Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Με γλυκό κρασί από τη Σάμο και γραβιέρα από τη Νάξο

This image has an empty alt attribute; its file name is 241738858_2653298214979298_2928177562118934192_n-1024x577.jpg

Στη Γαλλία η Σάμος κατέχει την πρωτιά στις εισαγωγές γλυκών κρασιών, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Φτενογιάννης υπεύθυνος εξαγωγών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου. Εξάλλου σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών του ΕΟΣ Σάμου κατευθύνεται στη Γαλλία. Πρόκειται για κρασιά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε τα οποία συνδυάστηκαν με την γνωστή γραβιέρα Νάξου, με τα ίδια χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος της ΕΕ Mediterranean Cheese and Wine.

Τον συνδυασμό των γεύσεων στο οινογαστρονομικό "ταξίδι" έκανε η σεφ Ντίνα Νικολάου δίνοντας στους καλεσμένους κυριολεκτικά και μεταφορικά γεύση από Ελλάδα, με πιάτα βασισμένα στην παράδοση και την ιστορία του τόπου.

«Το φαγητό πρέπει να συνδυάζεται με το κρασί που ταιριάζει. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα ολοκληρωμένα. Τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί μας έχουν κάνει θαύματα. Τα ελληνικά κρασιά πρέπει να έχουν βήμα στα ελληνικά εστιατόρια που είναι ο πρώτος χώρος όπου θα τα δουν συνδυαστικά», σημειώνει η κυρία Νικόλαου και προσθέτει: «Η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Μέρος αυτού είναι η γαστρονομία. Στόχος μας είναι μέσα από το φαγητό και το κρασί να συνδέσουμε το αφήγημα με τον τόπο, την ιστορία και τα προϊόντα».

Ο ΕΟΣ Σάμου κατατάσσεται μέσα στα δέκα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει 2.500 παραγωγούς ενώ παράγει 5,5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού όλων των ειδών, ετησίως. Οι εξαγωγές αποτελούν το 50 με 60% της παραγωγής. Εκτός από τη Γαλλία γίνονται εξαγωγές στον Καναδά, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον κ.Φτενογιάννη. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή  δυο ιστορικοί συνεταιρισμοί όπως της Σάμου και της Νάξου, να βρίσκονται μαζί και να ενώνουν μέσα από αυτήν την διαδικασία τις δυνάμεις τους. Μόνο κέρδος υπάρχει από αυτό.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Σάμο πάνε αρκετά πίσω στο χρόνο. «Τελη του 19ου αιώνα εγκαταστάθηκε στη Σάμο η γαλλική καθολική Ιεραποστολή. Ακόμη υπάρχει η καθολική εκκλησία. Οι μοναχοί θέλοντας να βρουν πόρους άρχισαν να κάνουν εμπόριο κρασιού αγοράζοντας από τοπικούς παραγωγούς και στη συνέχεια παράγοντας το δικό τους», αναφέρει ο κ.Φτενογιάννης.

Παρόλο που η γραβιέρα Νάξου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, το κομμάτι των εξαγωγών είναι ένας τομέας που η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου θέλει να αναπτύξει περισσότερο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται. «Η εξωστρέφεια είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε καθώς θέλουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Σήμερα βρίσκονται στο 10% ενώ ο στόχος για το κοντινό μέλλον είναι να αγγίξουμε και να ξεπεράσουμε το 20%», επισημαίνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου, Γιώργος Σέργης. Ο τζίρος άλλωστε συνεχώς αυξάνεται και οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον. Ο συνεταιρισμός παράγει 1.250 τόνους γραβιέρας το χρόνο. Αριθμεί 700 μέλη, εκ των οποίων οι 500 είναι γαλακτοπαραγωγοί και 200 πατατοπαραγωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου