Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Υπουργός (Βρούτσης) διαψεύδει τον υφυπουργό του (Μηταράκη)...


 ...βαθαίνοντας τα ρήγματα στο Εργασίας...
Με μία ανακοίνωση και μάλιστα υπογραμμισμένη, ώστε να προδίδει θυμό, διέψευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τον υφυπουργό του Νότη Μηταράκη, για...
δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που στηρίχτηκε σε δηλώσεις του υφυπουργού, σχετικά με την πώληση σε εισπρακτικές εταιρείες, οφειλών 12 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά Ταμεία, από ένα σύνολο 35 δισ. ευρώ οφειλών.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», απάντησε ο υπουργός Εργασίας με γραπτή ανακοίνωση του.

Η ανακοίνωση βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στους δύο άνδρες, που ως γνωστό, έχουν τις χειρότερες δυνατές σχέσεις και δεν συνεργάζονται για τα θέματα του υπουργείου.


«Ουδέν σχόλιο» ήταν ανταπάντηση του υφυπουργού του, Νότη Μηταράκη, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, «ηγείται του συγκεκριμένου σχεδίου» παρουσιάζοντάς το, όχι ως μια ιδέα, αλλά ως μια «στρατηγική να πουληθούν ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού των Ταμείων, που, τα τελευταία χρόνια, δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα».

Μάλιστα ο ίδιος ο υφυπουργός, φέρεται να εξήγησε στο πρακτορείο τους λόγους για τους οποίους, εν τέλει, δεν προκρίνεται η λύση της τιτλοποίησης των οφειλών. Η μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί των οφειλών μέσω της έκδοσης ενυπόθηκων αξιογράφων θα μπορούσε να θεωρηθεί δανεισμός και να συναντήσει εμπόδια από την Eurostat. «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει προκαταβολή και να συμφωνήσει σε ένα σχήμα διαμοιρασμού κερδών» φέρεται να δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Πάντως, η διάψευση του κ. Βρούτση, παρότι βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στους δύο άνδρες, δεν είναι βέβαιο εάν απευθύνεται μόνο στον υφυπουργό του. Τόσο το σχέδιο για την επικουρική σύνταξη με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών, όσο και η ιδέα της τιτλοποίησης οφειλών ή ακόμη και η επιλογή εισπρακτικών εταιρειών, φέρεται να έχουν την καταρχήν έγκριση του Μαξίμου και να μην αποτελούν αυθαίρετες σκέψεις του κ. Μηταράκη.

Άλλωστε, όπως αφήνουν να εννοηθεί και άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, «δεν είναι δυνατό ο Μηταράκης να έβγαλε μόνος τη συγκεκριμένη πρόταση... από το μυαλό του».

Για το θέμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε σχετικά: «Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει. Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή».

ΧΡ.Κ.

efysn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου