Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Ελιγμοί μεταξύ συναίνεσης και σκληρής αντιπολίτευσης

 


Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των υποκλοπών, καθώς πέραν του ότι τον αφορά προσωπικά, θεωρεί ότι είναι κορυφαίο ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας

Στο μεν νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων το ΠΑΣΟΚ ψήφισε θετικά, ασκώντας παρ’ όλα αυτά κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς. Ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επέλεξε να το καταψηφίσει επί της αρχής, στηρίζοντας επιλεκτικά διατάξεις όπως οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, τις οποίες υπερψήφισαν.

Η στάση του αυτή έγινε αφορμή για σκληρή αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για στείρα αντιπολίτευση και αντίθεση σε μέτρα λαϊκής ανακούφισης, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βασίζει το αφήγημά της σε ψεύδη κι ανακρίβειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΑΣΟΚ: «Κερασάκι» στην αλυσίδα αστοχιών του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη οι διακοπές Μηταράκη

Αποτιμώντας αυτή την πρώτη «θερμή» κοινοβουλευτική εβδομάδα και αναζητώντας τα δείγματα για την αντιπολιτευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει και μελλοντικά το ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πως γνώμονας των αποφάσεών τους θα είναι οι πολιτικές τους αρχές. «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται εμφατικά.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα διστάσουν να στηρίξουν κυβερνητικά νομοσχέδια, ακόμη κι αν στέκονται σκληρά απέναντι στον πυρήνα των κυβερνητικών σχεδιασμών. Σημειώνουν, ωστόσο, με νόημα πως η συναίνεσή τους δεν θα εκβιάζεται, ούτε θα επιβάλλεται. Και δεν κρύβουν καθόλου ότι τους ενοχλούν το ύφος και οι χαρακτηρισμοί που μεταχειρίζεται η κυβέρνηση απέναντι στα κόμματα ακόμη κι όταν τα χρειάζεται, όπως π.χ. σε νομοσχέδια σαν αυτό για τους αποδήμους που απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία. «Η συναίνεση οικοδομείται και δεν υπάρχουν λευκές επιταγές» λένε χαρακτηριστικά, στέλνοντας αυτό το μήνυμα ενόψει και κορυφαίων θεμάτων που μπορεί να απασχολήσουν αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, όπως η νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα, από την επαναφορά του θέματος των υποκλοπών στο Κοινοβούλιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές ότι δεν θα κάνει πίσω σε ένα θέμα που, πέραν του ότι τον αφορά προσωπικά, θεωρεί ότι είναι κορυφαίο ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Παρά την ένταση της αντιπαράθεσης, όμως, έχει θέσει ως στόχο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να μην παρασυρθούν σε θέσεις και στάσεις που δεν τους εκφράζουν μόνο και μόνο ως πολιτική αντίδραση.

Από την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης πολύ εμφατικά ζήτησε από τους βουλευτές η αντιπολίτευση που θα ασκούν να είναι μαχητική μεν, αλλά πολύ τεκμηριωμένη και παραγωγική και να αποφύγουν την αντιπαράθεση για πρόσωπα, επιμένοντας στην πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου