Πριν από τα Χριστούγεννα, 200.000 νοικοκυριά των πλέον ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από 500 έως και 1.000 ευρώ. Μέσα στον Ιανουάριο στη συνέχεια, αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανακατανομή των 908 εκατ. ευρώ της λεγόμενης «13ης σύνταξης» την οποία κατέβαλε βιαστικά το περασμένο Πάσχα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με έντονα ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2020, το ποσό των 908 εκατ. ευρώ το οποίο χρηματοδότησε φέτος το εκλογικό επίδομα ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν προτίθεται να συντηρήσει πρακτικές επιδοματικής πολιτικής.
Οπως διαβεβαίωσε με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν». Το 2020, όμως, 13η σύνταξη όπως δόθηκε φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει.
Το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υποψήφιο για χρηματοδότηση τριών διαφορετικών εναλλακτικών, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούν τους συνταξιούχους. Τα υπό επεξεργασία σενάρια αναφέρουν πως ένα μέρος των 908 εκατ. ευρώ εξετάζεται να ενσωματωθεί στις μόνιμες αυξήσεις των αποδοχών των συνταξιούχων τις οποίες δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ενα δεύτερο «κομμάτι» αναμένεται να καλύψει τα αναδρομικά που απορρέουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και ένα μέρος εξετάζεται να χρηματοδοτήσει ένα νέο μηχανισμό τύπου ΕΚΑΣ μέσω του οποίου θα ενισχύονται σε μόνιμη βάση στο τέλος κάθε έτους, έξτρα, οι συνταξιούχοι. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το επιτελείο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα αποκαλύψει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Το μέρισμα
Φέτος τα Χριστούγεννα, είναι η σειρά ανέργων, πολυτέκνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες να λάβουν μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση από το υπερπλεόνασμα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως περίπου 200.000 νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».
Ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες το μέρισμα θα είναι από 500 έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, φέρνοντας ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο της μείωσης των φορολογικών βαρών συναρτώνται με τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ανοίγει παράθυρο μιας πρώτης μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το επόμενο έτος. Οπως δήλωσε (στον Σκάι) η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει νωρίτερα από το 2021 ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για κατάργησή της, από κοινού με το τέλος επιτηδεύματος, εντός της θητείας της. Οσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσής του το 2020 ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις του φόρου για τα αγροτεμάχια.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δρομολογήσει επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε τουλάχιστον 3.500 περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα εξαιρούνται, δημιουργώντας τεράστιες στρεβλώσεις και αδικίες στη μοιρασιά των φορολογικών βαρών. Σε περιοχές «φιλέτα», βίλες εκατομμυρίων φορολογούνται με ΕΝΦΙΑ γκαρσονιέρας καθώς η φορολογητέα αξία του προσδιορίζεται από την Εφορία με συγκριτικά στοιχεία τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Αυτές οι τουριστικές περιοχές θα αποτελέσουν την πρώτη φάση επέκτασης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.