσών και παροχή δωρεάν υποδομών, εξοπλισμού - ομπρέλες και σκίαση, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια - και υπηρεσιών στις παραλίες με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.
  • Να εγκατασταθούν κατάλληλες υποδομές και μέσα για την πρόσβαση των ΑμεΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου