Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Το «παζάρι» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για Πρόεδρο...

...και εκλογικό νόμο...
Κατά τους «καραμανλικούς», ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την δήλωση του περί αναζήτησης προσώπου «ευρύτερης συναίνεσης» για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έκλεισε την πόρτα της Ηρώδου Αττικού στον...
Αντώνη Σαμαρά. Κατά τους «σαμαρικούς» έκλεισε το μάτι σε δεύτερη θητεία Παυλόπουλου.
Κατά την κοινή πολιτική λογική το πρώτο που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να (ξανα)κλείσει το μάτι στο Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά. Κι εκεί ακριβώς, στην γέφυρα κυβέρνησης και Χαριλάου Τρικούπη, – κατά τα μηνύματα και από το Μαξίμου – θα παιχτεί και το κεντρικό πολιτικό πόκερ του επόμενου διμήνου, με τον μεν πρωθυπουργό να επιδιώκει την συγκρότηση ενός  «κεντροδεξιού – κεντροαριστερού» άξονα που θα εμφανίζει απομονωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, την δε πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να αναζητεί, έστω και σημειολογικά, ρόλο ρυθμιστή και βάση πολιτικής υπόστασης για το κόμμα της.

Ως προς το πρόσωπο και την τελική επιλογή του πρωθυπουργού ουδεμία, αξιόπιστη, πληροφορία υπάρχει και είναι πιθανό πως ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει ακόμη. Στο Μαξίμου όμως μετρούν «κουκιά» και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην εξής αριθμητική: Στην εκλογή «διακομματικού» Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους – τους 158 της ΝΔ και τους 22 του ΚΙΝΑΛ -, ή ακόμη και με 190 εάν πει «ναι» και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Προκειμένου να βγει αυτή η αριθμητική η Φώφη Γεννηματά έχει θέσει ως προϋπόθεση μια υποψηφιότητα προερχόμενη από τον χώρο της «κεντροαριστεράς». Οι τελευταίες πληροφορίες ωστόσο από την Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν πως, εν προκειμένω, ο όρος «κεντροαριστερά» μπορεί να έχει και… διασταλτική ερμηνεία. Ήτοι, το μήνυμα που εκπέμπεται από το προεδρικό επιτελείο του ΚΙΝΑΛ είναι πως θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση  σε ένα πρόσωπο από τον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο που δεν θα έχει κατ΄ανάγκη «στενό πολιτικό προφίλ».

Είναι μια προσέγγιση και μια ερμηνεία που διευκολύνει  τα μάλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς αποκλείει ντε φάκτο τον Αντώνη Σαμαρά και, ταυτοχρόνως, βγάζει εκτός κάδρου και τον Προκόπη Παυλόπουλο. (Τον τελευταίο, πλην των άλλων, και ως εκφραστή του «καραμανλισμού» που αποτελεί κόκκινο πανί για την παπανδρεϊκή συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου